Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért nem 'menő' napjainkban...

Miért nem 'menő' napjainkban a komolyzene?

Figyelt kérdés

Szerintem eléggé borzasztó szembesülni azzal, hogy pl. a Művészetek Palotájába leginkább az idősebb és a középkorú rétegek járnak. És mi van akkor, ha ők nem lesznek már? Persze, az teljesen jogos, hogy a fiatalok kb. 7%-a (zenésznek tanulók és akiket csak szimplán érdekel a komolyzene) ugyanúgy ott van egy komolyzenei előadáson, és a többi? Pedig olyan csodálatosak. És egy csomó olyan fantasztikus mű van, ami biztos vagyok benne, hogy sok fiatalnak tetszene, csak nem ismerik. Mozartnál és Beethovennél megálltak ilyen szempontból a zenei fejlődésben. Legtöbbjük azt sem tudja, hol van a Zeneakadémia. Vagy nem tudják, és nem is érdekli őket hogy néz ki belülről az Operaház, vagy ha el is mennek, csupán kényszerből, és jóízűen aludják végig azt az előadást, amire a zenészek, táncosok vagy énekesek több, mint 15 évet tanultak, hogy eleget tegyenek annak a közönségnek akik hallgatják őket!

Mellesleg én is tizenéves fiatal vagyok, zenésznek készülök, és ez a helyzet mélységesen felháborít.

2011. febr. 5. 16:35
1 2 3 4 5
 21/50 anonim ***** válasza:
100%

Az előző oldalon levő válaszodból kicsit úgy tűnik, mintha lenéznéd azokat, akik nem járnak komolyzenei rendezvényekre.

Persze, mindenkinek lehet évente 1-2 órája, pár ezer forintja ilyesmire. De ugyanúgy lehetne mondjuk egy jazz koncertre, vagy egy múzeumlátogatásra, vagy egy színházi darabra, vagy művészfilmre, vagy egy előadásra a Kutatók Éjszakáján, vagy sorolhatnám még. Én azt hittem, hogy az a gondod, hogy a fiatalok cikinek tartják a komolyzenét, arra írtam, hogy fiatal korban meg kellene velük ismertetni. De a válaszodból inkább úgy tűnik, hogy mindenkinek az élete részének kellene lennie a komolyzenének. Ez pedig ne haragudj, de hülyeség.

2011. febr. 5. 19:39
 22/50 anonim ***** válasza:
100%

Én is kedvelem a komolyzenét, nem csak a klasszikusokat. A nagyon közeli városban időről-időre ellátogatok az ingyenes hangversenyekre, követem is a programokat, nem mondom, hogy sűrűn, de azért 2-3 havonta részt veszek különböző hangversenyeken. Valóban, ahogy mondta is valaki, ehhez a fajta zenéhez idő kell, türelem, nyugalom. Ezeket a szempontokat pedig a mai kor embere nem igen tudja megteremteni, vagy nem szívesen. Ez a bizonyos közhelyes rohanó világ teljesen más tempót diktál, nekem pl. egy mai könnyűzenei előadást meghallgatni nem kerül különösebb megerőltetésbe, de én is kerültem már olyan helyzetbe, mikor egy komolyzenei előadáson nem tudtam magam "elcsendesíteni" itt bent, pedig ennek a műfajnak az egyik legfőbb lényege, hogy az ember bensejébe, lelkébe kíván belesimulni. A simuláshoz, a "beolvadáshoz" pedig idő és türelem kell. A mai könnyű zenék többsége ajtóstul ront a házba, olyan "értéket" akar átadni neked, amit könnyen megtudsz emészteni, és aztán rohanhatsz tovább. Szerintem az elnevezés is önmagáért beszél (komoly és könnyű). "A jó munkához pedig idő kell."

Én legalábbis így látom... egyébként könnyűzenével foglalkozom (gitárosként), de nekem pl. az abszolút kedvencem a népzene, a táncok, népdalok világa. Utóbbiak is kezdenek hasonló sorsra jutni... valószínűleg hasonló okok miatt. :(

20/l

2011. febr. 5. 21:54
 23/50 anonim ***** válasza:
100%

Most mi bajod?

7 évet csellóztam, voltam az operában is, de végigaludtam. Sajnálom, nem fogott meg, pedig anyumék próbálkoztak eléggé. Én sem kezdek izélni, hogy miért nem zúzol velünk az alter koncerteken. Sajnálom, ha tőlem kell megtudnod, de a mostani zene is művészet. csak más, mint amit te szeretsz.

Aztán gimiben jöttek az énekórák... akik szerint ott kéne bemutatni a műveket, azoknak üzenem, hogy nálunk ez olyan jól sikerült, hogy itt utáltam meg végleg az egészet. Az irodalomórák kötelező olvasmányaihoz tudnám hasonlítani. Volt egy-két jó, de összességében rossz élményként maradt meg. Elolvastatják veled az összes beteg könyvet, aztán csodálkoznak, hogy úgy kerül ki mindenki gimiből, hogy csak olvasni ne kelljen többé, pedig hát ők mindent megtettek... Komolyzenével ugyan ez van.

