Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek Romániáról?

Mi a véleményetek Romániáról?

Figyelt kérdés
Romániai magyarokról, az országról...?
2009. szept. 24. 14:24
 1/10 anonim ***** válasza:
70%
Magyarok elnyomva,szegénység,butaság,kb ennyi.Itt élek..nem könnyű.
2009. szept. 24. 15:24
 2/10 anonim ***** válasza:
77%

Én cserediákkánt járok ki már jó ideje egy erdélyi magyar fiúhoz, Kézdivásárhelyre, és ő is jár hozzám Magyarországra.

A romániai magyarok nagyon furcsán beszélnek, magyarul, de teljesen máshogy. Mivel suliban is voltam, meg kell, hogy mondjam, sokkal nehezebb, mint itthon.

Az emberek többnyire kedvesek, segítőkészek.

A nagyobb városok, mint pl. Brassó eléggé fejlettek, de a kis faluk...hát no comment...le vannak pusztulva, már ott is kevés a magyar és a székely, inkább cigányok, stb.

Az olyan kisvárosok, mint pl. Kézdivásárhely pedig szépek, olyanok, mint nálunk egy kisváros, csak sokkal több a panelház, társasház, így azért egy picit rondább.

2009. szept. 24. 15:53
 3/10 A kérdező kommentje:

Hát a "nállunk" nekem "nállatok" mivel én is itt élek, sajnos. Ami a beszédet illeti, igazad van, de ez csak az erdélyi magyarokra igaz, épp arra a tályra amerre te is jártál, Kézdivásárhelyre, Segesvárra, stb. Sajnos egyre több románból átvett szót használnak magyar mondatokban, ami nekünk fel sem tűnik, de mások nem értik.

Én a Partiumban élek, ez Szatmár, Nagyvárad és talán Arad környéke. Itt elég "normálisan" beszélünk, annyi megkülönböztetéssel, hogy néha használjuk az í betüt az é helyett. A magyarországiaknak ez úgy tűnhet, hogy "parasztosan" beszélünk, de nem, mert ez itt tájszólás.Amikor Budapesten voltunk szüleimmel nyaralni, találkoztunk olyan emberekkel akiknek elkerekedett a szemük annak hallatán, hogy romániából jöttünk, mondván "ha nem mondják észre sem vesszük".

A városok is tényleg rondábbak, és nem csak azért, mert több a panelház, hanem azért is, mert itt senki, tisztelet a kivételnek, nem ügyel a tisztaságra. Nagyvárad pl. nagyon szemetes város... mondjuk ez nemcsak nállunk jellemző, Párizs is van olyan szemetes.

Az iskola... hát arról tudnék mesélni. Habár nem tanultam még külföldön, de tény, hogy itt nagyon nehéz. Főleg a román nyelv oktatásával vannak nagy gondok: érettségikor az még hadgyán, hogy mi, magyarok épp hogy átmegyünk, de hogy a román anyanyelvüek is épp hogy átcsúsznak...

Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ti elítélnétek-e valakit, csak azért mert romániából jött?

2009. szept. 24. 22:50
 4/10 anonim ***** válasza:
23%
gazdaságilag lassan utolérnek minket, úgy tűnik, vagyis nem lesz jogunk leszőröstalpú tuskózni őket. attól még azok, de el kell szégyellnünk magunkat, ha sz.rabb ország leszünk, mint ők.
2009. szept. 24. 23:52
 5/10 anonim ***** válasza:
90%

Én kifejezetten szeretem Erdély és az erdélyieket. Eddig csak egyszer voltam kinn, és kb. én is azt tudom mondani, amit az egyik előző. A falvak szinte már a harmadik világot idézik de a városok szépek, csak ne lenne annyi panel... Magyarországon is sok van, de itt általában felújítják őket, míg Romániában nem ezt láttam. Ott hagyják lepusztulni a városokat, és ez nem jó.

A szemét... Hát, azért Magyarországon is elég sok a szemét, vannak olyan helyek, ahová az ember még nappal sem szívesen teszi be a lábát a sok csöves meg cigány miatt, akik tényleg képesek mindent összemocskolni.

Az erdélyi embereket nagyon kedvesnek, segítőkésznek ismertem meg. Magyart, románt vegyesen. Érdekes, hogy a románok nem utálják annyira a magyarokat, mint ahogy lejön.

Hogy az utolsó kérdésedre válaszoljak, kedves Kérdező, én nem ítélek el senkit, jöjjön akárhonnan is. Nem a származást nézem, hanem az embert. Ha nekem rosszat teszel, akkor utálni foglak, de nem azért, mert ott születtél, ahol, hanem mert rosszat tettél nekem. Ugyanígy ha szimpatikus ember vagy, szeretni foglak, de nem azért, mert Erdélyból jöttél.

2009. szept. 25. 12:27
 6/10 anonim válasza:
100%

Én személy szerint minden évben visszatérek Erdélybe..

Voltam már 6-7-szer életemben, és remélem, hogy még nagyon sokat leszek. Rengeteg barátom él kinn, így elég sokat tudok erről mesélni. Én is Kézdivásárhely környékére járok ( Csernáton:) ). Szerintem nagyon érdekes, nekem kimondottan tetszik, ahogyan a kintiek beszélnek, de egyáltalán nem elitélendő. Viszont én is észrevettem, hogy sok román szót vesznek át, már észre sem veszik. De igazából a román hatást nem lehet megakadályozni...

Én nem ítélem el, ha valaki Erdélyből jött, sőt örülök neki, ha ilyen emberrel találkozok:):)

Sajnos én is látom, hogy nagy a szegénység, és az épületek felújításra szorulnak, azonban változást látok. Pl. egyre több autópálya épül.. vagy Sepsiszentgyörgyön tudok felújításokról,szépül a város. Lehet, hogy az Eu-s belépésnek köszönhetően... Szerintem pár év aztán beérnek minket, mert Magyarország meg lassan visszafejlődik...

Én mindig örömmel megyek ki, és ha minden igaz a szilvesztert is kinn töltöm, kedvesek, barátságosak az emberek:):)

Az pedig a műveltség hiánya, ha valaki csak azért leszól, mert Erdélyi vagy, legrosszabb mikor a kintieket lerománozzák. Az ilyenek kezébe nyomnék egy történelem könyvet...

20/L

2009. szept. 25. 16:43
 7/10 anonim válasza:
En oszinten alig varom koltozzek el.. szep orszag,vannak rendesek is .. de igy igazan semmi sem kot Romaniahoz,es itt nem nagyon viheted sokra.. mindenki megy ki.. orvosok.. meg az aszisztensek is.. es eleg ize hire van az orszagnak..
2011. márc. 28. 21:59
 8/10 anonim válasza:
akinek van erzeke az uzlethez az romaniaban is sokra viheti
2011. júl. 20. 23:56
 9/10 anonim válasza:

Kb. egy véleményen vagyok az előttem szólókkal, a gazdasági válság ezekre még rátesz egy lapáttal... Még fiatal vagyok, és minden álmom, hogy a középsuli után elmenjek, leginkább az USA-ba szeretnék.

Második válaszoló, te melyik suliban soktál cserediák lenni? :D Én is Kézdivásárhelyi vagyok :)

2011. júl. 25. 16:58
 10/10 anonim ***** válasza:

tegnap 16:58

Én a Nagy Mózesbe járok cserediáknak.

2011. júl. 26. 10:56

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!