Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Francia nyelvet jól beszélők...

Francia nyelvet jól beszélők lefordítanátok? A szöveg lent.

Figyelt kérdés

Nicolas Sarkozy, Édesapja, nagybócsai Sárközy Pál 1928-ban született Budapesten egy magyar kisnemesi családban, mely földeket és egy kúriát birtokolt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alattyánban. A „Nagybóchai Sárközy” család 1628. szeptember 10-én szerzett vitézségért nemesi oklevelet II. Ferdinándtól, melyet Hont vármegyében hirdettek ki. Édesapja nagybócsai Sárközy Pál 1948. július 25-én emigrált Magyarországról. Párizsban élő anyjához kívánt utazni, Ausztrián és Németországon keresztül. Baden-Badenben a konzulátuson vízumkérelmét elutasították, ezért belépett a Francia Idegenlégióba, hogy így jusson be Franciaországba. Innen újoncként pár nap múlva Marseille-be küldték, ahol a történetét megismerő katonaorvos megszánta, és egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánította, november 29-én már Párizsba indulhatott. Nevét Paul Sarkozy de Nagy-Bocsára franciásította. Anyai ágon a család Görögországból áttelepült szefárd zsidók; dédapja ékszerész volt Szalonikiben, nagyapja pedig sebész-urológus Franciaországban

Amikor 2004-ben pénzügyminiszterként Nicolas Sarkozy Magyarországon járt, semmilyen utalást nem tett magyar származására. A 2007-es elnökválasztási kampányban magyar származása miatt több támadás érte, főleg a francia szélsőjobb vezére, Jean-Marie Le Pen részéről. Nicolas Sarkozy gyermekkorát a párizsi XVII. kerületben és Neuilly-sur-Seine-ben töltötte. A Saint Louis de Monceau magángimnáziumba járt, ahol nem volt jó tanuló. Édesanyja kérésére évet is ismételt. Végül 1973-ban szerezte meg érettségi bizonyítványát.

Nagybócsai Sárközy Pál nem tanította meg gyermekeit magyarul, és nem próbálta átadni nekik a magyar hagyományokat. Nicolas szerint édesapja túl kis országnak tartotta Magyarországot, és értéktelennek vélte a magyar nyelvet és kultúrát a modern világban. Sarkozy elmondása szerint az, hogy apja elhagyta őket, jelentős hatást gyakorolt életére és gondolkodására. Kisfiúként és tinédzserként kisebbségi érzései voltak gazdag osztálytársaival szemben. Ebben az időben nem érezte magát teljesen franciának (egy alkalommal apja állítólag azt mondta neki, hogy egy Sarkozy sohasem lehet Franciaország elnöke, mert ilyen dolgok csak az Egyesült Államokban történnek), ráadásul testileg kisebb és szegényebb volt a környékükön lakó kortársainál. Jelentős neheztelés élt benne apja iránt. „A sok gyermekkori megaláztatás tett azzá, ami ma vagyok” – mondta később."

Előre is köszönöm a segítséget.*****

#nyelv #fordítás #francia #A szöveg lent.
2014. júl. 28. 20:38
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
# 9-es. Kösz, jó ötlet, a magyart lefordítottam angolra, utána franciára, kicsit javítottam a szövegen, elég jóra sikerültek a mondatok,remélem érteni fogja, a Sárközyről szóló infót;))
2014. júl. 29. 19:56
 12/17 anonim ***** válasza:

Nos, ha így sikerült lefordítanod, akkor már szívesen kijavítom az esetleges hibákat, akár szóbeli, akár nyelvtani vagy kifejezésbeli tévedésről van szó.

Írd le a szöveget, még az este folyamán átnézem, úgyis most épp egy dögunalmas szöveget fordítok, jó kis kikapcsolódás lesz! :))

2014. júl. 29. 20:43
 13/17 A kérdező kommentje:

Kedves Julianna !

Ezt küldtem a francia barátomnak.

Több mint valószínű, hogy tele van hibával, de remélem megfogja tudni érteni, azt amire kíváncsi. Lévén szó Sárközyről.

Íme:

Nicolas Sarkozy, son père, Paul Sarkozy nagybócsai est né en 1928 à Budapest, Hongrie noble famille, qui possédait les terres, et un mansion à Jász-Nagykun-Szolnok dans le comté, à Alattyan . «Septembre 1628e 10e familiale Nagybócsai Sarkozy« noblesse,

il lui donna II. Ferdinand , qui a été publié dans Hont comté. Son père Paul Sarkozy nagybócsai Juillet 1948e 25e émigré de Hongrie, à travers l'Autriche et l'Allemagne. Baden-Baden, la demande de visa du consulat a été rejetée, donc rejoint la Légion étrangère française, de sorte qu'elle passe en France. l'recrue quelques jours plus tard, a été envoyé à Marseille, où l'histoire du médecin cognitive eut pitié, et a été déclaré médicalement inapte, le 29 Novembre, allé à Paris .. le nom français de Paul Sarkozy de Nagy-Bocsa.

