Az mitől van, hogy az USA kultúrájában még manapság is nagyon népszerű a militarizmus és a vallás?
A legtöbb fejlett, modern országban, különösen Nyugat-Európában és Ausztráliában megfigyelhető, hogy az új generáció nagyon békeszerető, elítéli a dolgok erőszakkal való megoldását és nem vallásos, vagy békésebb modern vallásokban hisz, pl. Jedi vallás. Ez a dolog párhuzamosan nő a jólét növekedésével, ami érthető mert minnél jobban élnek az emberek, annál kevésbé van szükségük lelki támaszra a vallásban, és csökken az irigység másokra, ami pedig az erőszakot csökkenti.
Az USA is egy nagyon fejlett, jóléti kultúra, de ott a vallás és a katonság fiatalok közti "menősége" olyan, mint az 50-es, 60-as évek Nyugat-Európájában. Vajon ez mitől van?
A fejükbe szállt a túl sok hatalom.
Bármit megtehetnek és ezért meg is akarnak tenni.
A vallás nem tudom miért? Talán azért, mert evilágon már nincs senki, aki fölöttük állna, de mégis igényelnek valami hatalmat, ami nagyobb náluk. De ez csak az én elméletem.
L
A militarizmus azért, mert ők a világ vezető politikai hatalma, ennek következtében szükségük is van rá. Mindenki őket utálj, a fél közel kelet legszívesebben porig bombázná, megjegyzem nem alaptalanul. Ezen kívül, náluk megbecsült "foglalkozás" a katonaság. Teljesen másként állnak hozzá.
A vallás már bonyolultabb kérdés, de az nem csak ott erős, hanem a latin-amerikai országokban is.
Nagyon sok ott a műveletlen, buta ember. Az IQ-sokat persze hamar felszippantja minden fontosabb kormányzati és gazdasági munkahely, tehát tudnak működni, pénzügyileg fejlődni, tartani a pozíciójukat a világban, viszont nagyon széles tömegeket tesznek ki az abszolút ostobák, buták és más egyéb gyengébb szellemi képességűek.
Ez pedig máris megválaszolja mindkét kérdésedet - mert ugye ezeket a tömegeket nagyon könnyen be lehet hülyíteni, plusz mivel nagyon sokan élnek (mély)szegénységben is, sokaknak egyszerűen nincs más választásuk, mint a katonai pálya, ha fenn akarják tartani magukat.
En az USA-ban elek es a ferjem amerikai katona. Hidd el, hogy nagyon bekeszereto emberek vagyunk, nem akarunk senkinek semmi rosszat, sot, az amerikai emberek nagyon szeretnek segiteni masokon. Ezt kezzelfoghato adatok bizonyitjak az adakozokeszsegrol es onkentes munkavegzesrol is. A militarizmus nem feltetlenul jelenti azt, hogy agressziv vagy, es azt tamadsz meg, akit csak akarsz. Ez nem a militarizmus amerikai ertelmezese. Szerintem ezt sokan felre ertik.
Europa es az USA nagyon mas, bar nem tunik annak, de a mindennapokban tapasztalod. A tortenelemben kell keresni a mai kulturaban fellelheto kulonbsegeket. Miert is jott letre ez az orszag? A vallas meg mindig jelentos szerepet jatszik az emberek gondolkodasaban, mert ezt akarjak az emberek. Nem akarnak egy szekuralizalt vilagban elni, mint az europaiak, hisz valamilyen szinten ez volt az oka annak, hogy ide jottek. Szerintem a hazaszeretet es vallas szorosan osszefugg. Mivel az USA-ban nem tudsz sehova menni, ahol nem emlekeztetnenek ra, hogy szeresd a hazadat, az embereknek ezek fontosak maradnak. A vallas ertek, nem pedig a mult egy azota mar felulbiralt hozadeka. Mert ugye Europaban az emberek 90%-a igy gondolkodik a vallasrol.
A militarizmusra visszaterve...szerintem ket fo oka van, hogy ez fontos. Eloszor is az, hogy a militarizmus a haza szolgalata, amire az emberek roppant buszkek, mivel ugye fontos a hazajuk. Ez nemcsak belulrol jon, hanem tobb millio amerikainak nyujt munkalehetoseget, akik ezen szervezetek kulonbozo agazataiban dolgoznak es olyan juttatasokat kapnak, amiket a privat szferaban dolgozok nem. Mivel nagyon kedvezo a rendszer sok szempontbol ezeknek az embereknek es ekozben azt erzik, hogy hasznos, megbecsult munkat vegeznek, termeszetesen nem akarjak megvaltoztatni es arra vannak osztonozve, hogy tartsak fenn a militarizmust. Tehat a militarizmus nemcsak eszme, de egy praktikus dolog is az emberek eleteben, ami - ahogy mar irtam - milliok eletet befolyasolja es ad nekik kenyeret.
