Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért cikibb az, ha valaki...

Miért cikibb az, ha valaki humán tárgyakból (irodalom, történelem) "buta", mint az, ha reálból (matek, fizika)?

Figyelt kérdés

Egy ismerősömmel összevesztem és ő tette fel ezt a kérdést, szerinte nem ciki,hogy nem tud bizonyos alapvető dolgokat, sosem hallott még nagyon híres (!!) történelmi személyekről én pedig azt mondtam neki,hogy ez ciki. Ő pedig úgy gondolja, hogy semmivel sem cikibb, mint az, ha valaki nem tud bizonyos képleteket. Szerintetek?

Miért tartozik jobban az alapműveltséghez a történelem, mint a matek?

2013. febr. 7. 22:14
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

Ember... Én se kukacoskodni akarok, de LÁTOD, hogy melyik ásó a nagyobb. Nem kezdesz el minden alkalommal számolgatni, hogy mennyi a területe, nem keresel számszerű magyarázatot, hanem LÁTOD A SZEMEDDEL hogy melyik a nagyobb. És ezt már azelőtt érzékeled, mielőtt egyáltalán megtudnád a matematika fogalom jelentését, hogy miről szól az egész... Azért ennyire ne legyünk már elvontak :D

Utolsó előtti, most nem azért, hogy vitatkozzak, de úgy mondod ezeket a dolgokat, mintha mindenkinél alapkövetelmény lenne egy magas szintű matematika tudás... Az átlagember nyilván tud összeadni, kivonni, osztani, szorozni, százalékot számolni és még egynéhány egyszerűbb műveleteket elvégezni, de azért, valljuk be, nem mindennapos téma emberek között a szinusztétel. Nyilván ha valaki ilyen társaságba mozog, ez az érdeklődési köre, akkor több ilyen embert ismer.

2013. febr. 10. 21:30
 32/34 anonim ***** válasza:

"Utolsó előtti, most nem azért, hogy vitatkozzak, de úgy mondod ezeket a dolgokat, mintha mindenkinél alapkövetelmény lenne egy magas szintű matematika tudás... "

Akkor ismételten, bár már többször le volt írva, de látom, sose lehet elégszer:

semmiféle magasszintű matektudásról szó sincs, semmi ilyen nincs elvárva, és ilyet nem is írtam sehol - talán ideje lenne ezzel szembesülni.

Arról meg végképp nincs szó (soha nem is volt), hogy ez beszédtémaként kerülne elő bárhol, és ott kéne tudni.

De arról például igen, hogy az ilyeneket azért illene megérteni, hogy mi mellett is érvel a másik... ha elsőre nem is, sokadjára már igencsak.

Itt alapvető készségekről van szó, amik viszont igenis elvárhatók, sőt, elvárandóak egy felnőtt embertől.

Ilyen az is, hogy ha azt mondom neki, hogy Párizs, akkor tudja, hogy a térképen azt hol kell keresni, de az is például, hogy ne csinálja össze magát rémületében, ha esetleg egy kamatos kamattal szembesül, vagy ha valami egyenes vagy fordított arányossággal, vagy ha százalékot kell számolni, akkor melyik esetben mit kell osztani mivel (amit megjegyzem, nem kell bemagolni, ahogyan én sem tudom fejből soha, ellenben fél másodperc alatt kitalálható, ha az ember felír egy primitív lineáris egyenletet), ilyenek.

Hogy ilyenkor ne álljon bamba vigyorral az arcán, mint Balaam szamara, hogy ő "mindig is hülye volt matekból", hanem pont ugyanolyan magabiztossággal tudja, hogy hova kell nyúlnia, mint ahogy Párizst sem Amerikában kezdi el keresni a térképen.

Igenis elvárható az egy magát műveltnek, értelmesnek tekintő felnőtt embertől, hogy ha szembetalálja magát egy olyan feladattal, hogyha pl. valamit rendelek külföldről X euróért vagy dollárért, amire még rárakódik a szállítási költség meg az illeték meg a vám meg a mittudomén, akkor az nekem mennyi pénzembe fog fájni összesen, hogy ilyenkor tudjon ezzel mit kezdeni. Vagy hogy ha hitelre veszek valamit, akkor ott mennyi is lesz a végén az annyi.

