Szerintetek milyen a jó gyermekkönyv illusztráció? És kik jók/nem jók ebben a műfajban?
Azon kívül, hogy hogy kapcsolódik a szöveghez, magát a rajzot mi alapján véleményezitek? Gondolok itt arra, hogy van-e köztetek olyan, aki beleszeretett már illusztrációba csak a színek, hangulat miatt, vagy az kevésbé volt neki fontos, a karakterek megrajzolása fogta meg, és pl a háttérre nem is emlékszik?
Számít, hogy egy illusztrátornak meg legyen a saját stílusa, és ragaszkodjon ehhez, vagy az a jó, ha képes a szöveghez viszonyítva stílusokat váltogatni? (mindkettőre láttam már jó és rossz példát is)
Van olyan illusztrátor, akit nagyon szerettek, vagy nagyon nem szerettek? Kicsodák?
Én az olyan rajzolókat kedvelem, akiknek eredeti a stílusa, aranyosak, jópofák és ha kell, viccesek a rajzaik. És ízlésesek. Nem nézik hülyének a gyerekeket, hogy gügye, felismerhetetlen rajzokkal traktálják őket.
Nagyon szeretem a régi rajzolóink illusztrációit, pl. Rónay Emy, Dargay Attila, Haui József, stb.
Könyves cégnél dolgozom, és sok olyan mai gyermekkönyv kerül a kezembe amelyekben egyszerűen csúnyák, groteszkek a rajzok. Borzalmas egyik-másik!
Az egyik, amelyiktől rosszul vagyok, azok a Bogyó és Babóca könyvek "alkotója", Bartos Erika "művésznő" pont, pont vesszőcske-jellegű firkái.
Szerencsére vannak üdítő kivételek, pl. Szegedi Katalin gyönyörű festményei.
19:17
Bartostól én is rosszul vagyok:)
Bartos Erikára gondoltam én is, negatívumként, illetve egy kevéssé ismert, de gyermekirodalom.lap.hu-n főoldalon reklámozott Kun Éva verte ki nálam a biztosítékot, már elnézését kérem neki is, és aki ismerné őt személyesen, attól is.
Számomra Füzesi Zsuzsa mellett a legkedvesebb Marosi Krisztina, aki Varró Dániel verseket illusztrál többek közt.
Első válaszolónak: egyáltalán nem volt kusza, teljesen érthető volt, amit írtál:) És egyetértek nem csak Veled, de a többi válaszoló által leírtakkal is, a linkeket, ajánlásokat pedig épp most nézegetem:)
Köszönöm az eddigi válaszokat:)
Urai Erika munkáit nagyon szeretem.
Füzesi Zsuzsa rajzai számomra rettentő giccsesek, Reich Károlytól kiver a víz, Réber László amit művelt, no, arról meg szó se essen.
Ízlések és pofonok. Én imádom Réber László rajzait, Reich Károlyét szeretem. Füzesi Zsuzsa szerintem is giccses.
Szerintem még jó Lakatos István, Horváth Mónika, Rofusz Kinga.
Akik rosszak: Bartos Erika debil bogarai, Kun Évának csak a linómetszetei jók, a többi képe szörnyű. Bera Károly rajzaival volt egy állatverses könyvünk, de azok a rajzok is szörnyen giccsesek voltak, ráadásul Disney és Dargay koppintások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!