(olvasni mellesleg imádok, azt nem tudták kiírtani belőlem, de kellett hozzá másfél év rehabilitáció, amire könyvet vettem a kezembe újra magamtól)

2011. febr. 5. 22:27
 24/50 anonim ***** válasza:
69%
Fontos szerepe van az életemben a komolyzenének, engem nem kell meggyőzni semmiről. De ez a kérdés - már ne haragudj - sznobizmusról árulkodik. És pont ez a sznobizmus a legirritálóbb a fiatalok számára, ha a komolyzene felé akarják terelni őket. Ne háborogj, zenélj!
2011. febr. 5. 23:29
 25/50 A kérdező kommentje:
Az én életemben is voltak olyan hangversenyek, amik olyan rendkívüli élményt nem adtak, de volt olyan is, ami olyan szinten megfogott, hogy hetekig a hatása alatt voltam. Amúgy Hubay Jenőnek a Csárdajelenetei pont ilyen nótákat dolgoz fel, és ráadásul mindegyik Csárdajelenetben Brahms Magyar táncaiból is vannak részletek. Tipikusan ilyen kávéház feelingje van, és iszonyat jó. Persze, a színházra is, szépirodalomra is mondhatná az ember, hogy a helyze ugyan az, de hát sajnos ennyit ér a legtöbb ember számára a magyar művészet. Remélem azért az ükunokáim majd hallanak Bartókról, Adyról, vörösmartyról, Goethe-ről, stb. Amúgy én is úgy vagyok vele, hogy ami kötelező, azt nem szívesen olvasom, nem azért mert nem gyönyörű a mű, hanem azért mert kötelező. Ha valaki ebben (is) tudna segíteni, hogy ami kötelező, azt miért nem olyan szívesen csináljuk, mint ami nem kötelező, azt is megköszönöm. És még egyszer hangsúlyozom, hogy ha valaki emiatt a kiírás miatt kedvet kap arra, hogy elmenjen vagy egy színházba, vagy egy hangversenyre, vagy bármilyen művészeti előadásra, akkor volt értelme ennek az egésznek, és kicsit én is tudtam tenni így tizenévesen a magyar kultúráért. Ebben remélem a nagy többség egyet ért velem. =)
2011. febr. 6. 11:03
 26/50 A kérdező kommentje:
Kedves 23:29-es! Szerintem ez nem sznobizmus, mert tényleg sokat szoktunk beszélgetni az osztályban arról, hogy mi most ennyire furák vagyunk, hogy komoly zenészek akarunk lenni, vagy másokban van a hiba, vagy a korunkban van a baj. Ez kb. olyan, mintha te megértesz egy számodra iszonyú könnyű matematikai dolgot, de a haverod nem érti, és az 50. magyarázásra sem tudja felfogni, és nem érted miért. Az az igazság, hogy én konziba járok, és nagyon különbözik az a világ egy sima gimnazista világtól. Reggel 7-től este 9-ig ezt az életformát lélegezzük magunkba, és bocsánat, ha ezt sznobnak titulál engem, de tényleg más világban élek, és próbáltam megtalálni a kérdésemre a válaszokat. Talán sikerült =)
2011. febr. 6. 11:30
 27/50 anonim ***** válasza:
100%

"ez a helyzet mélységesen felháborít" - erre értettem, hogy sznobizmus(nak tűnik).

Egyébként hidd el: a komolyzene örök, és sokan teszik rá az életüket. Örülök, hogy te is.

2011. febr. 6. 12:34
 28/50 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg. Inkább elkeserít. A magyar kultúrát hagyja az emberek 80%-a elveszni. Ez elkeserítő.
2011. febr. 6. 12:47
 29/50 anonim ***** válasza:
100%

Hát idefigyelj, én szívesen mennék ilyesmire, ha egyrészt 3 nyelv végzése mellett lenne időm élni egyáltalán, másrészt ha lenne rá pénzem. Amíg gimnazista voltam minden évben volt színházbérletem, mert otthon laktam, és nem kellett plusz pénzt fizetnünk albérletre, rezsire, stb. (koleszba nem vettek fel, pedig nem állunk valami jól, de ez részletkérdés, bejárni meg nagyon messze lakom). Most, hogy havi 60 ezer megy el kb. arra, hogy legyen hol aludnom és legyen mit ennem a fővárosban, a húgomra meg 40 ugyanilyen célból egy másik városban...hát elhiheted, örülök, ha megvagyunk valamiből otthon. Persze emellett dolgozunk szünetekben mindketten, de azt a megélhetésünkre költjük el, hogy a szüleink spórolhassanak kicsit, nem szórakozásra...

És ne hidd, hogy ez olyan egyedi eset. A legtöbb ismerősöm, akár albis, akár koleszos alig-alig jön ki valamiből, örül ha nem kell a suli mellett is folyamatos munkát vállalnia (a legtöbb szak mellett ez amúgyis lehetetlen).

Szóval talán ha egyszer lediplomázom végre, és lesz egy munkám, talán megengedhetek majd magamnak ilyesmit - de addig is a magam nevében és még sok-sok nem valami eleresztett egyetemista társam nevében kikérem magamnak a "felháborodásodat".

2011. febr. 6. 14:13
 30/50 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy ha ez megnyugtat az Operfesztiválon Miskolcon már többször is voltam...de ez nem változtat azon a tényen, hogy tanév közben örülök, ha élek, szünetben meg dolgoznom kell, hogy megélhessünk valahogy, és nem szeretem pazarolni a pénzt, bármilyen művelt és magasztos is az a szórakozás...
2011. febr. 6. 14:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!