Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért nem 'menő' napjainkban...

Miért nem 'menő' napjainkban a komolyzene?

Figyelt kérdés

Szerintem eléggé borzasztó szembesülni azzal, hogy pl. a Művészetek Palotájába leginkább az idősebb és a középkorú rétegek járnak. És mi van akkor, ha ők nem lesznek már? Persze, az teljesen jogos, hogy a fiatalok kb. 7%-a (zenésznek tanulók és akiket csak szimplán érdekel a komolyzene) ugyanúgy ott van egy komolyzenei előadáson, és a többi? Pedig olyan csodálatosak. És egy csomó olyan fantasztikus mű van, ami biztos vagyok benne, hogy sok fiatalnak tetszene, csak nem ismerik. Mozartnál és Beethovennél megálltak ilyen szempontból a zenei fejlődésben. Legtöbbjük azt sem tudja, hol van a Zeneakadémia. Vagy nem tudják, és nem is érdekli őket hogy néz ki belülről az Operaház, vagy ha el is mennek, csupán kényszerből, és jóízűen aludják végig azt az előadást, amire a zenészek, táncosok vagy énekesek több, mint 15 évet tanultak, hogy eleget tegyenek annak a közönségnek akik hallgatják őket!

Mellesleg én is tizenéves fiatal vagyok, zenésznek készülök, és ez a helyzet mélységesen felháborít.

2011. febr. 5. 16:35
1 2 3 4 5
 31/50 A kérdező kommentje:
Hidd el, én is ismerem az érzést, mikor nincs kaja az asztalon, pedig még egyetemista sem vagyok. Kérlek, próbáld meg leszűrni a lényeget. Valamikor én is megtehetem, hogy elmegyek egy koncertre, vagy bulizni, de valamikor nem! Ez az egész elsősorban azoknak szól, akik igazán megtehetnék, hogy elmennek valahova kulturálódni, de mégsem teszik. Sok ilyen van sajnos, de a világ változik.
2011. febr. 6. 14:51
 32/50 anonim ***** válasza:
76%
Öreg házi feladatot kaptál OV-tól, hogy ennyire meg akarsz felelni a kötelezettségeknek, vagy ez is egy média harc része ,?
2011. febr. 6. 14:58
 33/50 A kérdező kommentje:
Ha az ember meg akarna felelni a Világnak, nem lenne senkinek önálló egyénisége. =) De amúgy az a rossz, hogy vannak itt olyan emberek, akik szinte csak vitát akarnak uszítani, pedig hiába próbáltam a lehető legdiplomatikusabban, legemberibben válaszolni, nem ért el a tudatodig. Sajnálom. Kérlek, kerüljük az ostobaságokat, és ne írj vissza.
2011. febr. 6. 15:03
 34/50 anonim ***** válasza:
100%

Itt fogalmaztad meg a lényeget! "Önálló egyéniség"... az önálló egyéniségbe az is beletartozik, hogy nem szeretheti mindenki ugyanazt, nem szeretheti mindenki a művészetet, a komoly zenét, és hogy saját tapasztalatból induljak ki, valaki csak azért ne menjen el egy hangversenyre, mert rákényszerítették, annak úgy is csak az lesz a vége, hogy halálra unja magát, vagy zavarja a körülötte levőket pusmogással, beszélgetéssel!

