Sokan miért nem tisztelik a romákat, cigány kultúrát?
Akkor vegyük sorba. Egy nép kultúrájába bele tartozik az összes érték amit felépített, az összes művészeti alkotás amit létrehozott, irodalom, hagyományok, vallási szokások, népdalok, viselet, zenei alkotások stb.
Zenéjük, táncuk van. Irodalmuk már nagyon foghíjas, az írásbeliségükről nem is beszélve. Soha egyetlen várost sem alapítottak, még nagyobb települést sem, nem törekedtek önszerveződésre. Kévés ilyen nép van a világon. Hány szobrot emeltek vagy hány emlékművet emeltek azoknak az elődjeiknek akikre büszkék lehetnek? A kérdező hány 1800-as évek beli roma írót, költőt, zeneszerzőt, építészt, festőt tud említeni aki a roma kultúrát terjesztette? A mult században a rendszerváltás után fel lettek karolva, minden támogatást megkapnak. Zenében, táncban haladnak.
Megkérdezném őket, hogy ők mennyire tisztelik a magyar kultúrát és történelmet? 100 roma közül hány ismeri Kölcseyt, Petőfit, Adyt? Mit mond nekik 1848, 1920 vagy 1956?
Környezetemben eddig azt mondtam, hogy nincs rasszizmus. Lassan rá kell jöjjek, hogy nagyon is van. A probléma az, hogy az a divat, hogy csak egy szemszögből vizsgálják a dolgokat. Nem vizsgálják azokat az eseteket amikor magyarokat bántanak a származásuk miatt. Mit lehet olyankor mondani amikor mocskos gádzsónak neveznek olyanok akik nem is ismernek? Ez nem előítélet és rasszizmus. Munkámból kifolyólag soha nem bántottam meg egy romát sem, tiszteletlenül sem bántam velük. Ki is tettek volna a munkahelyemről ha tiszteletlenül viselkedtem volna.
Mielőtt bármi félreértés lenne, én kedvelem a romákat akikkel együtt lehet dolgozni, szívesen segítem őket ha engem is békén hagynak és tisztelnek.
Egy biztos: NEM A BŐRÜK SZÍNE MIATT!
Ezt leginkább olyantól kellene megkérdezni, akinek voltak - VANNAK! - cigány szomszédai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!