Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy tudnék 17 éves cigány...

Hogy tudnék 17 éves cigány lányként kiszabadulni a putriból?

Figyelt kérdés

Tiszántúlon lakom egy kis faluban, a lakosság 80%-a roma. Én is az vagyok, viszont akármennyire is furcsán hangzik, szégyenlem a származásom, a családom. Anyámnak 6 általánosa volt, az apámról még anyám sem tudja, hogy kicsoda a 2 bátyámnak 8. Nézzétek el nekem, hogy ezt mondom, de borzasztóan primitívek. Én vagyok az első a családban aki továbbtanult, sőt, egyetemre szeretnél menni. Elakarok innen menni, tanulni szeretnék. Az egész falu már szinte kinéz engem, amiért 17 évesen nincs gyerekem, nem vagyok férjnél. Komolyan, mintha a 3. világban élnénk. A nagybátyám a fejemhez vágta nem rég, minek tanulok én ennyi, a gyerekszüléshez nem kell sok ész. Én nem bírom ezek között az emberek között. Megfertőznek az ostobaságukkal. Nyáron elakartam menni dolgozni, hogy egy kis pénzhez jussak, amiből esetleg tudok magamnak venni írószereket, Uram bocsá' könyveket, de akárhová mentem, és meglátták a bőrszínem már rám is vágták az ajtót. Sajnos azok közé a romák közé tartozom akiknek embertelenül sötét bőrük van, nem az a tűrhető tejeskávé színű. Egyébként kitűnő tanuló vagyok, az iskola az egyetlen hely ahová tudok menekülni a családom elől. Most is a könyvtárból írok, a gondnok úr megengedte nekem, hogy itt maradjak 9 óráig.

Otthon nem megy más csak ordibálás, az ordenáré zene, a verekedés, a veszekedés, a szlapálás. Nem tudom mit csináljak, megőrülök itt. Ezt a kérdést is azért tettem fel, mert senkim nincs az ég világon, akivel normálisan tudnék beszélgetni.

2012. dec. 4. 20:13
1 2 3
 1/30 A kérdező kommentje:
Egyébként bocsánat, ha rossz témakörbe tettem fel a kérdésem.
2012. dec. 4. 20:13
 2/30 anonim ***** válasza:
98%

Tanulj szépen, menj egyetemre, legyél kolis, a támogatásból és az ösztöndíjból el tudod majd tartani magad. Utána pedig reméljük találsz egy jó állást.

Sok sikert

2012. dec. 4. 20:22
 3/30 rémuralom ***** válasza:
97%

Pontosan így. Tanulással. Minél előbb el a putriból, mert különben lehúz a gaz, és elveszel, te is olyan leszel, mint azok, akiktől undorodsz.

Az előítéletekkel meg kell birkózni. Te magad nagyon jól ismered a cigányokat, hiszen köztük élsz, és le is írtad szörnyű tapasztalataidat. Mivel a cigányság nagy része olyan, amilyen, plusz az ember hajlamos általánosításra, ezért a cigányokkal szembeni előítéletek mint olyanok, belátható időn belül nem fognak megszűnni.

Ha viszont látják rajtad, hogy igyekszel, hogy ki akarsz törni, és becsületes vagy, hogy te nem olyan vagy, mint a többi, akkor fel fognak figyelni rád, és el fogsz boldogulni.

2012. dec. 4. 20:27
 4/30 anonim ***** válasza:
97%

Tanulj, tanulj, tanulj!

Az a jó út.

Ha bejutsz az egyetemre, sokkal könnyebb lesz. Általában ott sokkal elfogadóbbak az emberek, sokkal kevésbé jellemző a rasszizmus. Nekem is volt roma csoporttársam, senki se nézte ki.

Olvass utána a különböző ösztöndíj-lehetőségeknek, szociális támogatásoknak (amit a hallgatóknak adnak - pl. Bursa Hungarica egy ilyen ösztöndíjféle, de a karok is adnak támogatást).

Ha a 18-at betöltöd, akkor egyedül is nyithatsz bankszámlát, a támogatások érkezhetnek majd arra.

Ha koliba mész, otthonról is elkerülsz.

2012. dec. 4. 20:27
 5/30 anonim ***** válasza:
97%

Tanulás és koli, ahogy eddig írták. Mehetsz most is ,ha találsz kolit nagyvárosban. Suliba tuti átvesznek kitünő tanulóként és nagyobb városban diákmunkát is tudsz vállalni az ösztöndíj mellett, de akár még most is középiskolásként.

Nagyon sok sikert és kitartást kívánok Neked!

2012. dec. 4. 20:43
 6/30 anonim ***** válasza:
96%

Jó ilyet olvasni, sok sikert!

(amúgy előttem megírtak mindent)

2012. dec. 4. 20:45
 7/30 A kérdező kommentje:

Tanulok én ahogy csak bírok. :) Mindennap bejárok Szolnokra, mert itt nálunk nemhogy középiskola nincs, de az általános-t is be kellett zárni, mert a tornateremnek beomlott a mennyezete. Utoljára 9.es koromban volt év végén 4-esem, mert akkor egy kicsit meglepett hogy mennyivel más a színvonala ennek a sulinak, mint az előzőben. Azóta 5-ös vagyok mindenből, az angol nyelvvizsgát is szeretném letenni még érettségi előtt. A német is egészen jó megy, bár azt még csak kezdő szinten művelem.

Sajnos nem tudom, hogy megy ez, a kollégiumért nem kell fizetni? Vagy azt a ösztöndíjból vonják?

