Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Csak mostanában vagy régebben...

Csak mostanában vagy régebben is ennyire szokás volt hogy a nők nem vették fel a férjük nevét? Miért ciki már felvenni a férj teljes nevét?

Figyelt kérdés

Anyukámmal erről beszélgettünk(ő 53éves én 33). Azt mondta amikor ő ment férjhez még nem volt ez szokás,és meg sem fordult a fejében hogy ne vegye fel apám teljes nevét.

Mikor elmondtam neki hogy sokan csak a párjuk vezetéknevét veszik fel,a reakciója az volt hogy "olyan mint ha testvérek lennének".

2013. febr. 24. 22:33
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
55%

"A férjem csak vezetéknevét felvenni azért nem, mert akkor úgy éreztem volna hogy a testvére lennék."

Nem mondod komolyan, hogy egy névtől megváltozott volna a férjed iránt érzett szerelem, elmúlt volna a szexuális vonzalom, és testvéri szeretettel szeretted volna tovább.

Még azt is nehezen értem meg, ha mások azt hiszik, hogy testvérek, hisz ha valakinek bemutatom, mondom, hogy: "ő a férjem, Kovács Pista". De hogy úgy érezd, mintha a testvéred lenne? Hirtelen úgy éreznéd, együtt nőttetek fel, ugyanazok a szüleitek... ezt nem tudom elképzelni.

2013. febr. 24. 23:45
 22/38 anonim ***** válasza:
83%
Változott a tv is .És ez így jó , Én nem valakinek a valakije vagyok hanem szuverén ember ,emelet nő és feleség .Kötőjelesen vettem fel a családnevét a férjemnek. A mi kapcsolatunkat ez jellemzi.Összetartozunk de van saját Énünk is.
2013. febr. 25. 00:02
 23/38 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem csak őszintén érdemes,lepontoztak? És? Mit számít? Ez alapján kapsz fizetést?
2013. febr. 25. 00:03
 24/38 anonim ***** válasza:
67%
Anyósomék a 70'es években házasodtak össze, és az anyósom megtartotta a lánykori nevét, pedig akkor még ez szokatlan volt :) Többek között azért is, mert mindketten Dr.-ok, és ez nehezítette a névfelvételt (ugye Dr. Xné Dr. Y Z), illetve nem akart né lenni. Az én szüleim 89-ben házasodtak, akkor édesanyám felvette édesapám vezetéknevét né-vel. Én 1 hónap múlva fogok férjhez menni és kötőjelesen fogom felvenni a párom nevét (nem akartam né lenni, de maradni sem a lánykori nevemen, illetve szerettem volna megtartani a vezetéknevem). Szerencsére így is csak 8 szótag lesz a nevem, és jól hangzik együtt, szívesen viselem majd :)
2013. febr. 25. 00:09
 25/38 A kérdező kommentje:

Kedves 18-as. Én megértelek így nem is pontoztalak le! Anyukám is hasonlóképpen gondolkozik mint te. Nem hinném hogy az 53évével a "vénasszonyok táborát erősítené.

1978-ban ment férjhez és 26évig élt apámmal még ő sajnos meg nem halt(8éve). Azóta is X.Y.-né nek hívják csak sajnos "özv" előtaggal!:(((

A 7-es válaszoló nagyon jó választ írt,konkrétan erre voltam kíváncsi!:) És az ember személyisége nem a nevétől függ akármi is legyen az!

2013. febr. 25. 00:11
 26/38 anonim ***** válasza:
65%
Szia, e is sokat vacilaltam , hogy hazassagkotes utan "mi legyen a nevem", de vegul en is csak a vezeteknevet vettem fel. Azert szt, mert
2013. febr. 25. 00:14
 27/38 anonim ***** válasza:
50%

Szia, e is sokat vacilaltam , hogy hazassagkotes utan "mi legyen a nevem", de vegul en is csak a vezeteknevet vettem fel. Azert szt, mert

