Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tényleg vannak akik úgy...

Tényleg vannak akik úgy gondolják, hogy az ember nem állat? Akkor mégis mi?

Figyelt kérdés
2017. szept. 15. 13:56
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
33%
Az ember: ember. A teste állati, de a lelke isteni szkra.
2017. szept. 16. 19:32
 22/26 anonim válasza:
73%

Tekinthetnénk az embert állatnak is, de a sok különbség miatt külön soroljuk magunkat.

Ez a besorolás önkényes. Ha az elefántok beszélnének (lehet, hogy nem is állnak tőle olyan messze), valószínűleg saját fajukra külön szót használnának. Emberi csoportok is teszik ezt - nem tökéletes példa de, hogy senkit ne sértsek - tekintsük a varázslók kontra muglik megnevezéseket.

Alkothatunk definíciókat, amik segítenek egyezményesíteni a fogalmakat, de ezek csak fogalmak, megnevezések, kategóriák. Segítenek abban, hogy egy modellt állítsunk fel a világról, de a világ attól még rendkívül összetett.

Valójában mi lenne a hatása, ha megszüntetnénk az "ember" fogalmat, és az "állatok" fogalom alá sorolnánk magunkat?

Kérségtelenül közelebb sodorna az állatvédelemhez, ami jó, de nagyon megnehezítené a mindennapi kommunikáációt, a szabály-rendszerünket, ami nem jó.

2017. szept. 18. 10:16
 23/26 Kőszegi Erika válasza:
100%
Vannak olyanok, akik rosszabbak az állatnál! Akik az életet sem érdemlik.Az állatok jobbak az embernél. Én kérek elnézést, ha ez valakit sért.
2017. szept. 22. 12:40
 24/26 anonim válasza:
100%

Biológiailag (tehát felépítését tekintve) állat. Gerinces emlős - főemlős, bár (ma már) az egyetlen az emberfélék nemzetségében.

Az állatok közt is vannak igen fejlett gondolkodással bírók: a delfinek nyelve olyan bonyolult, hogy még mindig küzdenek a fordítással - igaz, hogy eszközhasználatban gyengék, mert nincs megfelelő szervük hozzá. Mint írták éntudattal is több állatfaj bír.

Hogy a lélek megkülönbözteti és a többi állat fölé emeli? Ez (privát véleményem:) nem tudományos kérdés. Hogy a többi állat "fölött uralkodik" vagy az állatok azért vannak, hogy "az embert szolgálják" szerintem az is túlmutat a tudomány szempontrendszerén. Szerintem hitbéli kérdés. (És én személy szerint nem is tartom értelmesnek - nekem egoista önigazolás az élővilág gátlástalan és durva kirablására, tönkretételére. De ez off volt!)

Amúgy (és ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni) állati mivoltunk nagyon erősen jelen van: "ösztöneinkben", vágyainkban, érzelmeinkben, biológiai korlátainkban - akár akarjuk, akár nem. Egy csomó velünk született reflexünk van (a nyeléstől a járás alapjaiig) - mint az állatoknak, sok "pavlovi reflex" alakul ki bennünk is, pont mint a (fejlettebb) állatokban.

Az szerintem is kulcskérdés, milyen értelemben állat-e az ember. (A biológiait körbejártuk.)

2017. szept. 22. 15:12
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

Vitatkozhatnánk erről napestig, hiszen csak nézőpont kérdése. A helikopter is repülőgép, hiszen repül is, meg gép is, ugyanakkor mégsem az.

Az ember biológiai felépítse alapján állat. Egy túl jól sikerült állat. Az evolúció tévedése... :-))

2017. szept. 24. 11:30
 26/26 anonim ***** válasza:
44%
válasz roppant egyszerű. Ha az ember állat, akkor nem mondható rá olyan tulajdonság, ami az állatra nem igaz. Ha mondható, akkor nem állat. A kérdés nem az, hogyan alakult ki, hanem az, hogy most mi. Ember, amely nem állat. Az állatnak nincs tudata, az embernek van. Az állatnak van anyagcseréje, a kőnek nincs. Az állat tehát nem kő. Ilyen egyszerű (a logika).
2017. szept. 24. 20:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!