Nem elszomorító, h a fiatalok többsége olvasás helyett okostelefonoznak, számítógépeznek és tévéznek?
Nem tudom, hogy rám gondolsz-e vagy sem (aki a sztárbotrányokról írt és azelőtt nyelvekről), de én nem akarlak megbántani, csak azt szeretném megértettni veled, hogy igen gép mellett is lehet értelmesen eltöltelni az idődet és igen könyv mellett is lehet elpazarolni azt.
Más szóval ne skatulyázz be embereket "könyvolvasó" magasabbrendűek és "gépező" alacsonyabbrendűek csoportjába, mert annak ellenére, hogy nem szeretek olvasni (van vagy öt könyv az életemben, amit élveztem) szerintem nem kell szégyelnem magamat. Én nekem is van egy elképzelésem arról, hogy szeretem tölteni a szabadidőmet és nekik is. Minek kell itt játszani a nagyot, hogy de bezzeg én könyveket olvasok míg ők csak a gép előtt ülnek? Más meg mondhatja, hogy bezzeg én a matekozok a szabadidőmben míg mások állandóan azokat a hülye könyveket bújják, ezért nem lesz belőlük soha igazán okos ember!
Apám is pl. VV-t néz, de kérlek, mellette egész nap dolgozik vagy egyetemre tanul és igenis olvasott, tanult, művelt emberről van szó csak mostanában már annyira lefárasztják a napok, hogy inkább ilyen műsorral tudja kikapcsolni az agyát, mint egy gondolkozató könyvvel. Akkor ezért most ő keveseb ember vagy hülyébb lett?
Ha valaki a nap túlnyomó részét munkával és tanulással tölti, akkor hadd csináljon azt amit akar a mardék pár órában kikapcsolódás gyanánt, amit akar és ezért ne nézzük már kevesebbnek, mert e mellett lehet művelt, értelmes ember, ahogy olvashat valaki egész nap, de ettől még lehet sötét.
Ly-vel direkt írtam el, hogy kössetek belém továbbra is.
Érezzétek magatokat felsőbbrendűnek.:)
Utolsónak.
Én nem érzem magam nagynak, mert hogy olvasok.
Ja és nem is skatulyázok be senkit, hogy ki mit csinál, csak azt mondtam hogy elszomorító.
De az azért érdekes, hogy Krúdy korában egy átlagos olvasott ember több nyelvet beszélt(ha nem is anyanyelvi szinten) és fejből tudott néhány verset, meg úgy mindenhez hozzá tudott szólni.
Ma meg mi megy?
Mindenki fikázza a tehetségkutató show-kat, a magyar teleregényeket.Elég ha szét nézel a fórumokon és látott, hogy az értelmes műsorokhoz, mint pl: a műveltségi vetélkedők, ahhoz meg alig.
Mindenki mondja: áááá én nem nézek ilyen sz.rokat, csak ismeretterjesztő csatornákat.
Ha nem lenne igény a szennyre, akkor nem is lenne a képernyőn.
Na jó, de azt se felejtsük el, hogy akkortájt az emberek fele alapból nem is tudott olvasni. Művelt, olvasott, több nyelvet beszélő ember pedig a felső 2-3% volt. Teljesen nyugodt lehetsz, ez a réteg ma is megvan, még talán nagyobb is.
És még mindig fenntartom, hogy aki olvas, az attól nem lesz igényes és művelt. Könyvtáros vagyok, fontosnak tartom, hogy sokat olvassak és képben legyek az új könyvekkel, amiket keresnek az olvasók. Amit látok, elkeserítő. Borzalmas könyveket adnak ki, és az emberek meg veszik, mint a cukrot. Egy helyesírási, stilisztikai hibán már nem is akadok fenn...
Én inkább csak két dolgot tartok szomorúnak (mellesleg számítógépezni és olvasni is egyformán szeretek).
- Az egyik, hogy míg egy DVD 1000 Ft-ba kerül, egy könyv 3-4000-be is. Oké, ott van a könyvtár is például, de ettől függetlenül ez kissé igazságtalan.