Vagy mondhatnám azt is, hogy ha egy valamivel bonyolultabb leltárat vagy összeállítást kell összeállítania, megterveznie excel táblázatban, akkor is képes azt logikusan és rendszerezetten megcsinálni.

Itt nem bármiféle magasszintű matekról van szó, itt egyszerűen alap készségekről van szó, ami nélkül lehet jópofizni, hogy "áhh, én mindig is hülye voltam matekból", meg lehet ezzel hessegetni a témát, de attól még gáz marad a hiánya. Ugyanolyan gáz, mintha a párizsi autósút megtervezéséhez a pakisztáni térképet veszem elő.

Szó nem volt róla, hogy neked szinusz-tételt kéne tudnod (ha ez megnyugtat, én se tudom fejből, hogy hogyan is volt, de tudom, hogy mire lehet használni, kb. miről szól, tehát hogy mikor kellhet, meg azt is, hogy ha kell, akkor hol tudom megnézni), arról volt szó, hogy azoknak a korábban már leírt készségeknek kéne valamilyen alapszinten a birtokában lenni, amiket például remekül fejleszt a szinusz-tétellel való varázslások is.

2013. febr. 10. 22:49
 33/34 anonim ***** válasza:

biztos, hogy van egyfajta berögződés jellege is a dolognak, hiszen évszázadokon keresztül a humán műveltség volt az elit ismérve. ami persze nem azt jelenti, hogy nem tanultak matekot, csak nem kérték számon rajtuk.

de számomra a humán műveltség más is jelent. itt most nem arra gondolok, hogy Gipsz Jakab költő mikor élt, vagy hogy sorold fel az összes magyar királyt. de a humán dolgokat - egy átlagos intelligenciájú embernek - nem nagy művészet megjegyezni (most tekintsünk el a tanulási zavarokkal küzdőktől). elmondják ötödikben, kilencedikben és tizenkettedikben, hogy Arisztotelész egy görög filozófus, ha ezek után fogalmad sincs róla, de még csak be se tudod lőni, hogy ki volt ő, akkor rém sötét vagy. ennyi. ezért hívják alapműveltségnek. de ugyanez vonatkozik arra is, hogy egy szót hogy írunk helyesen, vagy hogy Magyarország a győztesek, vagy a vesztesek oldalán volt-e a II. VH-ban. ezek alap dolgok, amiket illik tudni.

ugyanígy matekból is alap, hogy tudsz összeadni, kivonni, szorozni, osztani, százalékot számolni, törtekkel bánni, hatványozni, az arányosság elvét, a halmazelméletet ismered... ezen tényleg nincs sok érteni való, be kell gyakorolni és kész. én még a másodfokú egyenlet képletére is emlékszem, úgy a fejünkbe verték anno. (az más kérdés, hogy azóta egyszer se használtam.)

egyébként pont a reálos ismerőseim óbégattak mindig, hogy jájj minek kell irodalmat, törit, nyelveket tanulni, fúúj, aztán amikor szar jegyet kaptak, közölték, hogy nekik az NEM MEGY. na mondom, gratulálok fiam, nem tudsz bevágni 2 oldalt egy dolgozatra? komolyan?? 2 oldalt??? :D nem arról volt szó, hogy szó szerint bemagolva kellett volna visszamondani egy fél könyvet. elolvasod ötször azt a két oldalt, és annyi. én se rajongtam a matekért, de ha dolgozat volt, akkor leültem és megcsináltam az adott anyagrészből az összes gyakorlófeladatot, ha elakadtam valamiben, kértem segítséget a profi matekos barátnőmtől. ennyi. nem szenvedni kell, hanem belátni, hogy egyes dolgok igenis fontosak ahhoz, hogy mások szemében egy intelligens, érdeklődő ember képe alakuljon ki rólunk. és ha alap dolgokhoz nem tudunk hozzászólni (legyen az a százalékszámítás, vagy a magyar választási rendszer) akkor egyre többen fognak minket sötét tahónak látni, és nem hiszem el, hogy van olyan ember, akinek ez érdekében állna.

nem beszélve arról, hogy minden magadra szedett infóval egy kicsit szélesedik a látóköröd.

(meg amúgy is. megmondta Lenin elvtárs: TANULNI, TANULNI, TANULNI! :D)

2013. febr. 11. 01:00
 34/34 anonim válasza:
én pl. jobb vagyok fizikából mint magyarból
2013. febr. 11. 21:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!