A feminizmus kifordult önmagából és a mai értelmezése (szinte) egyénenként változik. Így a válasz a kérdésedre, attól függ mit tekintesz feminizmusnak. Én, mint nő például:
-Elvárom, hogy ugyanazok a jogok és kiváltságok illessenek meg, mint egy férfit. Értsd: járhassak rendes körülmények között iskolába, kedvem és képességeim szerint választhassak szakmát, legyen jogom szavazni és utólagos atrocitások nélkül elmondani a véleményemet bármiről.
-Ugyanakkor nem várom el, hogy férfiként kezeljenek (hiszen nő vagyok), tisztában vagyok a férfiak és nők közötti különbségekkel.
-Elavultnak és lekezelőnek tartom azt az elméletet, miszerint a nőnek a konyhában a helye. Fontosnak tarom, hogy minden ember maga rendelkezhessen az életével, ezúton senkinek semmi beleszólása abba, hogy egy nő mit dolgozik és mennyit, férjhez megy-e vagy inkább egyedül él, szül-e gyereke(ke)t vagy sem.
-Noha kedvelem az úriembereket, nem kapok hisztirohamot, ha egy férfi nem enged előre az ajtóban (megjegyzem: régen mindig a férfi ment be először, hogy felmérje, biztonságos-e a terep s csak utána engedte be a nőt), nem adja át az ülőhelyet (ő is lehet fáradt/rosszul), mert nem tartom elég nagyra ezeket a formaságokat ahhoz, hogy idegenekkel veszekedjek miattuk.
-Megvetem azt a férfit, aki testileg és/vagy lelkileg bántalmaz egy nőt.
-Megvetem azt a nőt, aki testileg és/vagy lelkileg bántalmaz egy férfit.
-Hiszem, hogy levetkőzve az állati ösztöneinket, pusztán az emberi racionalitásunkra támaszkodva, nincs különbség férfi és nő között.
-Tudom, hogy nem tudjuk levetkőzni állati ösztöneinket és pusztán az emberi racionalitásunkra támaszkodni, ezért a különbség van férfi és nő között.
Na, szerinted feminista vagyok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!