Szerintetek ez a mondat helyes? Áder János és felesége Kemény Dénes, valamint egy-egy pohár bor társaságában nézte a meccset.
Áder János és felesége, valamint Kemény Dénes, egy-egy pohár bor társaságában nézte a meccset.
Így a helyes.
ez nem pont az amit én szeretnék.
Áder és a felesége legye az aki nézi a meccset és a társaságot szolgáltassa Kemény Dénes valamint a poharak.
Amúgy ez egy cikk címe, csak számomra a mondat azt jelenti mintha Áder felesége lenne Kemény Dénes.
Áder meg a neje ott szurkolt, meg ott volt Kemény Dénes is, meg bort is vedeltek.
Így nem jó? :-o
"számomra a mondat azt jelenti mintha Áder felesége lenne Kemény Dénes"
Szerintem nem. Akkor lenne ez az értelme, ha a "felesége" szó után vesszőt tennénk. Vagyis a vessző itt igencsak módosítja a mondat értelmét.
Én legalábbis így érzem. Próbáld elmondani (és persze megfelelően intonálni) az alábbi két mondatot:
"Áder János és felesége Kemény Dénes, valamint egy-egy pohár bor társaságában nézte a meccset."
"Áder János és felesége, Kemény Dénes, valamint egy-egy pohár bor társaságában nézte a meccset."
#6 a második verziónál miért raksz a Kemény Dénes után is vesszőt?
Áder János és felesége, Kemény Dénes valamint egy-egy pohár bor társaságában nézte a meccset.
esetleg
Áder János és felesége, Kemény Dénes valamint egy-egy pohár bor társaságában, nézte a meccset.
Szerintem ez lenne a jó. De pont azért kérdeztem, hogy hátha valaki jobban meg tudja indokolni, hogy hova kell az a vessző. De ahogy látom ti is a biztonság kedvéért inkább teljesen más szórendet használtok.
Lehet, hogy igazad van, és a Kemény Dénes után nem kellene a vessző. :-)
De valóban, a #8. után szabadon:
("A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem.")
Vegyük el az összes vesszőt, és mindenki úgy értelmezi a mondatot, ahogy neki tetszik. :-DD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!