Őszintén: környezettudatos vagy?
Le szoktad kapcsolni a villanyt, ha nem használod? Próbálsz kevesebb vizet fogyasztani? A csikket az utcán dobod el, vagy megvárod, míg szemetes közelébe érsz? Gépezés közben eszedbe jut, hogy jobb lenne kikapcsolni?
Engem mélyen megdöbbent, mikor amerikai filmekben azt látom, hogy simán folyatják fél óráig a vizet, vagy ha valaki fél a sötétben elaludni, egész éjszakára felkapcsolják neki a villanyt (szerintem ha valaki még tinédzserkorában is fél a sötétben, akkor ez nem megoldás - a pszichológus az). Ezek kicsit dühítenek.
Nos, tehát. A TV áramfogyasztása az esetemben rendkívül alacsony, mivel nem nézem.
Laptopot használok, gyakran szükség van rá, mert olyan szakon tanulok, ahol géphasználat nélkül nem lehet végezni. (számítógépes grafika és effélék)
Még a kollégiumban is lekapcsolom a fölöslegesen égő lámpákat. Otthon mindig.
Sajnos szeretek kádban fürödni, ezt ne vonja meg tőlem senki. De csak, amikor otthon vagyok, tehát így nem túl nagy a vízfogyasztás.
Amennyire lehet, megpróbálom szelektálni a szemetet, otthon persze könnyebb, a szerves hulladékot tudom komposztálni, a kollégiumban nincs erre lehetőség.
A növényi hulladékokat a kert végében komposztáljuk, palackot, kartonpapírt összenyomom, kevesebb helyet foglaljon a szemetesben. (A mi városunkban hiába van szelektív hulladékgyűjtő, ha azokat aztán összeöntik, és viszik a szeméttelepre, ahol szeretik elégetni :()
Nem dohányzom, utcán nem szemetelek, erdőben, mezőn sem.
Nem vagyok vegetáriánus, de többségében nem bolti húst szoktam enni, illetve halat.
Ahol van üvegvisszaváltó, vagy MÉH telep, igyekszem kihasználni.
Gyalog vagy biciklivel járok, ahol tudok, a szomszéd utcába nem megyek autóval.
Mi érdekel még?
Nem mérgezem magam szénsavas üdítővel és gyorséttermi kajával, amit ezer dobozba csomagolnak.
Ajándékozáskor a diszzacskókat többször is használjuk.
A régi ruhákat összegyűjtjük, és vagy évek múlva újra felfedezzük őket, vagy a nagyon elnyűtteket a kutya alá rakjuk, ismerősök, rokonok visznek belőle, ha kell.
félig off:
animációsfilmek, amik részben a környezetvédelemről szólnak:
Earth Girl Arjuna, Pom Poko - A tanukik országa, Avatar
Csak szólok, hogy ha le-fel kapcsolgatjátok a villanyt az többet árt, mint használ. Az égő hamarabb kiég, a vezetékek elromolhatnak, és dupla fogyasztás.
Ezért ha csak 5-10 percre megyek ki nem kapcsolom le a lámpát. Ha mondjuk 20-30 percre, vagy többre akkor igen.
De én általában szaladozom, szóval nem igen tudom lekapcsolni sehol mert akkor nem látok :D
A vizet próbálom minimálisra csökkenteni. Nem értem azokat akik fogmosás közben is engedik pl...
Sosem dobok el semmit az utcán, ha nincs szemetes a zsebembe teszem egy papírzsebkendőbe...
Szerintem sem megoldás a lámpát égetni, akkor vegyetek inkább lávalámpát vagy valami kis világító cuccost, nem tudom az lehet nem fogyaszt annyit. Ráadásul beba.szik a melatonin szinteteknek, mert ez a hormon kizárólag csak sötétben termelődik és így nem tudtok pihenni sem és nem egészséges...
Én a tv-t szoktam időzítőre állítani így elalszom aztán magától kikapcsol. Sokszor nem tudok sötétben aludni még így huszonévesen sem, ha ideges vagyok.
Összegezve, környezettudatosabbnak tartom magam, mint az átlag. Viszont nem viszem túlzásba... pl. ha nálunk is bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést egész nap átkozódni fogok, hogy hiába jó de most ebbe a kis lakásba hány szemetest szerezzek még be és fogalmam se lesz, hogy mit hová rakjak... Pl. a boríték is a műanyagba megy, nem a papírba mert a celofános izé rész az elején műanyag. Ezt sose felejtem el, ebből gondolom kitudja hány ilyen szabály lehet még :D ááá... az én kicsi agyamnak szerintem ez sok lenne. Inkább többet dolgozok és felfogadok valakit a ki a szemétben matat és szétválogatja nekem. Nem bírnám idegekkel :P
nos:
áram: ha sötétedik, felkapcsolom az en.tak. égős állólámpámat, ez az egy megy az egész lakásban, a fénye elég arra, amire kell.
laptopom van, kevesebbet zabál, mint az asztali gép.
TV-m egyáltalán nincs, tehát nem fogyaszt semmit.
elaludni általában zajra tudok, tehát ilyenkot benyomok egy dvd-t a laptopba, ami reggelre kikapcsol.
víz: nincs kádam, tehát zuhanyzok. mosogatni álló vízben szoktam, fogmosásnál kis vizet engedek.
fűtés: távhős vagyok, nem tudok szabályozni.
amit tudok megteszek, szelektíven nem gyűjtök semmit, mert a környéken még nem láttam gyűjtőállomást.
közlekedés: csóró vagyok, BKV-zom, BP-re amúgyis fasság kocsit venni, vidékre nem járok.
ohh, egy csomó minden kimaradt...
greenpeace-t támogatom jelképes összeggel (3 havonta 2000ft) ki lehet bírni, és még naptárt is küldenek minden évben :)
ruhák: ismerősöknek adom, vagy anyukámnak.
csövik: nem nagyon adok nekik semmit. max néha cigit, vagy ha tényleg normálisnak tűnik, akkor aprót. "tábláscigónak" soha semmit. az maffia...
olvasás: hetilapokat olvasok néha (nem cosmo meg joy, nem az én színvonalam...khm..)
meg persze a neten, ami épp érdekel, annak utánanézek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!