Mert nekem a "Kis Janosne" verzional olyan erzesem volt, hogy elveszik a azemelyisegem egy masik szemely neve mogott. El se tudnam kepzelni... ugy mutatkoznek be akkor, hogy "Kis Janosne" vagyok? Masreszrol, nokent legyen nonevem a szig.emben. Papiron a nevere vett, ez kifejezi szamomra azt, hogy hozzatartozom, de megis megvan a keresztnevem is, ami egyfele szuverenitast qd a kapcsolatban. Nem gondolom, hogy azert mert nem lettem "Janosne" ezert ugy tunne, hogy testverek vagyunk. Ennyi erovel , a gyerekeink is /a testverei a ferjemnek', mertok is viselik a vezeteknevet, de nm 'Janosne'-kent lettek anyakonyvezve, nem? :) /mondjuk tekintettel a nagy korkulonbsegre, 'kesei testverei' :p /

2013. febr. 25. 00:26
 28/38 anonim ***** válasza:
67%
28-as vagyok ismrt. Atfutotta en is 7-es valaszat, erintolegesen ugyanazt irtuk... :) de forditsuk meg a kerdest. Eltudod kepzelni, hogy a szig.edben pl. Kovacs Edinaùr alljon? Ugya.az mint a Janosne, csak forditva...azet mert nincs gyakorlata meg elkepzelhezo :) Ugye em ferfias? a masik sem noies.. :) es valaki talan azt irza feljebb hogy nem a nev szamit a szemelyiseg kerdeseben. Akkor minek van nevunk? Miert nem csak redszamunk van mint az autoknak? Vagy minrk becezik egymast az emberek? A magyar nyelv nagyon egy szeruen kifejezi azokot, szeretjuk (sajat!) neven nevezni a dolokat.. ha valami az asztal 'nevet' viseli, akkor azt nem szeretjuk valamiert talicskanak hivni. Butasag hogy a szemelyiseghrz nem kotodik a nev.
2013. febr. 25. 00:45
 29/38 anonim ***** válasza:
100%
Errol a kérdésrol eszembe jutott egy sztori. Olasz szakra jàrtam az egyetemen és a tanszéki (egyébként magyar) tanàrok kozosen ìrtak konyveket Olaszorszàgban élo olasz kollégàkkal, akikkel személyesen nemigen ismerhették egymàst, mivel a konyvek kiadàsakor - Olaszorszàgban nyomtàk oket - felkerultek a nevek a boritora, ilyen formàn (fiktìv neveket mondok): Antonia Rossi, Rita Alba, Istvànné Kiss, Jòzsefné Nagy. Na most, ez elég durvàn festett, és a magyar szerzoket igencsak rosszul érintette. Az olaszok azt hihették, hogy az Istvànné és a Jòzsefné a keresztnevuk, mert nàluk nincs meg ez a forma, ami magyarban, hanem megmarad mindenki a keresztnevével, plusz valamilyen formàban ehhez hozzàcsapòdhat a férj vezetékneve. De hogy valaki elveszìtse a keresztnevét, és egyszeruen valamilyen -né legyen, ezt ok ugyanolyan extrémnek talàljàk, mint mi az Istvànné Kisst a konyvborìtòn.
2013. febr. 25. 01:59
 30/38 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy jobb vagy rosszabb valamelyik verzió. Nekem tetszik, hogy már ennyi lehetőség van, mindenki találhat a saját személyiségéhez passzoló formát.

Házasságkötéskor maradtam saját néven. Fő oka a nevem ritkasága (utánanéztem és vezetéknév+keresztnév párosítással az egész bolygón egyedül vagyok), illetve az, hogy apámat rettentően tisztelem és nem szívesen váltam volna meg a nevemtől.

A férjemet kérdeztem, ő mondta, hogy neki édesmindegy, nincs jelentősége. Felvetettem neki, hogy legyünk mindketten kötőjelesek. Amiért nem ment bele, idézem:

"baromi hosszú lenne úgy a nevem"

"ne haragudj, de nem tetszik a vezetékneved hangzása"

"Hadd ne menjen rá két hetem a papírok cserélgetésére"

Elfogadható érvek voltak. A vezetéknév cseréjébe elvi szinten még belement volna, de egyrészt nem tetszik neki a vezetéknevem, másrészt kimondhatatlan lett volna a neve (vezetéknév "cs"-re végződik, a keresztneve meg "z"-vel kezdődik), harmadrészt van már egy gyereke és ezért is ragaszkodott a meglevő vezetéknévhez.

Elvi kifogása nem lett volna, ha rövidebb-könnyebb a vezetéknevem és nincs a gyereke, szerintem felvette volna.

2013. febr. 25. 06:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!