Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ti egyetértetek ezzel?

Ti egyetértetek ezzel?

Figyelt kérdés

A minap egy igen érdekes beszélgetésben volt részem.

Minap elgondolkodtam, hogy miért kell költők életrajzait, és egy csomó verset megtanulni érettségihez?

A válasz persze, az alapműveltség része, és hogy mert benne van a tantervben...

És miért van benne a tantervben?

Lényegtelen, ebbe ne menjünk bele.

Én ezt tovább gondolom, és felmerült bennem ez a kérdés, hogy miért kell MINDENKINEK ugyanazt tudnia az alapműveltséghez?

Véleményem szerint az alapműveltség korosztályonként változik, és míg például egy mai idős ember például alap dolognak tekinti azt, hogy bizonyos verseket illik tudni, addig a fiatalok körében alapműveltségnek tekinthető a Star Wars, és valamilyen szinten a Harry Potter. Mert a mai fiatalok többsége valamelyiket vagy akár mind2-t látta/olvasta ezek közül.

Vagy akár még a fiatalabbak-kamaszok körében alapműveltségnek tekinthető például a pc vagy bármilyen játék ismerete.

Mert ha belegondolunk, az idős és a fiatal mikor beszélget egymással? Többnyire csak akkor ha valamilyen rokonunkról van szó, például nagypapa-unoka, de akkor is többnyire az unoka kap több szót.

Más esetben, pedig szinte egyáltalán nem beszél ez a 2 generáció.

Tekintettel arra, hogy mindenki a saját korúak társaságát keresi, ezért véleményem szerint minden korosztálynak a maga alapműveltségét kell tudnia.

Például egy mai tizenéves hiába tanul meg egy verset, ha a társai játékokról és filmekről beszélnek.

és most jön "Mert állandóan csak játszanak, és nem tudnak semmit sem irodalomból" szöveg.

És??? És akkor mi van? Elmegy iskolába, otthon megcsinálja a házit és kész.

-Miért kellene tudnia neki verseket?

-Mert illik tudni!

-És ha nem tudja, akkor mi lesz?

...

Vagy ott vannak például a 15-18 évesek. Miről beszélnek?

filmek, játékok, foci.

Az ő korosztályukban szintén ez tekinthető alapműveltségnek, és nem a verselés.

Remélem érthető mire akarok kilyukadni. Nem kell valakit műveletlennek tartani azért, mert nem tudja az alapműveltséghez tartozó verset/költő születési helyét, viszont ő tud olyat ami az Ő korosztályán az alapműveltség.

Véleményem szerint, minden korosztálynak megvan az alapműveltsége.

Nektek mi erről a véleményetek?

2015. nov. 4. 20:46
 1/7 anonim ***** válasza:
Remek elmélet. Kár, hogy nem hallgat meg senki. Ettől még Petőfiből fogsz érettségizni, sajnos. Nem a Harry Potter-ből. Majd ha az is több száz éves lesz, akkor lesz esély rá, de addigra már az is őskövület lesz. Szóval ez is olyan, mint a kresz. Van a papírforma, és mégis annak van elsőbbsége, akinek megadják. Logikus érvelés, mégis, süket fülekbe sem ér el.
2015. nov. 4. 20:52
 2/7 anonim ***** válasza:
32%

A mai oktatási rendszernek az egyik célja titkon hogy a fiatal, épp alakulásban lévő személyiség figyelme teljesen el legyen vonva a körülötte lévő dolgokról, illetve bele neveljen egy olyan rendszerbe, ahol megmondják hogy mit kell csinálni. Emellett fontos az is, hogy ne egyéni preferencia legyen kialakítva, hanem mindenki ugyanazt tanulja, és így választódnak ki emberek különféle csoportokra a későbbiekben.

A kamasz szervezetet lehet a legjobban összezavarni, így leszünk irányíthatók, könnyű prédák. És azok is vagyunk, mindannyian. Simán ül mindenki nyugodtan egy hazug létezésben.

2015. nov. 4. 20:54
 3/7 anonim ***** válasza:
53%

Ha békén hagyod az embereket, akkor roppant műveletlen maradna a zömük. Így meg hátha hall erről-arról.

