Tényleg vannak akik úgy gondolják, hogy az ember nem állat? Akkor mégis mi?
Tekinthetnénk az embert állatnak is, de a sok különbség miatt külön soroljuk magunkat.
Ez a besorolás önkényes. Ha az elefántok beszélnének (lehet, hogy nem is állnak tőle olyan messze), valószínűleg saját fajukra külön szót használnának. Emberi csoportok is teszik ezt - nem tökéletes példa de, hogy senkit ne sértsek - tekintsük a varázslók kontra muglik megnevezéseket.
Alkothatunk definíciókat, amik segítenek egyezményesíteni a fogalmakat, de ezek csak fogalmak, megnevezések, kategóriák. Segítenek abban, hogy egy modellt állítsunk fel a világról, de a világ attól még rendkívül összetett.
Valójában mi lenne a hatása, ha megszüntetnénk az "ember" fogalmat, és az "állatok" fogalom alá sorolnánk magunkat?
Kérségtelenül közelebb sodorna az állatvédelemhez, ami jó, de nagyon megnehezítené a mindennapi kommunikáációt, a szabály-rendszerünket, ami nem jó.
Biológiailag (tehát felépítését tekintve) állat. Gerinces emlős - főemlős, bár (ma már) az egyetlen az emberfélék nemzetségében.
Az állatok közt is vannak igen fejlett gondolkodással bírók: a delfinek nyelve olyan bonyolult, hogy még mindig küzdenek a fordítással - igaz, hogy eszközhasználatban gyengék, mert nincs megfelelő szervük hozzá. Mint írták éntudattal is több állatfaj bír.
Hogy a lélek megkülönbözteti és a többi állat fölé emeli? Ez (privát véleményem:) nem tudományos kérdés. Hogy a többi állat "fölött uralkodik" vagy az állatok azért vannak, hogy "az embert szolgálják" szerintem az is túlmutat a tudomány szempontrendszerén. Szerintem hitbéli kérdés. (És én személy szerint nem is tartom értelmesnek - nekem egoista önigazolás az élővilág gátlástalan és durva kirablására, tönkretételére. De ez off volt!)
Amúgy (és ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni) állati mivoltunk nagyon erősen jelen van: "ösztöneinkben", vágyainkban, érzelmeinkben, biológiai korlátainkban - akár akarjuk, akár nem. Egy csomó velünk született reflexünk van (a nyeléstől a járás alapjaiig) - mint az állatoknak, sok "pavlovi reflex" alakul ki bennünk is, pont mint a (fejlettebb) állatokban.
Az szerintem is kulcskérdés, milyen értelemben állat-e az ember. (A biológiait körbejártuk.)
Vitatkozhatnánk erről napestig, hiszen csak nézőpont kérdése. A helikopter is repülőgép, hiszen repül is, meg gép is, ugyanakkor mégsem az.
Az ember biológiai felépítse alapján állat. Egy túl jól sikerült állat. Az evolúció tévedése... :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!