Én egyébként teljesen megértem a fehér embereket akik gyűlölnek minket. Nyilván ok nélkül nem tennék. Nem tudom mikor lett a cigány bűnöző nép. Sajnálatos, pedig különben a cigány kultúra és hagyomány nagyon érdekes, és biztos vagyok benne, hogy Ti is kedvelnétek, ha nem korcsosodtunk volna ennyire el.

2012. dec. 4. 20:48
 8/30 anonim ***** válasza:
57%

Az ösztöndíjakat és az államilag támogatást is nagyon lecsökkentették.

Én nem feltétlenül ajánlom az egyetemet, főleg akkor, ha még nem tudod mi akarsz lenni csak azért, hogy tanulj és diplomád legyen nem éri meg szerintem.

Én most fogok érettségizni és igaz messze nem vagyok jó tanuló, de egyetemet majd szeretnék végezni, de csak később. Most, érettségi után szakmára megyek és amikor már keresni fogok akkor fogok nekivágni az egyetemnek, ha minden jól megy külföldön szeretnék levelezősön, munka mellett.

Ebből csak, azt akartam kihozni, hogy mára a diploma szerzés sem biztosíték arra, hogy munkád lesz, itt a gyk-n is rengeteget olvashatsz, hogy sokan 2 diplomával sem tudnak elhelyezkedni.

Én azt ajánlom, hogy menj el egy 2 éves ingyenes okj képzésre (szakács, cukrász, pincér és társai, szóval nem az 1 éves menedzser képzésekre amik semmire sem jók) és utána pár év munka után (lehetőleg külföldön, mert ott pl. egy jó éttermi szakácsként simán tudod finanszírozni a költségeket (tanulási költségeket is beleértve) és ne adj isten hitelt kell felvenned tudni fogod, hogy ki tudod fizetni).

Ne ess abba a hibába, hogy rögtön egyetemnek mész és főleg úgy, hogy azt sem tudod mi akarsz lenni, ill. a jelenlegi kormány 1 hét alatt olyan döntéseket képesek hozni, amik az egész oktatási rendszert felborítja.

Mára ahhoz, hogy diplomával el tudj jól helyezkedni ismertség kell, ez egyfajta nyílt titok, de tény. Ha nincs ismertséged, protekciód nagyon lecsökkenek az esélyeid, hogy a szakmádban helyet találj.

Sokan pl. ismertség révén bejutnak egy irodába pl. egy építész diplomával, hiába semmi köze sincs a végzettségének az elvégezendő feladatokhoz.

Ja és több helyen is kihangsúlyoztam, hogy külföldre kell menni (lehet vitatni, lehet mondani, hogy nem egyszerű, de szerintem egy jó nyelvtudással és pl. egy szakács munkával simán el lehet helyezkedni). Külföldre kell tervezni, itt nincs jövője a mai fiataloknak. Friss diplomások közmunkára, gyári munkára vannak kényszerítve. Kérdem én akkor miért finanszírozta az állam a tanításukat, miért nem mondták meg nekik, hogy fiam felesleges tanulnod.

Na jó azért nem vagyok ennyire pesszimista.

Én amondó vagyok, hogy tanulj ki egy szakmát (kelendő szakmát, még mindig a szakács, én annak megyek) és utána amikor már keresel tervezz egyetemre, mert azért 5 év 5 év, elpazarolni egy olyan szakmára ami nem érdekel.....

Sok szerencsét! (Bocsi, hogy hosszú lett)

2012. dec. 4. 20:51
 9/30 anonim ***** válasza:
96%
Próbálj esetleg valamilyen romáknak szóló ösztöndíjra pályázni, az ilyen emberek tényleg megérdemlik mint te, ha egyetemre kerülsz és kolis leszel akkor nem is kell otthon lenned. Egyébként ahogy az előttem szólók is mondták egyetemen főiskolán nem előítéletesek az emberek.
 10/30 anonim ***** válasza:
35%
Én ezt nem nagyon hiszem el, hogy igaz, de attól még jó az emberek figyelmének felhívására, hogy milyen nehéz kitörni a mélyszegénységből. Tudtommal Magyarországon több, mint 5millió ember megdöbbentően szegény. A romák nagy része putrikban él. Kell, hogy az emberek segítsenek. DE! Nehezen hiszem el, hogy te tényleg az vagy, akinek mondod magad. Én is cigány vagyok. Én is falusi vagyok. A családból (sőt a faluból se) tanult senki a 8 általános után. Se magyar, se cigány. A mi falunkban is mindennapos látvány a pocakos, babakocsit toló 16 éves gyönyörű cigánylány. De ettől én még nem undorodok tőlük. Köztük nőttem föl. A barátaim, számíthatok rájuk. Soha nem szégyelltem, hogy cigány vagyok. Soha nem akartam buta maradni, de el se akartam menni Jászladányból soha! Nem vagyok gazdag, de itt érzem jól magam. Nem tudom elképzelni, hogy azokat az embereket, akik fölnevelnek, akik közt fölnősz, akiktől a tapasztalataidat szerzed utálsz. Én se az össze falubelit szeretem. Van, akit nem szeretek. Anyám nem okos nő. Tipikus kendős, tyúkvágós, régivágású negyvenes cigányasszony. De szeret és én is szeretem. Nem csak olyan embereket tudok szeretni, akiknek 5 diplomája van, persze arra a társaságra is szükség van, de én a régit sem dobom el. Megtartom az egyensúlyt. És attól, hogy én tanultabb vagyok, ugyanúgy közülük valónak kezelnek és ez nekem így jó. Üdv. :)
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!