Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Az illusztráció művészet-e?

Az illusztráció művészet-e?

Figyelt kérdés

Ha valaki készít egy illusztrációt(pl.: Alan Lee, a gyűrűk urához) az számíthat e művészi értékűnek, mikor csak azt illusztrálja amit a könyv szerzője leírt.

Ha igen miért, ha nem miért? Mit gondoltok?

2011. aug. 23. 15:26
 1/10 anonim ***** válasza:
66%
Persze. Ha belegondolsz, minden normális tájkép, csendélet, stb illusztráció... és most nem a Picasso vagy Dali féle agymenésekre gondolok, hanem a valóban szép, tájakat ábrázoló képekre. Természetesen ott is van ami fantáziakép, szép számmal. De igen, művészet. Nem mindenki tudja megjeleníteni rajzon, festményen azt, amit más elképzelt, sőt. Ezt csak a festők, grafikusok, tehát a művészek egy része tudja.
2011. aug. 23. 15:32
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Persze, hogy lehet művészet. Dugovics Titusz történetét sem a festő találta ki, és mégis művészet. =D Egyébként képzőművészet esetén nem feltétlenül maga a cselekmény vagy "üzenet" az, ami művészi magaslatra emel egy képet (vagy egyebet), de akár egy remek kompozíció is képes erre.

Más; egy épületnek sincs cselekménye, mégis beszélünk építőművészetről.

2011. aug. 23. 15:34
 3/10 anonim ***** válasza:
29%
Eladó művészet... Ha jókedvedből csinálod és valamit beleviszel magadból a saját fantáziádból akkor igen, de ha valaki pénzért rajzolgat kiszolgálva mások ízlését az nem művészet. ( Valahogy nem tudom ki az akit a gyűrűk ura ihlet meg. :D )
2011. aug. 23. 15:44
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Kedves utolsó, ízlések és pofonok... attól, hogy pénzért, kérésre csinálja, attól még művészet, mert MEG TUDJA csinálni! És ez a lényeg... egyéb hozzáfűznivaló meg nem ide tartozik...
2011. aug. 23. 16:00
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy művészet. Ha kérésre készül, akkor is a művész/rajzolóra van bízva a forma, ilyen feladatra mindig művészeket kérnek meg. Én festészettel foglalkozom. Amit magamnak festek az is más, meg amit kérésre festek az is más, de attól még mindkettő egyen értékű festmény. A Magyar Népmesék és egyéb rajzfilmek, gyerek könyvek illusztrációit is grafikusművész készítette.
2011. aug. 23. 16:07
 6/10 anonim ***** válasza:
36%
Szerintem meg nem az! és én biztosan nem fogok meséket rajzolgatni max ha nincs semmi mondanivalóm a világ számára csak annyi hogy, de rohadt jó minden...
2011. aug. 23. 16:19
 7/10 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó, akkor te nyilván azok közé a műkedvelők és/vagy művészek közé tartozol, akik meglátnak sötétkék alapon egy világoskék hullámot: húúú, hát ez a világegyetem, nagyon jól visszaadta a mondanivalót, stb... bármit bele lehet magyarázni. Én meg azt nem tartom művészetnek... művészetnek tartom azt, ha valaki valamit érzkeltetni tud, vagy egy az egyben vissza tudja adni képen ábrázolva pl, vagy akár zenében, pl. Vivaldi vagy Muszorgszkij... Egyáltalán olvastad te a gyűrűk urát, ha már itt tartunk? Ne ítélkezz látatlanban...
2011. aug. 23. 17:31
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem az utolsó vagyok, de...

Ami azt illeti, én a "sötétkék alapon világoskék hullám" típusú alkotásokat is értékelem, mert aki ismeri az egész művészettörténetet az elejétől a végéig, az szerintem tudja értékelni az ilyesmit is. Viszont egy rajzfilm is lehet ugyanolyan művészet, mint bármi egyéb, akkor is, ha meséről van szó.