Es en azzal a kommenttel nem ertek egyet, hogy minel jobbak az anyagi korulmenyek, annal inkabb eltavolodnak az emberek a vallastol, mert nincs szukseguk lelki tamaszra. Szerintem ez egy europai felfogas es ez ott valoban ugy mukodik, de az USA mas kultura, amire ezt a fajta gondolkodast nem kellene kivetiteni. En erzem azt, hogy szuksegem van a vallasra annak ellenre, hogy nincsenek anyagi gondjaim es aluliskolazott sem vagyok, hogy mindent naivan elhigyjek. Europaban nem honosodott meg a militarizmus a vilaghaboruk szornyusegei miatt es azert, mert az USA mindig ott volt. Az EU-nak meg hadseregre sincs szuksege, hisz ott a NATO, aminek az USA az informalis vezetoje, es ott van meg mindig nagyon aktivan Nemetorszagtol kezdve Kelet-Europaig mindenhol az amerikai hadsereg.
A militarizmus es vallasossag nem negativum, hanem pozitivum az USA-ban. Ezert termeszetesen az emberek nem akarnak lemondani rola. Mas kultura ugy, mint az arab vilag vagy Afrika. Nem veszi az ember annyira eszre a kulonbsegeket elsore, de gondolkodasban igencsak sok a kulonbseg. Ezert nem kell a miertekkel torodni. Egyszeruen a kultura resze az eltero tortenelem es egyeb esemenyek miatt.
Az előző nagyon jól átlátja a helyzetet. (Főleg mert benne él. :D )
Csak azzal vitatkoznék, hogy az EU-nak igenis szüksége lenne hadseregre, mert anélkül dumálhatnak akármit az EP-ben, annak semmi foganatja nincs. Viszont ezt nem hiszem, hogy a tagállamok elfogadnák. (Mármint hogy legyen közös hadsereg.)
L
Elvileg dolgoznak mar az EU-ban a kozos hadseregen. Ez evek ota tema, de mindig felmerul a kerdes, hogy minek, hisz az EU nem katonai szervezodes es nem is orszag, ne keruljon a katonasag szupranacionalis szintre, mert arra ott a NATO. A katonaskodas egy milliardos beruhazas, szoval tenyleg eleg feleslegesnek tunik. Az USA is csokkenti a haderejet ahol csak lehet, mert nagyon draga ezt fenntartani. Allando szinten nem is lehet egy hatalmas allomanyt fenntartani, ha pedig van 100 ezer katonad allando szinten, azzal mire mesz egy akkora teruleten, mint az EU? Hat nem sokra. Az EU-nak csak akkor lesz gaz, ha vmiert a NATO felbomlik, de szerintem ez jo par szaz evig nem fog bekovetkezni, szoval tenyleg nem hiszem, hogy az EU-nak erre kellene kolteni. Van ott sok hely, ahova mehetne az a penz...pl. regiofejlesztesre jusson csak tobb. Az EU egy nagyon kenyelmes helyzetben van katonai szempontbol es nincs oka aggodalomra.
A temahoz meg annyit, hogy a latin-amerikai vallasossagnak az USA-ehoz nincs koze. Megteveszto, mert azt hihetne az ember, hogy a sok latin-es kozep-amerikai bevandorlo jelenlete tartja fenn a vallasossagot, pedig nem. Ezt az is mutatja, hogy az USA joreszt protestans, mig latin-amerika katolikus. A ketto nem fugg ossze. Nem mindenben van 100% logika es ezt a vallasossag dolgot nem lehet gazdasagi mutatokkal megmagyarazni. Ez nagyon sok mindenbol tevodik ossze, ami a kultura resze. Nehez latni, hogy mi az ok es az okozat, mert sokszor osszemosodnak ezek a hatasok.
Mert ott rengeteg a kissebbség és többféle is van, és valahogy kordában kell tartani őket!!
Nem úgy mint itt..
Mit gondolsz miért van ott akkora szerepe a magántulajdonnak hogy jogod van akár fegyverrel is megvédeni azt ami a tiéd?
NEM ÚGY MINT ITT!!!
Itt mindiíg csak FÉLMEGOLDÁSOK vannak, Idehozzák az amerikai feketék dédelgetéséről átvett módszereket a cigányokra sarkítva, de a mérleg másik oldala el van felejtve...
Analfabéta selejt Kormány ez, mindíg is az volt amióta megszünt a Királyság..
Valaki itt a NATO-val nagyon optimista volt!
Ennyire bízol a tartósságában?
Az új generációkra hol jellemző a "békeszeretet"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!