Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Te hogy alszol, hogy álmodsz?

Te hogy alszol, hogy álmodsz?

Figyelt kérdés

Néhány alvással, álmodással kapcsolatos kérdést tennék fel, csupán kíváncsiságból.

1. Hány órát alszol általában hétköznap és hétvégén, és mettől meddig? (vagy munkanapodon és szabadnapodon, a kettő nem mindig ugyanaz)

2. Jó alvó vagy, nyugodtan alszol, vagy sokszor felébredsz, forgolódsz?

3. Lefekvés után általában milyen gyorsan alszol el?

4. Álmodban tisztában vagy vele legtöbbször, hogy csak álom, vagy inkább valóságként éled meg?

5. Külső szemlélő vagy az álmaid túlnyomó többségében, vagy főszereplő?

6. Jó vagy rossz álmod van több?

7. Vannak/voltak visszatérő, esetleg folytatásos álmaid?

8. A legtöbb esetben ismerősökkel, családtagokkal álmodsz, vagy teljesen ismeretlen, talán nem is létező személyek a szereplők?

9. Milyen fajtájúak az álmaid, mennyire mozgalmasak legtöbbször? Pl. menekülés, üldözés, vagy nyugodt, csendes történések.

10. Inkább reális, vagy inkább szürreális álmaid vannak?

11. Elégedett vagy az alvási szokásaiddal, álmaiddal, vagy kialvatlan, szorongó típus vagy?

Ha van 1-2 érdekes, furcsa álmotok, azt is leírhatjátok :)

Előre is köszönöm a válaszokat. A kategória választása tudatos, nem hinném, hogy ez a téma az ezotériába való, nem megfejteni akarom/akarjuk ezeket, csak szimpla érdeklődés, hogy ki hogyan alszik/álmodik. Az ismerősök, családtagok körében teljesen eltérőek ezek a dolgok. Talán ide illene a leginkább, mert inkább egy sima beszélgetést szeretnék kezdeményezni, nem belekeverve az álomfejtést, sem a tudományos magyarázatokat.

2013. márc. 14. 20:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Húha, feladtad a leckét :)

1. Iszonyat alvós vagyok ,az a fajta, aki nem hiszi el, ha valaki napi 5 óra alvással megelégszik. 8-10 órát alszom átlagban. Heti 2x fordul elő, hogy csak 6 órát, az nekem már a kínhalál. Nagyon igénylem az alvást, jobban, mint az átlag.

2. Általában jól alszom, de ha éjszaka egyszer felébredtem, akkor csak úgy tudok vissza aludni, ahogy előtte el is aludtam - berakok egy filmet.

3. Fáradtságtól függ. Általában kb 30 perc kell, de előfordul, hogy 1 órát is forgolódom.

4. Általában tudom, hogy álom, de sokszor van, hogy nagyon komolyan élem meg. Ez persze a rémálmoknál szokott előfordulni.

5. Mindig főszereplő.

6. Leginkább a nap eseményeit feldolgozó álmaim vannak, azok szoktak keveredni, de havonta 1-2 alkalommal vannak nagyon durva rémálmaim is.

7. Igen, az a havonta 1-2 alkalmas rémálom egy visszatérő, mindig ugyanaz, csak a környezet szokott változni.

8. Mindig ismerősökkel, de előfordul, hogy más testben. Pl múltkor egy tigrissel álmodtam, aki a volt Berni pásztor kutyámat volt valójában, csak tigris testében.

9. A rémálmaim menekülés, bujkálás, halál, de a többi általában nyugodtabb. Van egy-két nyomasztó is.

10. Szürreális.

11. Elégedett vagyok vele, viszont az nagy problémám, hogy éjszakai típus vagyok, emiatt éjfélnél előbb nem tudok elaludni. Szerencse, hogy csak heti 2x kell 6-kor kelnem, különben megpusztulnék...

Nem hiszem, hogy volna furcsa álmom, ez a menekülősdi szerintem mindenkinek megvan valahol, bár nálam konkrét film váltotta ki (ráadásul egyáltalán nem horror film). Figyelnie kell az embernek, hogy miket néz meg, egy hétköznapi valami is okozhat mély nyomokat...

2013. márc. 14. 20:25
 2/11 anonim ***** válasza:

1. 10 órát, 22kor fekszek, 7kor kelek.

2. Jó alvó vagyok, nyugodtan alszok.

3. 2-5 perc.

4. Változó, van hogy tudom hogy álmodok, még az álombeli énem is mondja, de van hogy valóságos.

5. Általában kívülről látom magamat.

6. 10ből 8 rossz

7. Visszatérő 3, ha a folytatásos alatt azt érted hogy felkeltem, és mikor visszafeküdtem folytatódott, akkor olyan is volt egy.

