Tudnátok segíteni, hogy ne maradjak "paraszt"?
Az a helyzet, hogy faluban nőttem fel és most a továbbtanulásom végett egy nagyobb városba költöztem. Az emberek körülöttem olyan szavakat használnak, amiket én még nem is hallottam, mint példa : empatikus stb.. és látszik rajtam, hogy nem tudom, hogy mit jelentenek ezért a hátam mögött leparasztoznak... Az lenne a kérésem, hogy írnátok pár "idegenebb" szót jelentéssel együtt, hogy meg tudjam tanulni, mert elég cikinek érzem megkérdezni beszélgetés közben,hogy ez meg az mit jelent.. (így is kinéznek sajna)
Előre is köszönöm, ha segítesz nekem :)
idegen szavak szótára :)
Én is falun laktam, nekem is voltak ilyen gondjaim.
Rengeteget olvastam, és szép lassan elhagytam a tájszólást, a "parasztos" szavakat.
Csak lazán! Menni fog :)
Próbáld meg az idegen szavak szótárát. Ott olvasgass.
Nem hiszem, hogy ez, ahogy a te szavaiddal éljek "parasztság". Én is falusi vagyok és anno felköltöztem Pestre, de mégis tudtam, hogy mi az az empatikus és még sorolhatnám.
Olvass sokat! És akkor sokat tanulhatsz is!
Igen. De jobb lenne, ha fognál egy idegen szavak szótárát, és abból is tájékozódnál.
Empatikus - Érzelmeket felfogó, megértő
Degradál - Lefokoz
Derivál - Származtat
Tolerancia - Türelem, elfogadás
Materialista - Az észlelhető és érzékelhető anyagot alapul vevő
Ateista - Az istenek létét el nem fogadó, esetleg tagadó
Integrál - Egyesít, összevon
Kvantitatív - Mennyiségi, mennyiséggel összefüggő
Kvalitatív - Minőségi, minőséggel összefüggő
Kvalitás - Különleges vagy kiemelkedő képesség, tulajdonság, minőség
Empirikus - Önhatalmúlag eldöntött, meghatározott
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Olvass olvass és olvass, ezzel fejlődik a szókincsed :)
A barátnőm is vidéken nőtt fel, még sincsenek ilyen gondjai szóval szerintem te is hamar le fogod küzdeni ezt a problémát.
Nekem- habár nem vagyok falusi- a legfurcsább és legnehezebb, ellenben elég gyakran használt szó a releváns volt, aminek a jelentése a mai napig nehezen jut eszembe.
Releváns- odaillő, témába vágó
Irreleváns- oda nem illő :)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és tippeket nagyon sokat segítettetek :)
neked is köszönöm 7-es válaszoló de lány vagyok ( viszont ez nem lényeg) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!