Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Sokan miért csak olyan dolgoka...

Sokan miért csak olyan dolgokat tudnak tényként kezelni amit tudományosan alátámasztottak?

Figyelt kérdés
2013. febr. 22. 16:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
73%
Mert amíg nem tudják tudományosan is alátámasztani, addig csak feltételezés. Ami vagy igaz, vagy nem.
2013. febr. 22. 17:28
 2/11 anonim ***** válasza:
0%
Mert ők a tudományban hisznek, ezért ők a tudomány rendszerét veszik alapul. Aki kicsit tapasztaltabb, az idővel rájön, hogy önmagában a mikrobiológia és a fizika is csak a természet csodálatos működését írják le és nem a tudósok találták fel a spanyol viaszt. :)
2013. febr. 22. 19:53
 3/11 anonim ***** válasza:
74%
Mert nem hinni akarnak, hanem tudni.
2013. febr. 22. 19:53
 4/11 anonim ***** válasza:
64%
Mert a tény az egy biztos dolog. Amit nem támasztanak alá észérvek, az nem tény.
2013. febr. 22. 19:55
 5/11 anonim ***** válasza:
64%
Pontosan azért, ami előttem írtak. Mert AZ tény, amit nem bizonyítottak be, az nem. Mellesleg, én azt nem értem, hogy sokan miért kezelnek nem bebizonyított dolgokat tényként. Én ezt nem tudnám megtenni, szerintem ezzel becsapják önmagukat, hiszen mi van, ha kiderül, hogy nem igaz. De még ha nem is derül ki, akkor is ott van a folytonos kétely.. Hogy lehet olyasminek hitelt adni, aminek létezése folyamatosan kétséges??
2013. febr. 22. 21:14
 6/11 A kérdező kommentje:
A tudományban rengeteg minden feltételezéseken alapszik, amit végül tényként fogadnak el amíg nincs egy újabb elmélet ami azt megdöntené.
2013. febr. 22. 21:17
 7/11 anonim ***** válasza:
De az nem igaz, hogy az egész feltételezésen alapszik. Lehet, hogy vannak elméletek, amikben a tudomány sem lehet 100%-ig biztos, de bizonyos fokig az. Nem is baj, ha nem minden 100%-ig biztos, hiszen ez viszi előrébb a világot.
2013. febr. 22. 21:34
 8/11 A kérdező kommentje:
Azt írtam rengeteg minden. Pl. létező fizikai jelenségeken keresztül kreálnak egy teljesen újat és azt be is vezetik mint fogalmat.
2013. febr. 22. 21:55
 9/11 anonim ***** válasza:
64%

és aztán le is ellenőrzik kísérlettel, hogy igaz-e. Ha igen, akkor ugye bizonyították, és ezáltal tény.

Ha a tudomány és technológia jelenlegi állása szerint nem tudjuk bizonyítani, akkor meg nem tény, hanem elmélet (pl. húr-ELMÉLET).

A természettudományok (kivéve a matekot) úgy dolgoznak, hogy kísérleteket meg megfigyeléseket végeznek, ezekből tanulságokat vonnak le, erre felépítenek egy modellt, a modellből levonnak következtetéseket, hogy ha a modell igaz, akkor még miknek kell igaznak lenniük, azokról csinálnak kísérleteket (ha a technológiai tudásunk megengedi), és leellenőrzik: ha igaznak bizonyul, akkor már többet tudunk, ha nem, akkor módosítják a modellt úgy, hogy az újonnan szerzett információ is beleférjen.

Tehát tényként a tudományokban csak azt kezelik, ami bizonyítva van. Emellett tesznek fel különböző hipotéziseket, meg állítanak fel különböző modelleket, amik segítenek tovább bővíteni az ismereteinket azáltal, hogy megmutatják, hogy merre érdemes keresgélni.

2013. febr. 22. 22:29
 10/11 anonim ***** válasza:
A tény fogalmában benne van az, hogy alá van támasztva. Amíg nincs, addig nem tény.
2013. febr. 24. 15:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!