8. Ismeretlen/nem létező személyekkel.

9. Menekülés, üldözés.

10. Mindig változó, van hogy a kettő keveredik.

11. Nem szoktam rágódni az álmaimon, szinte mindig jókat alszok.

2013. márc. 14. 20:29
 3/11 anonim ***** válasza:

1. Hétköznap kb 6 órát, hétvégén 8-9 órát alszok általában.

2. Sokat forgolódok, de nem szoktam felébredni esténként.

3. Kb 10 perc. Nagyon ritkán előfordul, hogy nem tudok elaludni, akkor inkább csinálok valami mást.

4. Fel se fogom igazán, hogy mi történik, csak folynak a történések.

5. Mindkettő elő szokott fordulni, de inkább külső szereplő szoktam lenni.

6. Kimondottan jó vagy rossz álmom nem szokott lenni, inkább semlegesek, vagy vegyesen a kettő. Vannak jó részei és kevésbé jók.

7. Régen sok volt, mostanság már nincsenek. Amit a legjobban utáltam mindig is az az, hogy a szerte a földön mindig újszülött kutyákat találtam, vagy halakat és azokat próbáltam megmenteni... Fogalmam sincs, hogy miért, de erről nagyon sokáig álmodtam változó formában.

8. Is-is, de főképp ismerősökkel szoktam. Szerintem a legközelebbi emberekkel ritkán álmodok.

9. A kettő között. Nem szokott benne sok akció lenni, de nem is lassú.

10. Általában mindig valóságszerűen indul, de aztán történik valami irreális.

11. A forgolódáson kívül nincs vele különösebb bajom, mondjuk szívesen kipróbálnám a tudatos álmodást. Mindössze egyszer sikerült elérnem, de végül pár perc után megint elvesztettem a fonalat és meg csak folytam a történéssel együtt... :D

Ez most csak úgy mellékesen, de valamiért nagyon deja vu érzésem van a feltett kérdéseddel kapcsolatban, mintha álmodtam volna már ezzel... :D

17/F

2013. márc. 14. 20:29
 4/11 anonim ***** válasza:

1. 7-8 óra

2. Ha egyszer elalszom, felőlem ágyút sütögethetnek.

3. Nem tudom, eltart egy darabig. Néha egy óráig is.

4. Ha rájövök, általában fel is ébredek.

5. Általában főszereplő.

6. Mostanában nem emlékszem rájuk, de az alapján, ahogy ébredek, nem a rossz.

7. Nem igazán. Esetleg, ha ébredés után gyorsan visszaalszom.

8. Ismerősökkel.

9. Is-is.

10. Inkább szürreális, de legtöbbször csak épp hogy.

11. Nem zuhannék mély depresszióba, ha könnyebben elaludnék.

2013. márc. 14. 20:42
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Első, mindig filmnézés közben alszol el? Másképp nem is nagyon tudsz?

3-as, megálmodtad, hogy felteszek egy ilyen kérdést, és hogy te találkozni fogsz vele? :) Érdekes dolog ez a deja vu, a minap tapasztaltam itt gyakorin. Valaki feltett egy kérdést, hogy mit szólunk a könyve fülszövegéhez, elolvasnánk-e. És maga a történet ,a szereplők, bizonyos momentumok (pl. hogy a főszereplő pasi a kalapja alól flörtöl a főszereplő lánnyal) nagyon ismerősek voltak, az egész történet, de leginkább ez a kalapos rész. De sem filmre, sem könyvre, versre, novellára, mesére, vagy videoklipre nem emlékszem, ami ilyen lett volna, mégis nagyon ismerős az egész. Lehet, hogy álmodtam valami hasonlót egyszer, amire már nem emlékszem, de valahol a tudatalattimban még megvan. Nagyon sok álmomat elfelejtem, és sokszor csak az álom közbeni érzések maradnak meg bennem, azok nagyon tisztán, de a történésből semmi. Ezért mostmár le szoktam írni a jobbakat, mert rendkívül idegesít, amikor nem emlékszem az álmomra, csak arra, hogy érdekes, jó érzést váltott ki, vagy különösen szép volt :)

Úgy látom a legtöbben magukról álmodnak, a környezetemben is ezt tapasztalom. Én nagyon ritkán szerepelek a saját álmomban, inkább olyan, mintha könyvet olvasnék, vagy filmet néznék. Azzal is tisztában vagyok, hogy álmodom.

Kiegészítő kérdések:

Az elalvás előtti perceket (esetleg órákat) szeretitek, vagy inkább zavar, ha nem alszotok el hamar?

Van valami furcsa, vagy berögzült alvási szokás? (Pl. csak filmnézés, zene mellett, vagy valami meghatározott rituálét követően tudtok nyugodtan elaludni?)

