Lehet feltétellel is szeretni? O. o
Jó, egy nagy halom evidencia, mint "feltétel". Inkább ellenkező irányból érződik, hogy mi pl egy "ne csaljon" "kitétel" jelentése, amikor úgyse csal meg: ÖNMAGÁÉRT szereted. Úgyis olyan, aki nem dobálja az errorokat...
Van persze a keleti, joviális megközelítés, ami nem is rossz, de nem is megy egyik napról a másikra a mostani állapotunkból elindulva. Ez ugye a világ minden molekuláját odaadóan szeretni, akkor is, ha pl. büdös :) Jól átgondolva van benne ráció, és minimum hatalmas segítség a tényleges szeretetfogalom tisztázásában.
Csak még egy amolyan gondolatgyár típusú kérdés:
Tényleg van ellentéte a szeretetnek?
Tudom, vágod rá a leckét, hogy a gyűlölet, de hányszor gyalogoltál át ezen érvekkel? Meglepő lesz!
Teljesen igazad van, a közöny könnyen jelentheti szeretet nélküliség táptalaját. Érdemes itt megjegyeznünk, hogy a figyelemhiány, a jelenlegi dolgok elutasítása, jövőbe helyezhető vágyak képein vagy a gyakran "feljavított" múlton tépelődés gyakran ellehetetleníti, hogy az ember átélje önnön szeretni akarását is. Összesen annyi sántít a közöny ellentétként megnevezésével, hogy a szeretet "fogalmával" ellentétben a közöny emberi fogalom, és ez eléggé fontos körülmény. Menjünk tehát mélyebbre: a közöny alatt általában a szeretet át nem élni akarása húzódik, ami legtöbbször ilyen-olyan, rendszerint tévedéseken alapuló félelmeinknek "köszönhető". A végén egyszerűen az történik, hogy általun nem nyilvánul meg szeretet a valóságunkban. A szeretet ellentéte önnön nemlétezése. Hm? A szeretetnek NINCS ellentéte. Szerintem.
Légyszi, nagyon javítsatok ki, ha elhasaltam valahol :)
Szerintem kevered a szezont a fazonnal :) A szeretetet meg a közönyt egymással szembeállítani olyan, mint a körte meg az alma. Nem sok közük van egymáshoz, márpedig az ellentéteknek igenis sok köze van egymáshoz, még a ellentétes előjellel is.
Én még mindig azt mondom, hogy a gyűlölet a szeretet ellentéte. Tudom, hogy ma divatos mondás, hogy szeretet és gyűlölet között vékony a határ, de ez nem igaz, nagy baromság. Ha például én teljesen gyűlölök egy embert, esélytelen, hogy valaha beleszeressek. (Képzelj el egy hungaristát, ahogy beleesik egy büdös cigánylányba. Gyönyörű romantikus sztori lenne, de soha nem lesz ilyen, vagy akkor igazából nem is gyűlölte annyira a cigányokat, és a gyűlölete nem volt igazi, csak divat.)
Teljes szívedből tudsz szeretni? Igen.
Teljes szívedből gyűlölni? Igen.
Teljes szívedből közönyösnek lenni? ööö... hát ez már alapból hülyén hangzik :D
Nem lehet a közönyt a szeretettel egymással szembe állítani. A közöny az érdeklődés teljes hiánya, azaz a szeretet hiánya, de éppúgy a gyűlöleté is, de éppúgy a hatalomvágyé, éppúgy a fizikai vonzalom hiánya is. Még egyszer: a HIÁNYA. Nem az ellentéte.
Lehet ok nélkül szeretni? Szerintem csak úgy lehet igazán.
Lehet ok nélkül gyűlölni? Úgy látom mindenki nagyon jól meg tudja indokolni a gyűlöletét.
A szeretet gondolkodáson túli, a gyűlölet pedig elmeszülemény, ismétlem, szerintem. Tehát _elméletileg_ valóban szeretet és gyűlölet ellentétek, de ezzel együtt ennek ellentmondó megállapítások is igaznak tűnnek nagyon. Ami egyáltalán nem baj, csak a hideg logika számára zavarbaejtő. Na de a szeretetbe racionalitást pumpálni??
Szerintem pedig csak okkal lehet szeretni :D Pakoljunk össze 100 csajt egy bűnöző csövessel, utána pedig egy ápolt, gazdag, jól kinéző, kedves, művelt sráccal. Szerinted melyikbe lennének képesek többen szerelmesnek lenni? Mert szerintem szignifikánsan a 2. nyerne. A szeretetnek is vannak okai, még ha azok csak többé-kevésbé tudatosak is. Persze, lehet azt mondani, hogy nem azért szeretem, mert ápolt meg kedves, de ha egy büdös tahó gyerek lenne, akkor már ugye, hogy nem szeretnéd annyira?
Én úgy gondolom, hogy az unszimpátiának is hasonló, többé-kevésbé tudatalatti folyamatok az alapjai. Csak vagyunk annyira emberek és intelligensek (persze vannak kivételek), hogy nem hagyjuk, hogy az unszimpátia rögtön gyűlöletté váljon, csak ha van rá egy nagyon jó okunk. Ezért lesz a gyűlölet többnyire "elmeszülemény".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!