Mostanában tűnt fel nekem, hogy a főző műsorok és a természet filmek nagy része korhatáros. A véres már-már horror filmek meg lemennek korhatár nélkül. Ti egyetértetek ezzel a gyakorlattal?
amikor kicsi voltam,nekem az tűnt fel,hogy a reggeli mesék mind korhatárosak voltak...pl született kémek 12-es.. amikor szerintem semmi durva nem volt benne..de egyszerű mesék Marsupiulami is 12-es korhatáros...vicc..akkor mégis ki nézze a mesét? ha nem gyerekek?
és emiatt nem vettem komolyan ezeket a karikákat..aztán egyszer belefutottam egy durva és félelmetes filmbe,ami szintén csak 12-es karikás volt.
na meg komolyan az ilyen családi filmeken mint a Lassie, azokra is minek? így elveszti a jelentőségét mert mindenki le se xarja azt a kis jelet..
amiben tényleg van emberölés vagy szex, abban tényleg tegyék ki akár 18-at is .. de ami kis ártatlan arra nem értem minek..
19l
Utolsó, hol írta a kérdező hogy 18-as karika? A főzőműsorok altalaban 12-es karika.
Amúgy lehet azért van, mert a fozomusorok, mesék napközben szoktak menni és ha valami olyan lenne benne, akkor megbüntethetik a csatornát, amiért nem rakta ki a korhatárt. A horrorfilmek meg késő este szoktak lenni. A korhatár szempontjából a műsoridő is számít, nemcsak a karika.
Én már futottam bele délelőtt 12-es korhatárral az Alien vs. Predator-ba, előző este még 18-as karikával futott. Vagy más durvább krimibe/horrorba, amit előző éjszaka leadtak és délelőtt vagy kora délután ismételték.
Régebben a Helyszínelők 16-os karikával mentek este, kora délután 12-es.
Most megnéztem direkt a tv műsort, pl. holnap a Halálra jelölve c. film 16-os karikás este, hétfőn ismétlik, kora délután, de már 12-es jelöléssel.
Érdekes... bár így teljesen felesleges a korhatár besorolás. Hiába tiltod este, hogy nem nézheti meg, ha másnap hazaér a suliból a gyerek, simán megnézi.
Ami nem kimondottan gyerekműsor, az általában mind 12-es karikás, ez egy egyszerű útmutató, jelzés a szülőnek, hogy ezeket a műsorokat elsősorban felnőtteknek készítik, de ettől függetlenül nem baj, ha gyerek is látja (ugyanis a 12-es karika csak azt jelenti, hogy az ez alatti gyerekeknek nagykorúval együtt ajánlják a megtekintést, és nem azt, hogy egyáltalán nem nézhetik).
Horrorfilmet viszont még sosem láttam ilyen besorolással, mindig csak 18-assal, ami viszont már már egyértelműen csak a nagykorúak számára ajánlja az adott műsort.
Egyébként meg komoly tartalmi megkötések vannak a különböző korhatárbesorolásokhoz, valahol az interneten biztos meg is lehet találni, hogy mi alapján kerülnek ki a különböző karikák. Ha valahol ezt nem követik, ott az adott csatorna hibásan sorolja be a műsort, amiért egyébként sokszor szabnak is ki büntetést rájuk, de nyilván nem mindig történik ez meg. Ha problémásnak találod a besorolást egy műsornál, nyugodtan jelezheted az illetékes szerv felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!