Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ki számít félműveltnek? Kikre...

Ki számít félműveltnek? Kikre mondják ezt? Van olyan, hogy egészen művelt?

Figyelt kérdés

#műveltség #félművelt
2012. dec. 26. 10:31
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezt olyanra mondják, aki "okoskodik". Tud valamit a témáról, de ismeretei hiányosak.
2012. dec. 26. 11:10
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Egyessel tartok, ilyent neveznek okos bolondnak!:)
2012. dec. 26. 11:23
 3/14 rémuralom ***** válasza:
100%
Aki nem tud, és nem tudja, hogy nem tud.
2012. dec. 26. 11:59
 4/14 anonim ***** válasza:
77%

Létezik az a fogalom, hogy "egészen" művelt, de ez teljesen más, mint a félművelt. Művelt embernek nevezik azt, aki jártas a tudományokban, művészetekben, a világ dolgaiban, tehát nem csak a szobája faláig tart neki a világ. Ez manapság azt jelenti, hogy ismer mindenféle írót, költőt, festőt, szobrászt, otthonosan mozog a művészet világában, betéve tudja a történelmet, "képben van" a politikában, de a természet- és műszaki tudományokban attól még lehet teljesen süket, azok nem képezik az általános műveltség részét.

A félművelt ember egészen mást jelent. Az ilyen ember már valamicskét ért egy (vagy több) dologhoz, például sikerült már egyszer egyedül kicserélnie a villanykapcsolót. Viszont ezen hiányos, felületes "szaktudásának" birtokában önjelölt módon okoskodik, osztja az észt, előadja, hogy ő mekkora profi az adott témában. A hiányosságai azonban hamar kiderülnek, ilyenkor pedig nagyon gyorsan megkapja a "félművelt" minősítést: a semminél több, amit tud, de még nem sok.

2012. dec. 26. 12:01
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem értek egyet az előző hozzászólóval abban, hogy a természet- és műszaki tudományok nem tartoznak hozzá az általános műveltséghez. De egy bizonyos szintig nagyon is hozzátartoznak. Ez nem azt jelenti, hogy minden embernek meg kell tudnia oldani egy másodrendű differenciálegyenletre vezető fizikafeladatot, hogy ne valljon szégyent a gyerek előtt, ha kérdez valamit, de ha az a gyerek megkérdezi, hogy miért dörög az ég, akkor elég ciki, ha azt válaszoljuk neki, hogy "nem tudom, fiam, nézd meg a neten vagy egy könyvben". A számítógép alapszintű használata szintén hozzátartozik az általános művletséghez, és egyáltalán nem dicsőség azzal kérkedni, hogy "én hülye vagyok ezekhez". Ha valaki azt mondja, hogy nme tudja, ki volt Vajda János, az műveletlen, de ha nem tudja alapszinten használni az internetet vagy nem tudja, miért kell kapaszkodni a kanyarodó buszon, az rendben van?
2012. dec. 26. 13:41
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is nagyon fontos, hogy a műveltség részének tekintsük a természettudományt, és bizonyos mértékig a műszaki tudományokat is. Azt én már suliban is nagyon szerettem, amikor a "reálosoknak" mindig mondták, hogy nekik legalább olyan jól tudniuk kell a magyart és a törit. De a "humános beállítottságúaknak" majdnem megsimogatták a fejét, ha közölték, hogy nem értik a matekot, mert azt egy humánosnak nem kell tudnia kettesnél jobban (matek helyett kémia, fizika, biológia, stb. ugyanez).
2012. dec. 26. 13:49
 7/14 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem is jó lenne, ha az alapműveltség részének tekintené a társadalom a természet- és műszaki tudományokat, de ez sajnos nincs így. Matekból megbukni nem szégyen, fizikából tök süketnek lenni egyáltalán nem baj és abban sincs semmi kivetnivaló, ha valaki képtelen kicserélni egy villanykörtét. Ha kívülről fújja Villon életrajzát, meg tudja mondani, kik hozták tető alá a zsitvatoroki békét és be tud sorolni pár festőt stílusirányzat szerint, akkor műveltnek minősül. Ellenkező esetben egy bunkó, barbár állat, akkor is, ha esetleg a szakmájához magas szinten értő vegyészmérnök.

Nem biztos, hogy ez így jól van, sőt, biztos, hogy nincs jól, de attól még ez a helyzet. Ezért írtam, hogy jelenleg a természet- és műszaki tudományok nem képezik az általános műveltség részét.

2012. dec. 26. 14:57
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez sajnos annyira így van, hogy rendszeresen hallani is, ahogy valaki szinte kérkedve mondja, hogy "én mindig bukásra álltam matekból/fizikából", mintha ez dicsőség lenne. Pedig egy 2-es vagy 3-as szint eléréséhez alig kell valamit gondolkodni, és 17 éves fiatalokról derül ki, hogy fogalmuk sincs a tört számokról.

Vajon ők majd matematikust fognak hívni, ha ki kell számolni, hogy az új lakás kitapétázásához hány négyzetméter tapétára lesz szükség?

2012. dec. 26. 17:34
 9/14 anonim ***** válasza:
63%
Ugyanakkor sajnos az is létező jelenség, hogy egy szakmájához magas szinten értő vegyészmérnök nem lát tovább kedvenc molekuláinál, és sosem hallott még a Varázsfuvoláról meg Charles Dickensről.
2012. dec. 26. 17:39
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Igen, ez érdekes, hogy miért alakult így, hogy a humán tárgyakat előnyben részesítik ebből a szempontból. Tényleg cikibbnek számít, ha valaki nem ismeri a Varázsfuvolát, mintha nem tudja, hogy szorzunk törtet törttel. Nem azt mondom, hogy ez helyes, csak hogy így alakult valamiért. Mondjuk a legjobb az lenne, ha ez nem is cikiség, meg illendőség kérdése lenne, hanem mindenki azért tanulna ebből is, abból is valamennyit, mert érdekelné, és örömét lelné benne. :) Pl a fizikához is hozzá lehetne úgy állni, hogy milyen érdekes ez a világ, ahol élünk, és milyen sok ok-okozati összefüggést megtudhatunk a dolgok működéséről. Itt a tanárok felelőssége is nagy, de ez már más téma. :)
2012. dec. 26. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!