Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nem üti egymást a szabad...

Nem üti egymást a szabad akarat és az előre elrendeltetés?

Figyelt kérdés

Lehet,hogy rossz helyen teszem fel a kérdése és rosszul is.

Ha vannak jóslatok amikben hiszünk, hogy beteljesülnek akkor a sorsszerűségen hiszünk. Hogy előremeg vannak írva,el vannak rendezve a jövendő eseményei. Elrendeltetett, hogy mi lesz. Tehát velem csak megtörtének a dolgok,nincs rájuk hatásom.Nincs beleszólásom a jövőbe.

Ha a szabad akaratban hiszek amit Isten adott akkor én hozom a döntéseket és nincs előre elrendezve,hogy mi lesz. Formálom a jövőt.

1,Aki az egyikben hisz az ellentmond a másiknak. Vagy rosszul értelmezem? (Istentől,vallástó függetlenül kérdem)

2,A kettő, hogy fér össze a Biblia szerint,mert úgy nézi ki,hogy mindkettő van és létezik?

Szabad akaratot kaptunk amivel formálhatjuk a jövőnk, ami előre meg van írva? Hogy van ez?

Kicsit ilyen filozófiai kérdés és lehet,hogy a példa is rossz. Azért érthető mire gondolok?

2014. jan. 29. 23:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Az eleve elrendelés Kálvin téveszméje volt, már a reformátusok is meghaladták. Mindenféle szellemi realizációt lehetetlenné tenne, teljesen értelmetlenné tenné az életet. Szabad akarat van. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell figyelembe venni a törvényeket, törvényszerűségeket. De a legfontosabb kérdésben választhatok: Isten felé megyek, vagy el Tőle.
2014. jan. 29. 23:52
 2/14 anonim válasza:
Megvan a Sorsod. Aminek meg kell történnie, megtörténik. Ugyanakkor szabad akarattal bírsz, döntéseket hozol, ez befolyásolja az életedet és a környezeted életét. De van, amit nem akadályozhatsz meg. Mégsem érzed erőszaknak. Pontosan a választásod miatt. :)
2014. jan. 29. 23:53
 3/14 A kérdező kommentje:

"Az eleve elrendelés alatt Istennek azt az örök elhatározását értjük, amellyel önmagában eldönti, hogy mi legyen egy ember örök sorsa. Nem mindenki ugyanolyan előfeltételekkel teremtetett, hanem némelyek az örök életre, némelyek az örök kárhozatra vannak eleve elrendelve." (Institutio Christianae Religionis 3. 21. 5)

Ezek szerint hiába akar valaki hinni és keresi Isten ha Ő kárhozatra rendelte el az illetőt?

Azért teremtette,hogy elbukjon? Ha egy így van akkor nem vagyunk mások, mint dróton rángatott bábuk !

Akkor nem is vállalhatunk felelősséget a cselekedeteinkért és és azokat nem is kérhetik számon rajtunk.

A politikus azért lesz hazug és korrupt,mert; a pedofil;a munkanélküli;a rákos;a szenvedélybeteg;a csalfa,buja;a feleségverő; a sportoló; a pék; a hajléktalan azért lesz az ami,mert neki az van megírva.

Isten ezt a sorsot szánta nekik?

Különben is,valakit csak azért teremtett, hogy odadobja a fenevadnak?

2014. jan. 30. 00:10
 4/14 A kérdező kommentje:
2,szerintem ellentmondasz magadnak.
2014. jan. 30. 00:11
 5/14 anonim ***** válasza:

Szia kedves kérdező!

Itt elolvashatod a válaszaimat:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__5..

Ha nincs szabad akarat az fatalizmust jelent.

Ami azt jelenti, hogy te nem vagy ura a tetteidnek. Mondhatjuk úgy, hogy Isten bábja vagy.

Illetve tök mindegy, hogy mit csinálsz, mert nem rajtad múlik.

Téveszme...

