Ki számít félműveltnek? Kikre mondják ezt? Van olyan, hogy egészen művelt?
Létezik az a fogalom, hogy "egészen" művelt, de ez teljesen más, mint a félművelt. Művelt embernek nevezik azt, aki jártas a tudományokban, művészetekben, a világ dolgaiban, tehát nem csak a szobája faláig tart neki a világ. Ez manapság azt jelenti, hogy ismer mindenféle írót, költőt, festőt, szobrászt, otthonosan mozog a művészet világában, betéve tudja a történelmet, "képben van" a politikában, de a természet- és műszaki tudományokban attól még lehet teljesen süket, azok nem képezik az általános műveltség részét.
A félművelt ember egészen mást jelent. Az ilyen ember már valamicskét ért egy (vagy több) dologhoz, például sikerült már egyszer egyedül kicserélnie a villanykapcsolót. Viszont ezen hiányos, felületes "szaktudásának" birtokában önjelölt módon okoskodik, osztja az észt, előadja, hogy ő mekkora profi az adott témában. A hiányosságai azonban hamar kiderülnek, ilyenkor pedig nagyon gyorsan megkapja a "félművelt" minősítést: a semminél több, amit tud, de még nem sok.
Szerintem is jó lenne, ha az alapműveltség részének tekintené a társadalom a természet- és műszaki tudományokat, de ez sajnos nincs így. Matekból megbukni nem szégyen, fizikából tök süketnek lenni egyáltalán nem baj és abban sincs semmi kivetnivaló, ha valaki képtelen kicserélni egy villanykörtét. Ha kívülről fújja Villon életrajzát, meg tudja mondani, kik hozták tető alá a zsitvatoroki békét és be tud sorolni pár festőt stílusirányzat szerint, akkor műveltnek minősül. Ellenkező esetben egy bunkó, barbár állat, akkor is, ha esetleg a szakmájához magas szinten értő vegyészmérnök.
Nem biztos, hogy ez így jól van, sőt, biztos, hogy nincs jól, de attól még ez a helyzet. Ezért írtam, hogy jelenleg a természet- és műszaki tudományok nem képezik az általános műveltség részét.
Hát ez sajnos annyira így van, hogy rendszeresen hallani is, ahogy valaki szinte kérkedve mondja, hogy "én mindig bukásra álltam matekból/fizikából", mintha ez dicsőség lenne. Pedig egy 2-es vagy 3-as szint eléréséhez alig kell valamit gondolkodni, és 17 éves fiatalokról derül ki, hogy fogalmuk sincs a tört számokról.
Vajon ők majd matematikust fognak hívni, ha ki kell számolni, hogy az új lakás kitapétázásához hány négyzetméter tapétára lesz szükség?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!