Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha az abortuszt engedélyezik,...

Ha az abortuszt engedélyezik, akkor az eutanáziát miért nem?

Figyelt kérdés

Ha egy nő dönthet úgy, hogy megöl egy megnemszületett gyereket, akkor egy ember miért ne dönthetne arról, hogy akar-e élni? Az abortusz erkölcsileg sokkal elfogadhatatlanabb az eutanáziánál. Milyen hülye kifogás az, hogy a nő teste a nő döntése. Nem, nem a nő teste. A magzat saját életet él, ha megszületik. A vese, meg a máj a nő teste, de magzat nem az.

Ha meg ennyire liberálisak vagyunk döntésszabadság terén, akkor legyen úgy mint Belgiumban és dönthessen mindenki arról, hogy akar-e aszisztált öngyilkosságot, mert így nem lehet azt mondani, hogy aki nem akar élni az oldja meg maga.

2018. máj. 23. 09:52
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
Az eutanizában jó esetben te döntesz úgy, hogy nem karasz tovább élni, az abortuszban viszont az anya dönt úgy elveteti az általában ép és egészséges gyerekét. És szerintem igenis, hogy vannak a magzatnak jogai és értéke.
2018. máj. 23. 14:08
 12/32 A kérdező kommentje:

"Ennek az idézetnek pedig egyébként nincs értelme, mert az erkölcs nem valami univerzális dolog. Az erkölcs az adott társadalom által helyesnek elfogadott viselkedési normák összessége."

A videóban azt magyarázza el, hogy miért erkölcstelen az abortusz.

2018. máj. 23. 14:15
 13/32 anonim ***** válasza:
81%

"És szerintem igenis, hogy vannak a magzatnak jogai és értéke"

Szerinted. Itt a gond. Mások szerint meg nem.

Akárhol is húzol meg egy határt, honnantól számítana embernek valaki, az mindenképp egy önkényes döntés lesz.

A nagy többség számára pedig egész máshol kezdődik ez a határ, mint neked, ennyi az egész.

2018. máj. 23. 14:27
 14/32 anonim ***** válasza:
85%

Nézd, kérdező, ha te akkor is megszülnéd a gyerekedet vagy köteleznéd a pl. a lányodat erre, ha az anya egészsége rámenne, vagy ha olyan nyomorú helyzetben lenne, hogy magát sem tudná eltatani, az a te dolgod.

Te feláldoznád a saját vagy a lányod, rokonod életét egy még meg sem született embrió miatt, aki estleg együtt fog meghalni az anyával, az is a te dolgod.

De hagyd békén azokat, akik másképp döntenek. Hidd el, nem jókedvükből teszik. Meg is sínylik az estek legtöbbjében, ha másképp nem, lelkileg.

Ne akarj beleszólni a mások életébe, körülményeibe, amelyeket nem ismersz.

És ne hasonlítsd össze az euthanáziával, ami megint egy egész más erkölcsi és orvosi kérdés.

2018. máj. 23. 15:05
 15/32 anonim ***** válasza:
77%

1. Az embrió egy másik egyed testén élősködik annak akarata ellenére, nem kevés kellemetlenséget okozva 9 hónap alatt, sőt, az elképzelhető egyik legdurvább fájdalmat okozza szülésnél - a maradandó károsodásokról nem is beszélve. Tehát ugyan dönthesse már el mindenki, hogy mit vállal.

2. Az eutanázia tiltása engem is mérhetetlenül felháborít, ez is az álszent vallási dogmákból táplálkozó "jószándék". Az egyéntől megtagadni az öngyilkosság jogát gyakorlatilag jogbitorlás az állam részéről. Ha már az ember arról nem dönthet, hogy erre a világra kényszerítsék, akkor a legalapvetőbb jog az, hogy joga legyen kilépni ebből az egész szánalmas játékból.

2018. máj. 23. 15:20
 16/32 anonim ***** válasza:
67%

Szóval kérdező, szerinted egy sejtcsomónak több joga van a testemhez mint nekem? Még jó hogy én dönthetek hogy kihordom-e, és utána a nyakamba veszek-e huszonöt évnyi-vagy még hosszabb időre szóló kötelezettséget!

Az eutanáziával az a gond, hogy egy ellenséges környezet öngyilkosságba kergethet öreget, beteget az örökségért. Magyarán az orvos -ha segít benne- eszköz lehet egy gyilkossághoz, hiszen nem biztos hogy az a beteg-öreg ténylegesen ezt akarná, nem csak belehajszolják.

2018. máj. 23. 16:52
 17/32 anonim ***** válasza:
100%
Eutanáziát is engedik pár helyen, Svájcban, Usában. Amúgy szerintem sok ember hal meg naponta úgy, hogy a gondozója, ápolója véget vet az életének, de ez nem derül ki.
2018. máj. 23. 17:58
 18/32 anonim ***** válasza:
8%

Akinek kérdései vannak, olvassa el az Árvácska című könyvet.

Mindkét kérdésben talál gondolkodni valót....

2018. máj. 23. 20:43
 19/32 anonim ***** válasza:
91%
Egyrészt: a "dobog a szívecskéje" egy földigiliszta szintjén is mérhető "szívcső-pulzálás". 24 hetes korra teszik az idegrendszer olyan mértékű fejlettségét, hogy ott már érzésről lehet beszéli. De nem értem én ezt a baromi nagy erkölcsösséget ám: a beteg gyereket lehessen elvetetni, az öreget/nyomorultat saját kérésére (a probléma ezzel, hogy valóban saját-e az akarat)ki lehessen végezni, egy bűnözőt ki lehessen végezni, egy nőnek meg lehessen kötni a kezét jogilag ha sterilizáltatja magát, családon belüli erőszakot el lehessen nézni, nyomorban lehet éheztetni a gyereket, drogos anyától el lehet venni, majd intézetben nevelgetni, de egyébiránt abortálni erkölcstelen? Sírdogálunk egy embrió miatt, hogy jahj most érez vagy nem érez, egy garantáltan érző kutyát meg tényleges megtorlás nélkül meg lehet kínozni? Undorodom ettől az álságos erkölcstől, hogy mivel ez egy ember csírája ezért jahj de ku***rvára szent. Az emberé, aminél mocsokabb élőlény nincs a bolygón! Lehet itt sajnálkozni, meg szüljed a 100. gyerekedet is nyugodtan a nyomorúságba, de ne gyere itt erkölccsel meg hasonló dolgokkal, mert csak azt bizonyítod, hogy neked is van egy kettős mércéd, mind mindenkinek. Nem valami univerzális igazságra jöttél rá, csak vered magad, mert éppen nincs jobb dolgod! Erkölcsösködni akarsz? Induljál szociális munkát végezni, meg családsegítőként tevékenykedni! Meg etetni a lecsúszott rétegek gyerekeit, meg azokat akiket beraktak intézetbe, mert rohadt erkölcsös módon nem vetette el őket a felelősségteljes szülő!
2018. máj. 24. 12:23
 20/32 anonim válasza:
39%
Én sem értem, miért van ez, pedig szerintem sokkal kevésbé aggályos jogilag, mint az abrotusz. Eutanázia esetében nagy valószínűséggel dönthet az érintett az életéről (vagy rendelkezhet róla még időben), van beleszólása, abrotusz esetén viszont nincsen beleszólása az érintettnek (a magzatnak). Ami a "nyomást" illeti, az idős beteg rokon ugyanúgy belehajszolható az eutanáziába, mint amennyire egy terhes nő az abortuszba.
2018. máj. 24. 14:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!