Nagyon sajnálatosnak tartanám, ha a következő generáció nem tanulna verseket. Gazdagabbnak érzem magam tőlük...

Attól még van egy csomó dolog, amit jobban is lehetne csinálni. Én a töri időpontokra fújok. Amikor valami nem annyira fontos békét napra pontosan kell megtanulni. Nem számít semmit és úgyis elfelejtjük a témazáró befejezésekor, szinte törvényszerűen. A fontos események, folyamatok, pláne összefüggések és hatások, azok fontosak és hasznosak. De az a millió megtanulhatatlan időpont... Jó, én időpontokban nem vagyok jó, a rokonaim születésnapját sem tudom könnyen megjegyezni, ez elfogulttá tehet, de nemcsak erről van szó.

Én simán barátkozom tőlem évtizedekkel fiatalabb vagy idősebb emberekkel, úgyhogy az érvelés ama részével nem értek egyet.

Viszont én sem tartom műveletlennek azt, aki nem tudja az iskolai anyag zömét... Szerintem szinte mindenki rengeteget felejt.

2015. nov. 4. 20:59
 4/7 A kérdező kommentje:

#3-as:

Ha békén hagyjuk az embereket akkor sztem nem leszenek műveletlenek.

Ha egy mai fiatalt békén hagysz elkezd játszani játékokkal. Persze ez első sorban rosszként hangzik, hogy már a gép elé ül takony kölyök! De! Ha belegondolunk, akkor ő csak, művelődik a környezetében jártas dolgokról!

Ha egy idős embert békén hagynának, mit kezdene el legelőször?

Kötni, vagy horgolni vagy bármilyen más kézimunkát. És ő nem butul el! Ő művelődik a kézimunka világában.

2015. nov. 4. 21:29
 5/7 anonim ***** válasza:
Egy gyerek mikor tanulna meg magától olvasni?
2015. nov. 5. 16:19
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem tartom helyénvalónak a gondolatot, mert míg a versek kritikai szemléletet, állásfoglalást és korszakábrázolást adnak, addig a Harry Potter és társai csak a szórakoztatást nyújtják.

"Ha békén hagyjuk az embereket akkor sztem nem leszenek műveletlenek."

A fiatalok iskola mellett is tudni fognak a szerinted "korukbeli" műveltségi tudásanyagról, de alapból rossz elképzelés, hogy noszogatás nélkül tanulni fognak. Ha ez igaz lenne, minden leérettségizett fiatal állást is foglalna politikailag, mivel már benne van a korban, hogy érdekelt legyen, de látod nem így megy.

"Az ő korosztályukban szintén ez tekinthető alapműveltségnek, és nem a verselés."

Szerintem ott siklott félre ez az egész, hogy a szórakoztatói ipar termékeit egybemosod az alapműveltséggel, holott az utóbbi pl. ízlés független. Attól senki sem lesz műveletlen a saját korosztályában sem, hogy nem tudja felsorolni a focistákat, de attól már igen, hogy pl. nem tudja Einstein, vagy Szent István személyét.

2015. nov. 5. 16:29
 7/7 anonim ***** válasza:

Az oktatási rendszer lényege hogy minden ember egyforma, és ezért tanulják is ugyanazt. Ha valami különbség lenne köztük, azt is eltörli az egyen-oktatás....

Sok szeretettel ajánlom a Summerhill drama c. filmet.

https://www.youtube.com/watch?v=QlfuQqVMu0Y

Angliában van egy bentlakásos iskola, ahol a diákok azt csinálnak amit akarnak, azt tanulnak ami érdekli őket. Ez az iskola nem csak filmen létezik, hanem a valóságban is és a világ több pontján is van ilyen iskola.

Meglepő módon a modell sikeres, a diákok tovább tanulnak és boldogulni tudnak az életben. Ez is azt bizonyítja hogy az erőltetett oktatás pont az ellenkezőjét éri el mint ami elvileg a célja lenne. Nem okosít, hanem elbutít.

El kellene fogadni hogy mindenki más, ember és ember között óriási különbségek vannak. Mindenki tanulja azt amit akar és amiben tehetséges, senkire ne erőltessenek rá olyan tananyagot amit képtelen feldolgozni!

2015. nov. 6. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!