Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nálatok hogy hívják azt az...

Nálatok hogy hívják azt az ajtót, ami a kerítésen van?

Figyelt kérdés
Tudom, kicsit kacifántos megfogalmazás, de próbáltam nem leírni a szót. :D Szóval én Hajdú-Biharban élek, azon belül is a bihari részen, közel Nagyváradhoz, de a magyar oldalon. Felénk "utcajtónak" hívjuk, azt pedig, ahol a kocsi is be tud menni "kapunak". De sokszor néztek már furcsán rám, mikor kimondtam ezt a szót. :) Felétek hogy nevezik? :)

2015. ápr. 13. 23:52
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A kertkapu nekem is megfelel rá... De (ez lehet, hogy csak az én fejemben van így) nem mindegy, milyen környezetben van az a kapu. Úgy értem, ha rendesen, a ház mellett van, akkor nekem inkább kiskapu, de a telek s a kert végében levőt (mivel 2 utcára is nyílik a telkünk) már kertkapunak nevezném.

Nagyanyám háza pedig az a tipikus parasztház volt, aminél a gangról nyílt egy ajtó. Az már ajtó volt, mert a házhoz tartozott, felette volt a tető is, csak éppen kint volt a ház rendes részéből... Lövésem nincs, neveztük-e valahogyan... De az rendes ajtó kinézetű ajtó volt egy falban. Emiatt kiskapunk nem is volt, csak nagy.

2015. ápr. 14. 13:03
 12/13 A kérdező kommentje:
2015. ápr. 14. 17:48
 13/13 anonim ***** válasza:

Zala:

A kerítésen az az ajtó, amin gyalog mész az utcára nálunk a kisajtó. Amin az autóval, az meg egyszerűen kapu.

2015. ápr. 30. 21:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!