Teszel valamit a golbalis felmelegedes ellen? Erdekel a dolog vagy csak leszr@rod, mert egy nagy hulyeseg szerinted az egesz?
Egyetemen ezzel foglalkozom. Terjesztem az ott megszerzett ismereteket mindenkinek, aki csak végighallgatja az áradozásaimat :D
Emellett rászoktam, hogy gyalog megyek ahova csak tudok. Ha mégsem, akkor tömegközlekedés.
Inkább pulóverben alszom, mint hogy befűtsek.
Bevásárláshoz legtöbbször viszek szatyrot. Viszont akármennyire is szeretnék olyan termékeket venni, ahol a csomagolást nem kell megvenni, majd kidobni, szinte lehetetlen (pl. tej, felvágott).
Aztán... nem veszek több kaját, mint amennyiről tudom, hogy el fog fogyni. Magyarországon kb. a megvásárolt élelmiszer 20%-át kidobják a háztartások.
Sosem vásárolok divatból, vagy presztízsből. Nem kell a legújabb mobil, meg a mindenféle kenceficék.
A helyzet az, hogy ezek csak icipici dolgok. Még ha mindenki meg is tenne mindent egyenként, nem számítana eleget, mert a rendszer megköveteli, hogy bizonyos fogyasztásaid legyenek, ha azt akarod, hogy legyen munkád, meg hogy "normálisan" élj (pl. ingázók).
Ajánlom az alábbiakat:
- www.zeitgeisthungary.com - filmek menüpont alatt "Zsigerbeszéd" címmel egy kiváló ökológiai sorozat látható
- [link] - könyvsorozat a fenntarthatóságról és globalizációról
Kérdező: örülök, hogy feltetted ezt a kérdést! :)
Béke
Az egész őrület ellen nem tudsz tenni.
De magadért igen:
- Legyél kétkezi munkában ügyes. Ismerd meg a szerszámokat.
- Szokd a földmunkát. Valószínű, hogy szükséged lesz még rá.
- Ne legyél kényelmes.
- Ne nyafogj, ha hideg van, vagy ha meleg. Öltözz v. vetkőzz, ne klímázz. Néha sátorozz hidegben v. dolgozz tűző napon, hogy megszokd.
- Csak azt vedd meg, ami feltétlenül szükséges.
- Ne dobj ki semmit, próbáld meg megjavítani saját kezűleg (kivéve villany-gáz).
- Tanuld meg ellátni magad, főzni minimális készletből. Kézzel mosni.
- Tanulj annyi természettudományt, amennyit csak tudsz, hogy esetenként tudd, mit csinálsz. Mindent elvehetnek tőled, csak a tudásodat nem.
- Ne törődj mások menőzéseivel. Ne vegyél föl hiteleket és ne legyél kényszervásárló. Ezek csak tárgyak.
- Olvass és egyszerű sportokat űzz, örülj annak, ami van. Találd meg egyszerű, olcsó és bonyolult eszközöktől mentes dolgokban a boldogságot. Ez az attitűd később nagy pániktól és boldogtalanságtól menthet meg.
- Találkozz a barátaiddal, családoddal. Később szükségetek lehet egymásra. Másrészt a legősibb szórakozási forma.
- Pozitív, megoldás orientált gondolkodás.
- Keress olyan párt, aki a fentieket megérti és vallja.
Úgy örülök, hogy még vannak fiatalok, akik igy gondolkoznak, ahogy a kérdező.
Előttem szólónak: ha még találnának is másik bolygót, élni is lehetne rajta, szerinted hogyan lehet megoldani azt, hogy sok embert kivigyenek? Mert az elég drága lenne. Kiszámolták, hogy 23 évente duplázódik a Föld lakossága, 400 év múlva, ha ilyen ütemben halad a szaporodás, akkor 1 személynek szárazterületen 1 négyzetméter jut, és még ebbe nincs is beleszámolva a környezeti változások.
Már most nagy a környezetszennyezés, mi lesz akkor, ha még gyarapodunk?
Igaza van a kérdezőnek, ha mindenki úgy gondolná ahogy ő, összefogva lehetne valamit tenni, dehát az emberi természetre könnyen lehet hatni, fogyasztó társadalomban élünk, ha nekem nincs meg az, ami másnak, akkor nekem is arra van szükségem, és nem törődünk azzal, hogy ez globálisan mit von maga után, pazarlóak vagyunk, igy élünk és igy kényelmesebb, mint azon fáradozni, hogy szebbé, jobbá tegyük környezetünket, nem csak a magunk, hanem mások számára is.
Egy átlagember keveset tehet, de sok kicsi, sokra megy - szokták mondani, ez esetben is igaz lehetne... ha akarnánk tenni ezért valamit.
"Mert az elég drága lenne." :) naja de ez benne a szép hogy a segélyen élö cigányok meg a szegény emberek nem jönnének meg amugy is minek aki volt olyan tökös mint én hogy öneröböl mindent elöteremtett magának szoval aki erös az menyjen ezért nem is agodok ezen :)
viszont anyi igazság van benne hogy CSAK lelasitani tudjuk egy kicsit de ez persze pár évet jelent , de nekem mindegy énmár akkor ugyse élek és ti sem mi még szenyezhetünk , de azért szivesen el látogatnék más bolygora is nem csak külfödre :D
2200? Szeretnéd...
"ezért még ellöte egy földhöz hasonlo (valamelyik földhöz hasonlo) bolygora költözünk ki"
Ehhez honnan lesz pénz, energia, nyersanyag és tudás. Mert nagyjából ezek hiányoznak hozzá. Meg néhány tízezer év utazás, hogy a jelenleginél kicsivel jobb technikával a most ismert legközelebbi Föld-szerű bolygót meglátogassuk. A Mars már közelebb van, de csak nem gondolod, hogy ha az ember számára ideális Földön nem tudunk megoldásokat, akkor egy sokkal rosszabb helyen (ami több energiát igényel az élettér fenntartásához), majd menni fog?
Szóval nem gondoltad te ezt komolyan, csak provokálsz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!