- A másik, hogy inkább hagyjuk, milyen könyvek a bestsellerek mostanában. Anno elolvastam egy oldalt az első ötven árnyalat könyvből... nem csak a története, a megírása is nagyon gagyi, de mert van benne szex, veszik az emberek. Ha megnézem az új könyvek kínálatát, 20-ból érdekel mondjuk 3-4.
"Ja és nem is skatulyázok be senkit, hogy ki mit csinál, csak azt mondtam hogy elszomorító.
De az azért érdekes, hogy Krúdy korában egy átlagos olvasott ember több nyelvet beszélt(ha nem is anyanyelvi szinten) és fejből tudott néhány verset, meg úgy mindenhez hozzá tudott szólni."
Te nem skatulyázol be senkit, de ha valaki nem tud 5 verset fejből az műveletetlen senki...Nyilván ezt most nagyon eltúloztam, de kb. ez jön le belőle. Azáltal, hogy elszomorítónak tartod a helyzetet valamivel szemben negatívnak ítéled meg, tehát ezzel igenis azt mondod, hogy valamivel kevesebb az, aki nem olvas, annál aki olvas.
Az, hogy valaki fejből tud pár verset semmit nem jelent. Ez magában nem érték, főleg nem az, ha azokat csak bemagolta, de életében nem gondolkozott el róluk. Hasonlóan attól még, hogy valaki nem tud fejból 10 verset, attól még lehet értelmes ember, aki sokat elmélkedett bizonyos dolgokon és hozzá tud szólni bármihez.
Régen sem voltak kevesebben az igénytelen emberek, mindig is a pletyka, meg a "tömegszenny" és a botrány volt a menő. Shakespeare Rómeó és Júliáját se azért szerették annyian, mert a tömegeket annyira megfogta a két értékrend összeütkezése vagy a tömeg és egyén szembeállásának témája, hanem mert "ú mindketten beledöglöttek, what a plot twist!!4!". De akár Jókai Aranyemberét is hozhattam volna példának.
Szemben pedig egy film is megfogalmazhat komoly témákat és elgondolkodtathat embereket...Írott, digitális. Ezek csak médiumok, mindkettő lehet szenny és érték is. Másrészt továbbra is állítom, hogy nem kell az embernek minden percének értelmes, kúlturáltam eltelnie. Szerintem bárki szeret hülyéskedni a barátokkal, ettől még lehetnek művelt, értelmes emberek. Lehet, hogy másnap már sokkal komolyabb témákat fognak megbeszélni.
Abban pedig biztos vagyok, hogy a számítógépesjátékoknak köszönhetően nagyon sokan tanultak meg (jól) angolul szóval ez megint egy elég gyér érvelés a könyvek mellett.
Sajnos kérdező ezt énis igy gondolom! Nem azzal van itt a gond hogy van fejlődés meg stb! Hanem hogy mi a mai dívat!
Régen ha valamit akkartál valakitől el kellet hozzá menni személyesen, vagy levelet küldeni! Ma bezzeg írsz egy üzzenetet a neten. Épp ez a gond hogy az emberek túl sokkat ülnek otthon! Réggeben sokkal több volt a kötelék, többet találkoztak az emberek! Ma meg amit láttok, van hogy pár haveral ki szoktam menni bicozni és mindenki otthon üll. Mikor én gyerek voltam sokkat voltam kint a szabadban most bezeg akkor láttok gyerekeket mikor mennek haza a suliból! Olyan más lett a mai világ, lényegében jó is a technika meg nem is! A gond hogy nagyon ezektöl függ az ember szerintem. Szerintem is 0 műsor a Való világ, meg stb patkány műsor! Bár ha erre van kereslet. Ezért azért írom mert az emberek nagy része nem bírja ki 1 napig mobil vagy net nélkül. Egyre több a hátfájos fiatal , lényegében az otthon üllös mozgásszegény életmód miatt jutott ide a társadalom! Szóval ez az én véleményem , bár biztos van akinem nem tetszik, " Le lehet pontozni" de attól én még ezt érzem/ez a feltevésem! Néha belegondolok szívesen visszamennék az ídőben. Sajnos az a gond hogy gyakorlatilag áram nélkül életképtelen a mai társadalom!
