Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Csak mostanában vagy régebben...

Csak mostanában vagy régebben is ennyire szokás volt hogy a nők nem vették fel a férjük nevét? Miért ciki már felvenni a férj teljes nevét?

Figyelt kérdés

Anyukámmal erről beszélgettünk(ő 53éves én 33). Azt mondta amikor ő ment férjhez még nem volt ez szokás,és meg sem fordult a fejében hogy ne vegye fel apám teljes nevét.

Mikor elmondtam neki hogy sokan csak a párjuk vezetéknevét veszik fel,a reakciója az volt hogy "olyan mint ha testvérek lennének".

2013. febr. 24. 22:33
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
100%
*Én Varga Jolánként éltem le akkor 25 évet, ezzel a névvel alakítottam ki sz identitásomat. Attól nem leszek más, hogy feleség vagyok.
2013. febr. 24. 22:53
 12/38 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a választ,a 7-es nagyon hasznos!:)
2013. febr. 24. 22:56
 13/38 anonim ***** válasza:
100%

Nem "ciki". És csak azért, mert olyan, mintha testvérek lennének, még nem lesznek azok.

Akik ismerik őket, tudják, hogy házasok, akik meg nem, azok nem mindegy, mit gondolnak?

2013. febr. 24. 22:56
 14/38 anonim ***** válasza:
100%
Nem ciki sztem az, ha felveszi vki a férje nevét, de én nem szeretném. Már kicsi gyerek korom óta tudtam, hogy a nevem hozzátartozik az identitásomhoz, és szeretném megtartani. Nem divatozásból meg feminizmusból csinálom, hanem mert így érzem. Attól még nem leszek kevésbé szerető vagy hűséges feleség.
2013. febr. 24. 23:02
 15/38 anonim ***** válasza:
100%

#9, dehogyis, már az 1952-es(!) (módosításokkal még ma is érvényben lévő:)) Csjt eredeti formája is lehetővé tette, hogy a nő a lánykori nevét tartsa meg a házasságban, csak a választék volt kisebb, akkor a nő a saját neve, az X.Y.né, és az X.Y.né +saját neve formák között választhatott.

[link]

2013. febr. 24. 23:03
 16/38 anonim ***** válasza:
78%

Anyám már 84ben nagyon vagány volt, felvette apám vezetéknevét a keresztneve elé :) aztán rá 3 évvel cserélhette is vissza...

nem vennék fel más nevet, mert tuti, h még évek múltán is a leánykori nevemen mutatkoznék be. :) bevált dolgokon ne változtasson az ember :)

sztem azért ciki Kovács Józsefnének lenni, mert öregít, mivel főleg az idősebb nőknek volt így kötelező felvenni a férjük nevét. meg is lepődtem, mikor a 23 éves ismerősöm ilyen formában vette fel a férje nevét. biztos nagy a szerelem.

ha egy férfi és egy nő együtt van vhol, és úgy hozza az élet, h bemutatkozunk egymásnak mindhárman, akkor azért leesne a tantusz, hogy a 30 körüliek nem a testvérükkel szaladgálnak kézenfogva a nagyvilágban, hanem a házastársukkal.

ha nagyon muszáj lenne, akkor kölcsönösségi alapon, h ne csak én szívjak, felvetetném a párommal az én vezetéknevemet kötőjelesen :) tehát ugyanaz lenne a vezetéknevünk, de a kötőjelből kiderülne, h mi a tényállás.

de asszem a fejfámon is ugyanaz a név lesz, mint anno azon a kis fehér szövetszalagon 25 éve. :)

2013. febr. 24. 23:07
 17/38 anonim ***** válasza:
83%
Én megtartottam a lánykori nevem és köszönjük szépen sokak által irigyelt boldog házasságban élünk. Egyetértek azzal aki azt írta itt, hogy nem attól család a család mert átnevezik anyukát.
2013. febr. 24. 23:09
 18/38 anonim ***** válasza:
17%

Én 21 éve vagyok házas. A férjem teljes nevét vettem fel abból a megfontolásból mert úgy éreztem:

1. Férjhezmenetelemmel új lehetőség adódott, hogy a leánykorom lezáródjon ezért ne maradjon meg sem a vezeték, sem pedig a keresztnév.

2. A férjem csak vezetéknevét felvenni azért nem, mert akkor úgy éreztem volna hogy a testvére lennék.

Érdekes, hogy ennyi év távlatából már egy kicsit más megközelítésben látom a dolgokat. A nevemet továbbra sem változtatnám meg, mert ez már az identitásom részévé vált, viszont ha ma bemutatkozom valakinek akkor a né mellé a lánykori nevemet is odamondom.

2013. febr. 24. 23:11
 19/38 anonim ***** válasza:
66%
Nem akartam,hogy ugyan úgy hívjanak,mint anyósomat.Minden más túl hosszú lett volna(napjában 50-szer kell aláírnom),így megtartottam a sajátom.Nem szokás,vagy divat,vagy ciki-nem ciki.Nekünk így jó,és kész.
2013. febr. 24. 23:38
 20/38 anonim ***** válasza:
82%

Egy férjnek miért ciki felvenni a felesége nevét? Részben vagy akár egészben?

Majd hallgasd meg erről néhány férfi véleményét, ha alkalmad adódik rá. Én eléggé ledöbbentem rajta, hogy nekik mit jelent a névfelvétel, miért tartják ők sok esetben cikinek, ha a feleségük nem veszi fel a nevüket. Arról meg 90 %-ban hallani sem akarnak, hogy ők vegyék fel a feleség nevét, hiszen nem az asszony TULAJDONAI...

Érdekes, hogy fordítva azért sokan zokon veszik, ha a feleség sem veszi fel, hiszen nem a férj TULAJDONAI..

2013. febr. 24. 23:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!