Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nálatok meddig tart az élet...

Nálatok meddig tart az élet tisztelete és a megbocsájtás?

Figyelt kérdés

Azt mondják, hogy ha az ember igazán meg akarja lelni a belső nyugalmat, "el akarja érni a megvilágosodást" akkor alázatosnak kell lenni, tisztelni kell minden életet és nem szabad ítélkezni. Ezek mikéntjére is rengeteg bölcsesség, idézet olvasható, ha az ember szét néz a neten, azonban én csak üres szavakat látok ezekben. (kérdésemet nem gúny vezérli, hanem bizonytalanság)

Hogyan valósíthatnám meg a szép szavakat a gyakorlatban, amikor sok esetben képtelenség egy egyszerű ember számára az, hogy ne ítélkezzen és tisztelje az életet? Mielőtt bárki itt lehurrogna, hadd írjak néhány példát, amik a tibeti hegyek között nem fordulnak elő:

arra, hogy sose ítélkezzünk: Nagyon könnyen meg tudok bocsájtani a jó útra tért bűnösöknek. De annak az embernek, akivel összezárva élek egy szűk lyukban, borzalmasan viselkedik velem, megkeseríti az életemet és cseppnyi megbánás sincs benne, nem tudok őszintén megbocsájtani. Akkor sem, ha a haragom emészt el. És csak azért, hogy ne fulladjak bele a haragba, sem tudom meg tenni. Ez csak arra ok, hogy a megnyugvást kezdjem el keresni, de nem tudok tőle őszintén megbocsájtani. Kitekerném az illető nyakát, az lenne a megnyugvás.

Arra, hogy tiszteljük az életet: Van egy vak barátnőm, nagyon erős lány, tiszteletre méltó. Többet ért el eddig, mint néhány egészséges ember. Normális szakirányon végez egyetemet. Való igaz, hogy ehhez neki kell némi fizikai segítség de ez legyen a legkevesebb, hisz cserébe egy jó embert és egy jó szakembert kap a világ. DE! Mi van azokkal, akik születésüktől halálukig egy intézet lakói és az egyszerű origamin kívül semmire se lesznek képesek, vagy még arra se? Egy rém sok türelemmel rendelkező szakember virraszt mellettük a nap huszonnégy órájában, holott ez az igen erős jellem egy normális kórházban is segíthetne olyanoknak, akik számára van remény. Így is kevés a nővér. Nem tudok az ilyen, csúnya szóval selejtes, önmagukról sem tudó emberek felé az élet tiszteletével fordulni. "Gyarló ember" vagyok, lehetetlen feladatnak érzem, hogy ezekre valaha képes legyek úgy, hogy közben a realitás érzékemet is megőrzöm és nem süllyedek álomvilágba. Szeretném elérni a belső nyugalmat, vagy ha úgy tetszik, megvilágosodást.

Nem tudom hogyan csináljam.

2014. máj. 3. 00:17
 1/2 RhisiartK ***** válasza:

Hello!

Nálam az vált be, hogy elkezdtem azon gondolkodni, hogy miért teszi, mitől lett ilyen, mi motiválja. Vagyis ahhoz, hogy ne ítéld el, meg kell értened. Ahogy egyszer valaki mondta, akkor ítélhetsz el, ha végigélted életem minden percét, minden örömét, fájdalmát.

Ne érts félre. Még nem tartok ott, hogy ne ítélkezzem, de a megértés már megyeget és akit értek, azokat nem tudom elítélni a tetteik miatt. A megértéshez viszont, akarat kell, tapasztalat, tudás és sok gondolkodás.

2014. máj. 3. 01:32
 2/2 sandor76 ***** válasza:

Ezek nehez dolgok az eletben.

Sajnos akinek nem lehet ,mert hiabavalo megbocsatani annak nehez megis megtenni.

Mivel gyarlo emberek vagyunk ahogy irtad,nem mindig sikerul.

A jo azonban megis az,hogy ezeket a probalkozasokat,es mindennapi nehezsegeket Isten latja,es majd a megfelelo idoben megadja mindenkinek a jutalmat a tetteik szerint.

Most meg eggyutt el mind a ket csoport a jok,es a rosszak.

Senki nem mondhatja meg a masikrol ki melyik csoporthoz tartozik,majd lessz aki ezt megteszi,de addig is igyekezni kell mindig helyesen cselekedni,mert annak elobb -utobb jo eredmenyei lesznek.

A masodikra nem irnek semmit,en is valahol igy latom,de igy jo minden ahogy van,nem tehetsz semmit.

2014. máj. 3. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!