Ezért is van a sok stressz a mai rendszer és életvitel!
Leírok egy példát! Gondolj bele gyertya fény mellet olvasni. Mikor a nap végén nem további stressz tényezőval zárod a napot! Én például észrevettem magamon sokat számít
mit láttok a tv-ben láttam egy éjjel nappal Budapest részt az életemben és olyanra hangolta a hangulatom is! A gond hogy nincs az életünkben napi rend folytonos rohanás. Sajnos a dohány az egyik függőség ami teljesen fölösleges, például mondja egy bizonyos személy nincs pénze vagy szegény. De a mindennapi cigire van pénz. Egy kicsit hosszú lett amit leírtam. A lényeg hogy a informatika/interet/média át vette az emberek fölött az írányitást. Vegyük úgy ha nem lenne tv , csak mozi akkor mindig el kéne járni filmet nézni társaságba! :)
Sajnos a mai világ elégé rossz irányba halad mert csak a pénz számít. Sok ember szeretne gazdag lenni hogy igy boldog legyen. De a pénz nem minden, szerintem a legfontosabb hogy megtaláljuk a lelki békénket a boldogságot, tőkéletes élet nincs persze néha elő jönnek a gondok nyilván, de az biztos hogy nem ilyen élet lenne mint a mai hogy folyton csak az ideg esszi az embert! Robot munka! Lehetsz a világ leggazdagabb embere is ha nem vagy boldog. Bár minden ember más, Van akinek a pénz biztos boldogságot adna! Na megyek is kicsit hosszúra sikeredett! Jó éjt! :)
Kár, hogy nem a technológia a hibás. A közösségi oldalak, a számítógépek, az okostelefonok ESZKÖZÖK. Sokat köszönhetünk a számítógépeknek, az élet rengeteg területén, és az EMBEREK a hibásak, ha a fejükre nőnek.
Nem a számítógép, az okostelefon, a TV tesz függővé. Az ember teszi saját magát függővé.
amíg megírtad ezt a kérdést is, feltételezem hogy te is gépeztél/telefonoztál.. szóval nincs miről beszélni szerintem..
mellesleg én is fiatal vagyok, ebbe születtem bele, mások meg haladjanak a korral, a "semmit tevő, kézzel fogható játékok kora" lejárt.
a változás lehet jó is, rossz is, lehet ez nem feltétlen a legjobb változás, de ez ellen senki nem tehet semmit!
a számítógép és robottechnológia virágkora még csak most kezd kibontakozni! mi lesz ezutáN?!
Tudod mi az elszomorító?
Nem az amit leírtál, hanem az, hogy szinte senki sem képes a SAJÁT életével foglalkozni.
Van, akinek ez a szórakozás, ezt szereti csinálni. Neked ez miért probléma? Akadályoz valamiben? Gondolom nem. Emberi ostobaság az, hogy valaki csak azért ne csinálja ezeket, hogy egy számára idegen ember komfortérzetének megfeleljen.
Attól mert valaki nem olvas könyveket, még nem ér kevesebbet. Egy könyvet olvasó ember is lehet buta, tanulatlan tuskó, a könyv még nem tesz senkit sem okosabbá. Én is sokat számítógépezek, de nem játszok. Tanulok, olvasgatok híreket, stb. Ne haragudj, de ha téged ezek zavarnak, akkor ne másokat akarj megváltoztatni. Adott a lehetőség, köttesd ki a netet, add el a TV-t, és irány a könyvtár !!
Szerintem ahelyett, hogy a fiatalok tevékenységén elmélkedsz és háborogsz, simán csinálhatnál valami értelmesebb dolgot is. Ha ennyire tv vagy számítógép ellenes vagy akkor OLVASS: ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!