Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy tudnék 17 éves cigány...

Hogy tudnék 17 éves cigány lányként kiszabadulni a putriból?

Figyelt kérdés

Tiszántúlon lakom egy kis faluban, a lakosság 80%-a roma. Én is az vagyok, viszont akármennyire is furcsán hangzik, szégyenlem a származásom, a családom. Anyámnak 6 általánosa volt, az apámról még anyám sem tudja, hogy kicsoda a 2 bátyámnak 8. Nézzétek el nekem, hogy ezt mondom, de borzasztóan primitívek. Én vagyok az első a családban aki továbbtanult, sőt, egyetemre szeretnél menni. Elakarok innen menni, tanulni szeretnék. Az egész falu már szinte kinéz engem, amiért 17 évesen nincs gyerekem, nem vagyok férjnél. Komolyan, mintha a 3. világban élnénk. A nagybátyám a fejemhez vágta nem rég, minek tanulok én ennyi, a gyerekszüléshez nem kell sok ész. Én nem bírom ezek között az emberek között. Megfertőznek az ostobaságukkal. Nyáron elakartam menni dolgozni, hogy egy kis pénzhez jussak, amiből esetleg tudok magamnak venni írószereket, Uram bocsá' könyveket, de akárhová mentem, és meglátták a bőrszínem már rám is vágták az ajtót. Sajnos azok közé a romák közé tartozom akiknek embertelenül sötét bőrük van, nem az a tűrhető tejeskávé színű. Egyébként kitűnő tanuló vagyok, az iskola az egyetlen hely ahová tudok menekülni a családom elől. Most is a könyvtárból írok, a gondnok úr megengedte nekem, hogy itt maradjak 9 óráig.

Otthon nem megy más csak ordibálás, az ordenáré zene, a verekedés, a veszekedés, a szlapálás. Nem tudom mit csináljak, megőrülök itt. Ezt a kérdést is azért tettem fel, mert senkim nincs az ég világon, akivel normálisan tudnék beszélgetni.

2012. dec. 4. 20:13
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
77%

Ugyan már, rengetegen mennek még 30 éves fejjel is egyetemre.

Én pedig 23-24 éves korról beszélek, messze nem késő és levelezőn vagy estin ellehet végezni.

A volt ofőm 40 évesen kezdett neki a 3. egyetemének (3. diplomája lesz). Az elsőt munka és család mellett csinálta meg (1 vagy 2 gyerek mellett).

A szakma nem időpazarlás, időpazarlás büfészakos diploma megszerzése amire az ember 5 évet pazarol vagy egy olyan diploma megszerzése amiben sosem lesz jó mivel nem érdekli. Ill. az, ha 2 év után rájön, hogy nem érdekli a dolog. Az egyik ismerősöm 25 évesen most ment a 4. egyetemre, mert most jött rá, hogy mi akar lenni. közel 6 évet semmittevéssel töltött a szülei nyakán és az ösztöndíját xbox-ra, ipad-re és bulizásra költötte.

2012. dec. 5. 11:57
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

Érettségizz le és tanulj meg legalább angolul, aztán vagy szakmát tanulj, vagy tovább a felsőoktatásban. Külföldön nagy a kereslet az egészségügyi dolgozókra. És persze dolgozz.

Nem szabad lazulnod, hajtanod kell, mert anélkül nem fog sikerülni. Mindegy, hogy ki milyen rosszat mond rád a cigányok közül, neked el kell engedned a füled mellett ezeket a megjegyzéseket.

Később, ha a magad lábára álltál, csak annyi gyereket vállalj, amennyit el is tudsz tartani.

2012. dec. 5. 18:37
 23/30 anonim ***** válasza:
Tanulj!Sok sikert;))
2012. dec. 6. 14:16
 24/30 anonim válasza:
49%

Nem tudom eldönteni, hogy igaz-e ez a kérdés, de a válasz nekem is ugyanaz mint korábbiaknak: tanulni kell, nincs más választásod.

Egyetem/főiskola: minnél nagyobb városba menj. Sajnos a kormány tervei miatt a jövőben nagyon kevés teljesen államilag támogatott hely lesz, a kitűnő érettségin kívül nagy szerencse is kell, hogy bekerülj. De ha felvesznek és kollégista leszel, akkor nagy városban találhatsz magadnak diákmunkát amiből eltarthatod magad, fizetheted a kollégiumot ami havi 10-15 ezer, meg lesz önmagadra pénzed. Különböző juttatásokat is kaphatsz, szociális ösztöndíj, könyvvásárlási támogatás, és ha jól tanulsz 2. félévtől ösztöndíjat is kaphatsz. Nem muszály elvégezni az iskolát, mert valószínűbb, hogy nem tudsz elhelyezkedni vele az előítéletek miatt, plussz amúgy is rengeteg a diplomás munkanélküli és a pályaelhagyó. Tanulj ki egy vagy két nyelvet középszinten, szedj össze egy kis pénzt és menj ki küldföldre dolgozni, ott legalább rendesen meg tudsz élni.

Szakmát tanulni: ha kellene én nem tudnék olyan szakmunkát mondani amit ha ma kitanulna egy 18 éve akkor biztos el tudna rendesen helyezkedni és meg is tudna normálisan élni a fizetésből. Plussz, ismét előítéletek, nem biztos, hogy téged fognak alkalmazni.

Sok sikert és kitartást kívánok neked. Nem lesz könnyű, de nem lehetetlen.

2012. dec. 8. 14:59
 25/30 anonim ***** válasza:
Próbálj meg kapcsolatot felvenni valami roma szervezettel, ők meg tudják mondani milyen lehetőséged van ösztöndíjra/támogatásra. Nekik presztízskérdés, hogy minnél több romának segítsenek az értelmiségi rétegbe jutni szóval biztos segítenek.
2012. dec. 17. 19:07
 26/30 anonim ***** válasza:
15 km-t gyalogolsz naponta az iskolába? Azért azt nehezen tudnám elhinni, az még biciklivel is legalább 1 óra lenne.
2012. dec. 20. 14:14
 27/30 rostas martin ***** válasza:
0%
vamzer fereg lehulyezed anyad apad nem szegyeled magadat?
2013. febr. 6. 15:20
 28/30 anonim válasza:

Kedves kérdező!

Bizonyára rendes és tisztességes lány lehetsz, ahogy olvasom az írásodat.

Én egy Szolnok megyei magyar lány vagyok. Nekem is vannak diplomás roma ismerőseim, akiket szintén kinézett, sőt a mai napig kinéz az aljanép. Szóval nem vagy egyedül a problémáddal. Olvastam hogy le szeretnéd tenni a középfokú nyelvvizsgát angolból. Én azt szeretném javasolni neked, hogy a szóbeli részét Origón tedd le(én is ott tettem le), az írásbelire pedig a pannont vagy a bme-t javaslom neked. Amúgy melyik suliba jársz Szolnokon és hová szeretnél menni tovább és milyen szakra?

Drukkolok neked, hogy felvegyenek egy felsőoktatási intézménybe és ne hagyd hogy az aljanép visszahúzzon.

2013. febr. 18. 12:49
 29/30 19gal_balazs97 ***** válasza:
Tanulással amúgy meg jó ilyet olvasni.
2013. febr. 20. 13:32
 30/30 anonim ***** válasza:
Na, mi lett végul?
2014. aug. 20. 21:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!