2013. márc. 14. 21:32
 6/11 anonim válasza:
Én az elalvás elötti perceket imádom mert nagyon jó érzés meg akkor már tudom, hogy már nincs semmi dolgom.Nekem az a szokásom, hogy elalvás előtt nyomkodom a telefonom, netezek rajta.Még az az elalvás előtti szokásom, hogy só mécsesbe gyujtok egy gyertyát mert tökre megnyugtat.
2013. márc. 14. 22:48
 7/11 anonim ***** válasza:

1. suliidőben 22:30-tól 6:40-ig, ami ha jól számolom 8 óra, hétvégén változó de akkor is kb 8 óra

2. jó alvó vagyok, de nehezen alszom el sajnos, és még nehezebben kelel fel :)

3. mint mondtam nagoyn lassan, gondolkozom, beleélem magam helyzetekbe, tervezek stb... :DD

4. attól függ mennyire vagyok ébren ...

5. főszerepő, külső szemlélő még nem is voltam

6. inkább jó

7.kiskoromban voltak ilyen rémálmok... egyik (bár elég furcsa..) hogy elnyelt a fal, ahol egy másik világban találtam magam, rám volt rakca egy karika amit nem tudtam leszedni... és ez a karika mindenkit rádióvá változtatott :DDD

8. álmodban található szereplők valóságos személyek, akiket talán egyszer láttál és nem is emlékszel rá , talán jól ismersz... változó

9. filmszerűek... valamikor nagyon mozgalmas, valamikor semmi se történik :))

10: mindkettő...

11. nem alszom ki magam, reggel mindig az az első gondolom hogy mikor lesz legközelebb pizsamaosztás ://

2013. márc. 14. 22:52
 8/11 anonim válasza:

1: Én 8-9 órát szoktam átlgban aludni. 10-körül lefekszem és hétköznap 7-kor kelek hétvégén 8-9 körül.

2: Nagyon jó alvó vagyok, nagyon ritkán ébredek fel zajokra.

3; 10-15 perc minimum kell hogy el tudjak aludni. Van hogy több van hogy kevesebb.

4; Már volt olyan hogy tudtam hogy csak álom de már tűnt valóságnak is. Ez nálam változó.

5; Inkább mellékszereplő de voltam már főszereplő is.

6; Változó de inkább jó.

7; Még életemben csak egyszer volt visszatérő álmom. Nem szokott ilyen lenni.

8; Legtöbbször ismerősökkel meg családtagokkal, de van hogy idegenek is vannak benne.

9; Átlagban nyugisak az álmaim nem sok bennük az izgalom.

10; Mindkettő

11; Igen. Csak nagyon ritkán emlékszem arra hogy mit álmodtam

2013. márc. 14. 22:59
 9/11 anonim ***** válasza:
1. válaszoló vagyok megint. Vagy film, vagy valamilyen meditációs zene (sok olyat találtam, amelyek ilyen 1-másfél órásak). Másképp egyáltalán nem tudok, a fény miatt is kell (egész éjjel megy a gépem :D), meg a hang miatt is. Egyébként nem megy, mert nagyon félek a sötétben sajnos... de tényleg nagyon, alig merek sötétben hazajönni, mindenféle furcsa gondolataim lesznek és úgy rohanok haza :D
2013. márc. 14. 23:38
 10/11 anonim ***** válasza:

15L

1. hétköznap kb, 5-7 órát, 23-24 órától 05-06-ig

hétvégén éjfél után fekszem le, max 3-kor, és ilyenkor mindig 12-13 órát alszom

2. hétköznap mindig elalszom hamar, mert fáradt vagyok, de pl. vasárnap éjszaka mindig 3-4 órát alszom, mert ugye kipihent vagyok és ezért nem vagyok álmos és nem tudok geyáltalán elaludni, ilyenkor órákig forgolódom az ágyban. nagyon ritkán ébredek fel az éjszaka közepén, kb félévente valami zajra vagy ha rosszat álmodok.

sokat forgolódom

3. hétköznap 5-30 perc, hétvégén két perctől terjedhet 3 óráig is amíg elalszom

4. ritkán álmodok tudatosan, néha, amikor ismétlődő, vagy folytatólagos álmom van, akkor eszembe jut, amúgy nagyon ritkán, de az nagyon jó szokott lenni.

5.az álmaimat szinte mindig főszereplőként élem meg, ha szemlélek valamit, akkor is ott vagyok, szereplek, az álomban nem lehet valaki külső szemlélő mert te magad vagy az álom..

6.általában egyik sem, hanem olyanok, amik érdekesek, amiket mindig megnézek hogy mit jelent, tehát se nem jó se nem rossz, csak érdekes, izgalmas, kérdéseket hagyó. gyakran szégyenérzet, feszengő, izgatott, de rémálmaim ritkán vannak.

7. folytatásos álmaim szoktak lenni néha, azok olyanok, mintha egy titkos világ részese lennék, ébredés után mindig kívánom, hogy jaj folytatódjon még, és ha folytatódik,megtisztelve, különlegesen érzem magam

8.teljesen vegyes

9.inkább olyan hétköznapinak tűnő, de furcsa érzésű álmok

10. a hétköznapi szituációkban általában valami furcsa dolog történik

11. szeretnék minden nap ugyanakkor lefeküdni és keln, hogy kiegyensúlyozott legyek, 8-9 órát aludni mindn nap

2013. márc. 15. 01:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!