Ellenben GYŰLÖLÖM az olyan művészieskedő embereket, akik közhelyes "világmegváltó" gondolatokat dolgoznak fel, amik egyébként gyakran féligazságok, ráadásul nincs bennük semmi egyéni. Ez utóbbira egyébként számos példát találunk a www.deviantart.com-on is, ahol a tízezredik könnyező, tenger mellett ülő, elkeseredett nőt ábrázoló, feltuningolt szaturációval megfűszerezett fotomanipuláció után már csak a fekete-fehérben virító "majd-én-megmutatom-hogy-milyen-szörnyű-a-világ" típusú komor giccs okoz kisebb csalódottságot a képeket böngészőben. Aztán arról még nem is beszéltem, hogy milyen szörnyű, amikor egy amúgy is közhelyes, ráadásul szemmel láthatóan elkomponált képre ráírnak egy oda nem illő betűtípussal egy félmondatos "örökigazságot", ami egyébként szintén közhely.

És ennél már csak az bosszant jobban, hogy az emberek nagy része az ilyen - általa - művészetnek nevezett valamit szereti, és ezért ad ki pénzt, miközben nem ritkán az ilyen típusú képek egyértelműen a "giccs" kategóriába sorolhatók. A valódi művészetért meg alig ad ki valaki pénzt.

2011. aug. 23. 17:49
 9/10 A kérdező kommentje:

először is: Köszi mindenkinek :D

Első válaszolónak:

Emlékszem olvastam, hogy: van egy művész, aki sci-fi borítókat dolgoz fel újra,csak nagyobb és látványosabb képben- vagy nem tom' nem ez a lényeg :D. És egyszer nyilatkozott, hogy ez nem-e másolás, mért művészet. Ő azt felelte, ha rajzol egy bögrét, rajzol egy házat, rajzol egy fát, azt gyakorlatilag másolja. Bármit csinál másolás, mért ne lehetne a művészet csupa másolás. És asszem igaza is van, legalább is ő úgy fogalmazta meg a mondatait- nem mint én x"D- ,hogy hiteles volt.

Mindenki másnak:

A gyűrűk ura világa egy új világ, ami nagyon stabil lábakon áll-szerintem. Minden népnek külön kultúrája, és népművészete van. Már csak ez is ami megihlet, a sok tájon, cselekményen kívül.

Aztán: Nekem a kedvenc művészem Alfonz Mucha, nem tom ki ismeri, nézzen utána és megérti :)))

2011. aug. 23. 19:13
 10/10 anonim ***** válasza:

Kérdező előttinek: persze, néhány absztrakt, egyszerű, minimalista forma, kép, stb engem is megfog, de nem feltétlen tartom művészetnek mindet. Művészetnek én legalábbis azt tartom, amit nem tud bárki megcsinálni... 3 kockát meg egy vonalat rajzolni bárki tud. Picassoként festeni is bárki tud. Az már más kérdés, hogy nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jutna. Nekem személ szerint nem tetszik Picasso művészete. Érdekes ötletei voltak, de nem tudott szépen feteni. Dalí az más tészta, neki is fura dolgai voltak, de szépen meg tudta festeni véleményem szerint.

Amit te említesz, azok között is van néhány, ami tetszik, szeretem a fantasy-képeket (angyalok, ördögök, démonok, különleges tájak, stb), de a túl giccseset nem. Amiket nagyon szeretek, azok a tájképek, főként a vízről, égről, felhőkről, de a mozgalmas fantasy-képeket is szeretem, olyanokat pl párom rajzol, én meg kifestem. Rajzolni portrékat szoktam, élő személyekről, párom pedig fantasy stílusú játékokat készít, az ő rajzaiba viszek életet színezéssel, festéssel. Ezek a fajta képek is tetszenek.

Alan Lee szerintem nagyon jól megvalósította Tolkien világát, sok díszletet a filmből az ő rajzai alapján készítettek. Bár sok helyszínt pl, vagy alakot én másképp képzelek. De ez normális.

2011. aug. 23. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!