Miért nem tisztelik hazánkban a kétkezi munkát?
Szerintem mindenki elismeri, hogy mennyire hasznos munkát végeznek, mégis, ha egy fiatal egyetem helyett pl asztalosnak, varrónőnek, csőszerelőnek...stb szeretne menni, akkor a szülei nem lennének rá büszkék. Miért???
Szerintem ez egy nagyon rossz tendencia!
Én tisztelem de nem lennék az is nem is kedvelem őket túlságosan. Hogy miért nem? Mert pl egy kietlenebb utcában félek elmenni pár munkás mellett akik az utat csinálják. Mert ha jön a gázszerelő akkor a tehetetlen kutyáim cukkolja, a varrónő meg utánam kiabál az utcán stb. A szakmunkásképzőben tanuló diákok beszólogatnak, verekednek, egy sötét utcán félni lehet tőlük, csak azt tudják mondani, hogy "jó a s*gged" vagy "de ronda vagy"...
Sajnos én még nem nagyon találkoztam normális művelt, igazán kétkezi munkás emberrel! Lehet hogy hasznos munkát végeznek, de bunkók és tanulatlanok!
Ellenben azok között akik továbbképzik magukat sokkal több normális embert ismerek, és mégha nem is szimpatikusak, nem kell félnem tőlük hogy bántanak a sikátorba és pl legalább helyesen írni tudnak!
És még az a baj, hogy ha én egyetemre megyek akkor lenéznek, hogy fúúj fél hogy bepiszkolja a kezét, lusta dolgozni, és ez nagy hiba! Na most 1, a kétkezi munka semmivel sem több az agymunkánál 2, nem azért megyek egyetemre mert nem akarom bepiszkolni a kezem, hanem mert valami olyan érdekel amit ott tanítanak és csöppet sem érdekel a tisztaság vagy a megélhetés. Ha nekem a hobbim az asztalosság lenne akkor nem érdekelne ki mit gondol! De mi a f*szt csináljak én hülye ha szerencsétlenségemre a kutyák érdekelnek, a könyvek stb?
ma 01:00
Elnézést ha meg merek szólalni,de szakmunkásképzőben végeztem!Nem érzem magam hülyének,sem bunkónak..Nem szólítgatok le az utcán senkit,és nem hiszem,hogy többet káromkodnék mint te...
Azért mert nincs diplomám még én is tudok a mindennap életről társalogni,és a tudásomat könyvekből is gyarapítom..SZóval mint szakmunkás,vagy kétkezi munkás nem vagyok primitív,sem szemtelen,sem tahó...
Általánosítani meg nem kéne,mert ha vitázni akarnék veled,akkor mondhatnám én is ,hogy minden diplomás lenézi a szakmunkásokat mert azt hiszik ők az okosak..De én nem általánosítok.Vannak olyan diplomásak akik tényleg tudnak,okosak.De mostanában sok olyan is van aki szinte csak megveszi a diplomáját,és elnézést a kifejezésért de annyi eszük van mint egy marék molylepkének..
Engem személy szerint nem zavar ha valaki diplomás(hisz egyre többen vannak,és egyre kevesebb munkalehetőség lesz a számukra),a lényeg,hogy én elég szépen boldogulok a szakmunkás bizonyítványommal,és eddig még 1 napot sem voltam munka nélkül..
(még nyelv vizsgám sincs mégis sikeresen dolgozom külföldön)..
"Miért nem tisztelik hazánkban a kétkezi munkát?"
Úriember az, aki vagy nem dolgozik, vagy ha dolgozik is, olyan a munkája, hogy munka közben tiszta marad a keze. Észszerűtlen? Igen. De attól még így van. Így működik az ember.
"Szerintem mindenki elismeri, hogy mennyire hasznos munkát végeznek"
A szakmák presztízse sohasem attól függött, hogy mennyire hasznos a munka, amit végeznek. Nagyon hasznos az ápolók és a bányászok munkája, mégis megvetett, lenézett emberek az ápolók és a bányászok.
"ha egy fiatal egyetem helyett pl asztalosnak, varrónőnek, csőszerelőnek...stb szeretne menni, akkor a szülei nem lennének rá büszkék. Miért???"
A szakmáknak van egy rangsoruk. Legfelül az építészek, orvosok, ügyvédek, mérnökök és professzorok vannak, középen a mindenféle menedzserek, középiskolai tanárok, technikusok stb., lejjebb az ált. isk. tanárok, ápolók, buszvezetők stb., legalul pedig a bányászok, utcaseprők, hullamosók stb.