De la mère de la famille a déménagé à la Grèce de Juifs séfarades, grand-père était un bijoutier à Thessalonique, grand-père et le chirurgien-urologue en France

Quand en 2004, en tant que ministre des Finances, Nicolas Sarkozy s'est rendu en Hongrie, fait aucune référence à l'origine.

La campagne électorale présidentielle de 2007 d'origine hongroise plus d'attaques, en particulier le leader français d'extrême droite de la part de Jean-Marie Le Pen. L'enfance de Nicolas Sarkozy à Paris XVII. quartier et passé Neuilly-sur-Seine po Saint Louis de Monceau Magán gimnáziumba allés là où ce n'était pas un bon élève. À la demande de l'année répétée.

Enfin, en 1973, obtenu le certificat de fin d'études.

Pal Sarkozy Nagybócsai, il n'a pas enseigné à ses enfants la langue hongroise, et n'a pas donner à leur les traditions hongroises. Selon le père de Nicolas maintenu très petit pays, la Hongrie, et peu de gens parlent la langue et la culture hongroises dans le monde moderne. Sarkozy a déclaré que le fait que son père eux, un impact significatif sur la vie et la pensée abandonnée. Comme un garçon et adolescent sentiments étaient contre ses camarades de classe riches minoritaires. A cette époque, elle ne se sentait pas complètement Français (une fois son père dit ne peut jamais être le président Sarkozy de la France, parce que ces choses ne se produisent que dans les Etats-Unis),

"Le lot d'humiliation de l'enfance a fait de moi ce que je suis aujourd'hui," - dit-il plus tard. "

Azt írta ez a Gyik, hogy túl hosszú a szöveg ezért töröltem.

A következővel küldöm amit kaptam tőle.

2014. júl. 29. 22:56
 14/17 A kérdező kommentje:

Gondolom a wikiből emelte ki az infót.

Vannak benne mondatok amiket nem értek, de nem is olyan fontos, a lényeget azokat megértettem, mivel a magyar wiki is közreadta.

Amiről viszont nem írt, érdeklődtem az újabb hírek felől, mert nem régen írta az Origó, hogy letartoztatták Sárközyt, ami példa nélküli, de azt írta, hogy jelenleg szabadságon van a családjával,egy nyilvános tengerparton is mutatkoztak. Íme a fotók.

[link]

[link]

Ez számomra fontosabb.

A következővel fogom küldeni a francia infót.

De először megnézem a Wiki által írtakkal,mert ha megegyezik akkor semmi értelme.

2014. júl. 29. 23:07
 15/17 A kérdező kommentje:

Megnéztem-egyezik, egy egy cikket külön is kiemelt, ezek is Sárközy pályafutásáról szól, évszámokkal, százalékokkal.

Viszont vannak cikkek amit a magyar Wiki írt, az nincs a francia Wikiben, ezért gondoltam, hogy informálom, mennyire lekezelően semmibe vette az apja. Nem tanította a magyar nyelvre, persze ez nem nagyon róható fel, egy férfinek sem, lévén az én nagymamám fitestvérei sem tanították a gyerekeiket a magyar nyelvre. Ők Olaszországban estek fogságba, szabadulásuk után megnősültek,-olasz feleségek -lányok és egy fiú született, de nem beszélik a magyart, voltak Magyarországon, találkoztam velük. Szépek az olasz rokonok.

Szép álmokat, kedves Julianna!

2014. júl. 29. 23:24
 16/17 anonim ***** válasza:

Vannak benne hibák, de ha már elküldted, nem érdemes kijavítani őket. Remélem, a barátod így is megérti majd.

Sárközyt (vagy ahogy itt írják: Sarkozy) állandóan az elnöki kampányokra elköltött pénzek miatt zaklatják, a ma esti hírekben is újabb vádak vannak ellene. Ezúttal a 2012.-es, előtte a 2007.-es miatt.

Nem is beszélve a "Liliane Bettencourt ügy"-ről (az Oreal kozmetikai cég tulajdonosa), ahol egy csomó visszaélést akartak rábizonyítani. Még nem tudni, mekkora sikerrel, mindenesetre néhány éve igencsak rájár a rúd...

2014. júl. 29. 23:37
 17/17 anonim ***** válasza:

Az én lányom már itt született, édesapja francia, de vigyáztam, hogy beszéljen magyarul is. Nem is bántuk meg, sem ő, sem én...

Bonne nuit à toi aussi, fais de beaux rêves! :)

2014. júl. 29. 23:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!