Valahol már leírtam a véleményemet, diákként én sem tehetem meg hogy 200 km-t utazzak egy ilyen jellegű programért. Nekem pl kevésbé az életem a zene, még kevésbé hivatásom (ennek ellenére szeretem a hangversenyeket, színházakat olykor) viszont ahogy éppen te próbálod erőltetni azt a véleményt, hogy a ti kis világotokban mennyivel jobb minden, építőmérnöki szakosként, a szakma szerelmeseként én is megkérdezhetném, hogy miért nem áll meg minden ember, egy szebb épületnél, építménynél, miért nem akarja megtudni hogy azt ki építette, mikor, és miért, amikor néha olyan mély gyökerek találhatók egy egy építmény mögött, hogy az embert iszonyat mértékben képes elvarázsolni! Miért nem gondol bele, hogy egy töltés hány száz ember kimerítő munkájának köszönhető, aminek következtében több millióan nem "úsznak el" egy-egy árvíz időszakán? Miért nem kíváncsi rá senki, hogy ezeket a remekműveket kinek köszönhetjük? Az emberek többsége ezeket alap, természetes dolognak tartja, és a hátterét nem látja, mert nem is érdekli! Ez ilyen egyszerű... én tiszteletben tartom azt, hogy neked a komolyzene a mindened, viszont te is tartsd tiszteletben, hogy másoknak teljesen más az életcéljuk, teljesen mást szeretnek csinálni szabadidejükben. Rám pl az építmények vannak ilyen mély hatással, legyen az akár egy régi épület, akár műemlék, bármi... a zenét is szeretem, de igazán nem érint meg ilyen mélyen egy komolyzenei darab, mivel nem érdekel, hogy mi van mögötte, ahogy téged sem érdekel minden! Ne a miértekre keresd a választ, mert sosem fogod megkapni! El kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák, és nem mindenki szeretheti ugyanazt!

2011. febr. 6. 16:01
 35/50 anonim ***** válasza:
100%
Én például még sosem voltam balettelőadáson, mert a közelben nincs, meg nem is nagyon van olyan ismerősöm, aki eljönne. De én nagyon szeretem a komolyzenét. Elmennék én a Mü-Pába is, ha Pest környékén laknék, de kicsit messze van.
2011. febr. 6. 16:04
 36/50 anonim ***** válasza:
57%
Az a gond ,hogy kérdéseid pontositásával szinte tolakodóvá válsz és a másik szinte felsőbbrendűség sugároz belőle, hogy mi kis csótányok miről maradunk le, hiszen korgó gyomorral is meg lehet hallgatni egy kis Vivaldit is. Nézőpont kérdése.
2011. febr. 6. 16:38
 37/50 A kérdező kommentje:
Kedves 16:01-es, teljes mértékben egyet értek veled a legtöbb dologban, de szerintem kicsit jobban odafigyelhetnétek ti is az én hozzászólásaimhoz. Mivel itt nem ismerjük egymást, ezért nagyon óvatosan kell fogalmazni, és ezért javítom néha ki magam. NEM KÉNYSZERÍTENI AKAROK SENKIT, kérlek értsétek már meg! De ha valaki tényleg úgy dönt, hogy e herce-hurca hatására kedvet kap a MAGYAR KULTÚRÁHOZ( én szemszögömből zene, de ugyanilyen fontosnak tartom az irodalmat, színművészetet, építészetet, stb.) és érdeklődik, utána olvas, vagy elmegy egy hangversenyre, akkor már én is tettem a magyar kultúráért. Nem nézek le senkit, mert én sem vagyok tökéletes, nem tartom magam hű, de nagy észnek, stb., csak tényleg kíváncsi voltam hogy mások hogy látják ezt a dolgot. Kérek mindenkit ne szálljunk már emiatt harcba, szerintem nektek is igazatok van, és nekem is igazam van. A világ emberek nem csak fekete és fehér. Akit meg bármilyen ingyenes hangverseny érdekel Budapesten, az írjon egy privát üzenetet, és szólok, ha esetleg mi is játszunk, vagy bármilyen színvonalas, és olcsóbb előadás van. Köszönöm az észrevételeket, véleményeket, kritikákat, hozzászólásokat.
2011. febr. 6. 16:56
 38/50 anonim ***** válasza:
100%
Gyönyörű szándék, hogy a magyar kultúrát akarod népszerűsíteni, de ennek lenne egy sokkal-sokkal eredményesebb módja, mint a háborgás. Linkeld ide a kedvenc zenéidet, melyekről úgy gondolod, hogy sok fiatalnak tetszene. Már ezzel többet tettél.
2011. febr. 6. 17:01
 39/50 anonim ***** válasza:
100%
És arról írj inkább, hogy te miért szereted a komolyzenét, kik a kedvenc szerzőid és miért, milyen hangszeren játszol, miért jó azon a hangszeren játszani. Én például tíz évig zongoráztam. Az irodalmat választottam hivatásomul, de gyakran leülök a zongora elé, és jólesik rajta játszani. Főleg improvizálgatni.
2011. febr. 6. 17:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!