Aki vezető beosztásban van, vagy csak megtervezi, megszervezi mások munkáját, az mindig előkelőbb, mint aki ténylegesen dolgozik, végrehajt egy tervet. Akinek hosszú ideig tart a képzése, az mindig előkelőbb, mint akinek rövid ideig. Ezért egy orvos vagy egy jogász előkelőbb, mint egy mérnök, de ha a mérnök PhD, akkor már ő az előkelőbb. Aki nagy értékű felszerelést kezel, az előkelőbb, mint aki kis értékűt. Úgyhogy az orvos előkelőbb, mint a középiskolai tanár. A rendszergazda előkelőbb egy tanárnál, de kevésbé előkelő, mint egy orvos, és így tovább. Legalul azok vannak, akik nem kezelnek nagy értékű gépeket, munka közben izzadnak vagy piszkosak lesznek, és rövid ideig tart a képzésük.
Asztalos, csőszerelő stb. mindig lenézett lesz és pl. a nőknél mindig hátrányban lesz a diplomásokkal szemben. Nem csoda, hogy mindenki diplomás akar lenni, mert az emberek alapvetően pénzt és nőt akarnak (ami kb. ugyanaz), ezekhez pedig előkelő végzettség kell.
01:00-nak.
Akkor jó, ha nem félsz, bár mondok neked az idei híradókból részletet. Egy gyógyszerésznek tanuló egyetemista lövöldözni kezdett, egy embert megölt, kettőt pedig súlyosan megsebesített. S. Ábel egyetemista 22 ember megölését tervezte. Egy tényői építészmérnök baltával megölte feleségét, és két lányát...
De tőlük nem kell tartanod. Félj az útburkolóktól - nehogy utánad fütyüljenek.
01:00
Azért ez erős túlzás volt, amit leírtál... van benne igazság, nem mondom, de azért ne állj meg ott, hogy aki szakmunkás vizsgával rendelkezik, akkor az csak ősbunkó, két ép mondatot nem tud összerakni, és erőszakos.
Én is szakmunkásnak tanulok (szakács), ötös tanuló vagyok, mondhatom, hogy értelmes, nem esik ki a kapa a számból, tudok viselkedni, és nem kell tőlem félni. Imádom a könyveket, az állatokat, érdekelnek a nyelvek, mondhatni minden érdekel a világon és építem a tudásom. Nem elégszem meg a kevéssel.
Nem a végzettsége fogja az emberről elmondani, hogy ő milyen is valójában. Példának felhozhatnám én is, hogy (páromon kívül, akivel 4 éve vagyok, nem csalom, tisztességes kapcsolatot ápolunk egymással) mennyi beképzelt, bunkó diplomás van, mert azt hiszik, hogy ők találták fel a spanyol viaszt.
Mindkét emberre szükség van, mert, ha mi nem lennénk, akkor honnan lenne étel? (hús, kenyér, bőven stb.) Még ezert példával jöhetnék, mert ha általánosítani lenne kedvem nekem is, akkor joggal mondhatnám (olvasva itt is egyes diplomás emberek felháborodását), hogy a "szar lapátolást" nem hajlandó megcsinálni.
Én mindenkit tisztelek, aki tisztességesen dolgozik, és nem szájtátva várja a csodád, hogy majd lesz pénze.
én tisztelek mindenkit, aki rendesen végzi a munkáját. azokat nem tisztelem, akik kóklerek a szakmájukhoz, a "laikus" megrendelőt meg szépen lehúzzák (ez mindenkire vonatkozik, szakmunkásra, diplomásra egyaránt).
nekem egyébként van diplomám és vezető beosztásban dolgozom. a férjemnek is van, de ő vállalkozó, olyan területen, aminek sok köze nincs az eredeti szakmájához.
ha már mondod az asztalosokat: ismerek kb. 12-t, 3 évnél régebbi és 10 millió alatti kocsival egyik se jár :) ha most lenne egy 14 éves fiam, tuti azt mondanám neki, hogy asztalosnak menjen, vagy autószerelőnek :) a diplomás életpálya elég bizonytalan, engem besodort a jósorsom a jelenlegi pozíciómba (apám szerint úgy kerültem oda, mint Pilátus a Credo-ba), de ha nincs szerencsém, ugyanezzel az erővel lehetnék diplomás munkanélküli is....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!