Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tényleg furcsa, ha valaki nem...

Tényleg furcsa, ha valaki nem akar egyházi temetést?

Figyelt kérdés

Neg vagyok keresztelve, de kb minek. Sosem tudtam azonosulni ezzel a "ha jó leszel a mennybe jutsz" dologgal. Nem mondom, hogy nem hiszek Istenben, vagy legalábbis valamilyen ilyesféle mozgató erőben, de közel sem úgy ahogyan a vallások leírják. Emellett a legkártékonyakk és legképmutatóbb szervezetnek az egyházakat tartom.

Szándékosan nem volt templomi esküvőnk. Ahonnak feljött a téma: voltunk most egy temetésen, és nem beszélt túl szépen a pap. És ezt vesézgettük párom családjával, és amikor mondtam, hogy felháborító, hogy nem is a halottról emlékeznek meg, hanem iss is Istent meg Jézust nyomatják, meg hogy bele kell nyugodni hogy egy 30 körüli fiatal meghal (nem mellesleg erősen orvosi mulasztás szagú a történet), mert ez az Isten akarata... És mondtam hogy ettől hányni tudnék, és én többek között ezért sem akarok egyházi temetést.

Erre lehurrogtak, hogy mit képzelek, azt szeretném, hogy majd elkaparjanak, mint egy kutyát? (Tudom, hogy vannak polgári temetések is, egyen voltam, az nagyon szép volt. Csomó szép dolgot hoztak föl a halottal kapcsolatban, tényleg a megemlékezésről szólt).

Tudom, hogy van akinek ez fontos, de szerintem sokan végig se gondolják (mint gyerekek esetében a keresztelőt).

Tényleg annyira furcsa ez?

2018. máj. 10. 13:14
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
21%
Majd aki fizeti a temetésed, eldönti milyent kapsz.
2018. máj. 25. 00:05
 22/25 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem furcsa. Aki nem hívő, őt polgári szertartäs keretein belül temetik el. Így logikus.

Ateista vagyok, én sem szeretnék egyházi temetést.

2018. máj. 31. 14:00
 23/25 anonim ***** válasza:
Mindenki szabadon dönt. Természetesen. Azonban ne felejtsd el, hogy a kereszténység nem csak a fő vallásunk de kultúránk jelentős része is! Így vehetjük úgy is, hogy egyfajta szokás, halottainktól eképpen elbúcsúzni. Azért egy "polgári" temetés sosem lesz olyan meghitt és mégis reménykeltő, mint az egyházi. A magyar állam nevében ezennel elhantoltnak nyilvánítom B25-92-es lajstromszámú parcellába. Na jó nem így, de kisarkosítva érezheted a különbséget. Arról nem beszélve, hogy egy keresztény temetőbe betett ember virít majd a nyugodjék békében szövegek között, mint ha csak egy raktári kartoték volna. Szerintem nem ártasz vele. Pláne ha végül mégiscsak van Menyország, akkor különösképpen nagy szívás annak akinek még ennyi se jár ki, hogy esetlegesen oda kerülhessen...
2018. jún. 5. 05:54
 24/25 anonim ***** válasza:
100%

Tegyük fel, van isten. Valóban attól fog függeni a lelked sorsa odaát, hogy egy pap (ember), akit szintén ember nevezett ki pappá, elkántál valamit a földi maradványaid fölött?

Ezeket a szertartásokat nem tartom többnek, mint egy ember alkotta aktusnak, mellyel leginkább az élők igyekeznek megnyugtatni saját magukat.

2018. jún. 5. 09:01
 25/25 A kérdező kommentje:
23-as! Nekem egyetlen bajom van ezekkel az egyházi dolgokkal: bürokratikusak. Nem vagy megketesztelve? Pokol.... Nem volt egyházi temetésed? Pokol.... Komolyan, elhiszi bármelyik hívő, hogy az "Isten", mint az eredendő igazság és végkifejlet ennyire emberien bürokratikus legyen? Ha ez így volna, akkor pláne nem akarok részt venni benne.
2018. jún. 5. 21:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!