2014. jan. 30. 00:46
 6/14 anonim ***** válasza:

A kulcs mondat:

Mit kellene látnia Istennek előre, ha nincs szabad akaratunk?

2014. jan. 30. 00:54
 7/14 anonim ***** válasza:

A szabad akaratot szokták úgy támadni, hogy ha a gonoszság nem Istene akaratából volna (hát ez nagyon jó :D), akkor Isten nem volna mindenható és nem volna elég erős...

Egy privit levélben kérdezték tőlem:

"Az igazi kérdés azonban az, hogy honnan van az a két lehetőség, ami között választhatok? Csak úgy létezik, magától? Honnan van a rossz út?"

Erre válaszoltam:

Jogos kérdés. Valóban nem úgy van, hogy Istentől függetlenül létezik egy gonosz hatalom, ami ellen Isten nem képes tenni/harcolni. Ennek nem volna értelme!

Én ezt úgy szoktam magyarázni a szabad választáson belül, hogy Isten olyan lényeket teremtett, akik a korlátaikon belül dönthetnek az életükről és a környezetükről. Tehát Isten szabadságot adott az embernek. (természetesen ettől még felette áll, lásd Jónás története).

A bűn fogalma pedig abból adódik, hogy ha nem egy lény létezik szabad döntési lehetősséggel, hanem több, akkor egymás ellen dönthetnek.

Tehát lehet az embernek lenni egy próba volt....

Bár a fogyatékosok mindig elgondolkodtatnak...Velük mi lesz?

Isten nem akarhat nekik rosszat, vagy igen?

Kiegészítés.

Nem hiszem, hogy xy ember csak agyatlan eszköz volna megtéríteni más embereket. (akik persze nem felelőlesek a saját tetteikért :D)

Nincs annál szebb, amikor az ember maga saját akaratból látja be, hogy mi az igazság. Aki nem követett el semmit, az pedig nem vádolható.

2014. jan. 30. 01:04
 8/14 anonim ***** válasza:

Tényleg minden amellett szól, hogy ellentmond egymásnak a kettő. Ezen túl erről nem nagyon van mit mondani. Persze elüthető azzal, hogy Isten érti ezt, mi nem. De a szabad akarat eleve egy érthetetlen dolog.

Aki ennél többet mond az sacc azt mondja, hogy nem lenne jó ha nincs szabad akarat, tehát van. Ami ugye nem tűnik egy túl erős érvelésnek.

2014. jan. 30. 13:17
 9/14 anonim ***** válasza:

még előző vagyok:

Amúgy nekem úgy tűnik, már Isten mindenhatóságával is nehéz összeegyeztetni a szabad akaratot. Mert ha dönthetsz szabadon, akkor a fölött nincs hatalma Istennek szóval nem mindenható egy ilyen értelemben. Ez az ő korlátozása.

De a mindentudással is problémás összehozni, mert mit jelent szabadon dönteni, ha valaki előre tudja, mit fogsz dönteni?

2014. jan. 30. 13:21
 10/14 A kérdező kommentje:

Rivulets, lehet,hogy bugyuta vagyok,de a 3. válaszod nem sikerült megérteni.

-De a mindentudással is problémás összehozni, mert mit jelent szabadon dönteni, ha valaki előre tudja, mit fogsz dönteni?- ide én is eljutottam

Isten előre tudja,hogy mi lesz a világ sorsa. Akkor azt is tudnia kell, hogy ki,mikor, hogy fog dönteni.

Bár ebből a szemszögből nézve még lehet szabad akarat csak Ő épp előre tudja a döntéseink.

Zavaros.

A témát kicsit el kellene vinni Istentől másfelé.

Ha van egy jóslat ami beteljesül(t) akkor azt előre tudta valaki. Tehát meg volt írva,sorsszerűség. Viszont akkor hol a szabad akarat ha előre le van osztva, hogy kinek mit kell tenni ahhoz,hogy az a majdani esemény bekövetkezzen?

Született erre a kérdésre már teológiai vagy tudományos válasz?

2014. jan. 30. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!