Holokauszt és a zsidóság a mai világban, Ti erről mit gondoltok?
Nem vagyok benne biztos, de talán ez lesz a megfelelőbb hely ennek a kérdésnek.
Még mielőtt bárki megszólna, megjegyezném sem antiszemita, sem pedig rasszista nem vagyok, kicsit félek is a visszhangtól, a mai világban elég kényes ebben a témában nem feltétlenül támogató (részvét nyilvánító) jelleggel beszélni a történtekről.
A Saul fia c. film, mint azt bizonyára észrevettétek elég nagy port kavart. Vannak akik felháborodtak, vannak akik nagyon örülnek a sikernek. Én, holott kicsit elcsépeltnek érzem a témát az utóbbi tábort erősítem.
Személy szerint úgy gondolom, hogy mind a zsidóság (legalább is egy része felől) mind pedig a világ felől kezd kicsit túlreagálttá válni a holokauszt.
Nyilván egy szörnyű dologról van szó, aminek nem szabadott volna megtörténnie, de ez miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni más szörnyű tettekről is, melyeket a háborúk során elkövettek. Példának okáért hoznám a gulágokban meghalt emberek milliót ami a becsült számok alapján háromszorosa (!!!) a munkatáborokban meghalt emberekének. Magyarországról csaknem kétszer annyi embert deportáltak, mint a holokauszt idején. Erről valamiért senki nem beszél. Vagy hozhatnám akár az amerikai földrész gyarmatosítása során saját otthonukban leölt indiánokat, melynek nagyságáról fogalmunk sincs. Ezer meg ezer példát hozhatnék még, amik szerintem legalább olyan súlyos mészárlásnak számítanak mint ami a holokauszt volt, ám még sem beszél róluk senki, míg a holokausztnak itt Magyarországon spec. 2 emléknapja is van.
Szeretném ha egy értelmes vita/vélemény nyilvánítás alakulna itt ki, és természetesen érdekel "mind két oldal" véleménye.
Ez az egész elment egy nagyon egészségtelen irányba. Valaha, kamaszként, nagyon érdekelt, a szüleimmel voltunk Auschwitz - ban, még '89 - ben, megfogott a dolog, akkor kamasz voltam, nem tudtam megérteni, hogy történhetett ekkora kegyetlenség.
Aztán azóta eltelt egy kis idő, ma már megfeküdte a gyomrom: unom. Amellett egyszerűen gazemberség kisajátítani a szenvedést, a gyászt.
A második világháborúban meghalt kb. 60 millió ember, ennek csak 10 % - a volt elhurcolt zsidó, még ha a legmagasabb elfogadott számot is nézem. És a többi? A katyn - i lengyel tisztek, a rengeteg orosz, lengyel, a német bakának sem volt sok választása, a második magyar hadsereg, a délvidéki magyarok lemészárlása, Hirosima és Nagaszaki elégett áldozatai, a Gulágon elpusztult tízmilliók és sorolhatnám. Tavaly volt a 1915 - ös örmény holokauszt 100. évfordulója, alig -alig esett róla szó.
Jelentsük ki már végre: jóérzésű ember számára elfogadhatatlan ami a zsidókkal történt, de a holokauszt a második világháborúnak csak egy - kétségkívül tragikus - epizódja volt, nem a legfontosabb eseménye. Ma már elkövető, bűnös, de túlélő is, alig - alig él már.
Erre most itt ez a film. Az a szomorú, hogy még nem láttam, de lehet, hogy tényleg jó a film. De az ember már csak legyint: na persze, ez is a holokausztról szól.
"Tisztázzunk valamit: a Holokausztot nem lehet túlreagálni."
Épp arról beszélünk, hogy de. Vagy megesküszöl rá, hogy aki így gondolja az náci?
"Sőt, mintaként kellene szolgálnia ahhoz, hogyan kellene reagálni az összes népirtásra és emberiesség elleni bűncselekményre."
Kéne. De nem teszik.
"Nem a Holokauszt emlékezetének kell lesüllyednie a többi tragédia emlékezetéhez, hanem utóbbiaknak kell felnőniük előbbihez."
De az utóbbiakat agyonhallgatják, és ha azokat próbálod hangsúlyozni, a holokauszt hívei akkorát ugranak, mint akit darázs csípett meg: a holokauszthoz semmi sem mérhető!
Komolyan mondom, ha túlélő zsidó lennék, én már akkor is unnám az egészet.
Én a 2-es válaszolónak (is) reagálnék:
Igen, unjuk a Holokausztot. Elmagyarázom mi a probléma a holokausztos filmekkel, a szuperhősös filmeken keresztül: A népirtás témájában készült filmek mondjuk 90 %-a holokausztos. Ez olyan, mint ha a szuperhősös filmek 90 %-a Superman-es lenne, míg a maradék 10 %-on osztozkodna a többi - legalább annyira érdekes - szuperhős. Ha így lenne, az emberek hamar megunnák Superman-t, hiszen a csapból is az folyna. Remélem érthető mit akarok mondani.
Meg továbbá az a baj, hogy a holokausztos filmek hősei olyanok, mint Superman, makulátlanok. Holott voltak ám antiszemita "zsidók" is!
A Holokauszt itt történt, az itt élő emberek statisztálásával, egy világháborúban, ezért sokkal közelebb áll ez hozzánk.
De ez a jelenség most is. Volt egy francia terrorcselekmény, meghalt több mint 100 ember. Gyászba borult az egész világ. Ezek mellett Afrikában és a Közel-Keleten lényegében heti rendszerességgel történnek ilyen merényletek és 100-val mészárolják, vagy robbantják fel a szélsőségesek az ottani embereket. Még sem borul gyászba az egész világ miattuk, sőt a legtöbb eset el sem jut a mainstream médiába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!