Csak mostanában vagy régebben is ennyire szokás volt hogy
a nők nem vették fel a férjük nevét? Miért ciki már
felvenni a férj teljes nevét?
Figyelt kérdés
Anyukámmal erről beszélgettünk(ő 53éves én 33). Azt mondta amikor ő ment férjhez még nem volt ez szokás,és meg sem fordult a fejében hogy ne vegye fel apám teljes nevét.
Mikor elmondtam neki hogy sokan csak a párjuk vezetéknevét veszik fel,a reakciója az volt hogy "olyan mint ha testvérek lennének".
Egy szerencsétlen névfelvételt ismerek: a férj születési neve Gáspár (vezetéknév).
Kötőjeles lett a házaspár, de nem Gáspár-Kovács, hanem Kovács-Gáspár verzióban.
Amikor lányuk született a feleség édesanyja mondta, hogy "azt mondták, hogy Kovács-Gáspár Lujza...én eddig azt hittem, hogy kislány lesz..." Tehát könnyű a Gáspárt férfi keresztnévnek hallani, náluk célszerűbb lett volna, ha megfordítják a két nevet.
2013. febr. 25. 06:35
32/38 anonim válasza:
Én nem is értem miért kellett valaha felvenni,van egy nevem,jó volt addig is mig férjhez nem mentem,jó lesz ezután is.Számomra semmi jelentősége ennek,kinek mi lett a neve ,felvette vagy nem vette,a környezetünkben még csodálkoznak,hogy nem vettem fel a férjem nevét,a múltban élnek emberek.
2013. febr. 25. 09:17
33/38 anonim válasza:
Mert szeretem ha tudják hogy férjnél vagyok ,büszke vagyok rá és hozzá tartozom (kötőjeles)
2013. febr. 25. 12:32
34/38 anonim válasza:
Én kifejezetten rossznak tartom ha valakinek lánykori neve van holott férjezett ,vagy ha a férj vezetéknevére változtatja a sajátját. azt hogy xy -né ,meg elfogadhatatlannak.
x+né leánykori névé
x-y+né leánykori név
x-leánykori név
Lehet lepontozni ,nem érdekel a dolog :)
2013. febr. 25. 12:38
35/38 anonim válasza:
Én "Kisné Kovács Lujza Éva" formátumban fogom felvenni a férjem nevét. Szerettem volna a teljes nevét felvenni, akár az enyém megtartása mellett, de neki is 2 keresztneve van, így 15 szótagos lenne a teljes névfelvétel (mármint az olyan formájú, hogy Kis Béla Andrásné Kovács Lujza Éva). A csak az ő nevének hordásával az a gond, hogy nem tetszik a 2. neve, nem szívesen hordanám, valamint így is hosszúnak gondolom.
2013. febr. 25. 13:41
36/38 anonim válasza:
Az utolsónak igaza van így az egyik neve konkrétan Béla lenne :) az elég vicces egy nőnek,mert Béláné még ok de ha 2 kereszt nevet vesz fel :))))
2013. febr. 25. 17:09
37/38 anonim válasza:
"Béla" vagyok, miért kellett lepontozni? Nem annyira veszem a szívemre a százalékom alakulását, csak érdekel.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!