Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nektek van olyan szó/kifejezés...

Nektek van olyan szó/kifejezés, ami nagyon idegesít benneteket, hogy legtöbbször rosszul használják? (Nem nyelvtanilag, hanem jelentés szempontjából. )

Figyelt kérdés
2012. nov. 24. 21:16
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

BM:

– "sima" szavak vs. "orvosi fogalmak":

az utóbbiak jelentése is változhat, sőt sokszor van olyan, hogy bizonyos szakmában mást jelent valami, mint a köznyelvben (pl. súly);

Aha, aha, pontosan ilyen például a "kocka" is. Hiszen a köznyelvben nem mindig 'háromdimenziós hiperkocka' értelemben használjuk, hanem 'négyzetrács' jelentésben, és csak a kényszeres tanító nénik javítják ki "négyzetrácsos füzet"-re. A skótkockáról nem is beszélve. ;)

Szóval ezek engem nem zavarnak, de hogy ontopik legyek, engem személy szerint ezek a helytelen használatok idegesítenek:

-- Alkalmasint 'alkalomadtán' jelentésben (valójában azt jelenti: 'minden bizonnyal'). (Csak azóta idegesít, amióta tudom, hogy ezt jelenti, merthogy egész sokáig én is rosszul tudtam és használtam. :))

-- Realizál 'rájön, felismer' jelentésben (az angolban tényleg az: to realize 'rájön'), de a magyarban nem ezt jelenti. Hanem: 'megvalósít, valóra vált'.

Nem egészen ide illik, mert semmi gond a jelentésükkel, inkább csak maga a nyelvi jelenség idegesít vmiért:

-- "Valamilyen szinten…" -- nem tudom megmagyarázni, egyszerűen antipatikus.

-- "Alsó hangon" -- ezzel sincs semmi gond, szerintem csak azért nem szeretem ezt a kifejezést, mert egy olyan személy használta mindig, akit azóta eléggé megutáltam. :D

2014. júl. 29. 12:33
 22/26 BringaManó ***** válasza:

Alkalmasint:

Azzal én is ugyanígy voltam. Na, ahhoz képest meg kiderült, hogy a szótárban benne van a "bizalmas, pongyola" jelentése is, úgyhogy "sajnos" még azt sem mondhatjuk a szót "tévesen" használóknak, hogy helytelenül használja, legfeljebb hogy pongyola módon. (Olyat meg mindenki csinál, még ha nem is pont ezzel a szóval.)

Vö: [link]

és [link]

Ez a tanácsadó pedig, úgy tűnik, még abban az állapotban volt, amelyben te voltál eggyel ezelőtt (én meg kettővel :-):

[link]

(de az is lehet, hogy már eggyel utánunk van – és nem is akarta elmagyarázni, hogy milyen jelentése van még a szónak...)

Realizál:

Igen, azt gondolom, hogy az is így fog járni előbb-utóbb... (mármint hogy unokáink majd szótárba veszik)

2014. júl. 29. 14:10
 23/26 A kérdező kommentje:

Elképzeltem, hogy hangzana, hogy skótnégyzetrács. :)

A realizált ezek szerint én is rosszul használom, de én is úgy gondolom, hogy ennek módosulni fog a szótári jelentése.

Én, ha még nem írtam, azt nem szeretem, mikor összekeverik a lévén és a létére szavakat. mert ugyebár a lévén azt jelenti, hogy abból következik, hogy ő valaki. Viszont a létére, az ezzel ellentétes. Pl.: lány létemre jobban szeretek nadrágban járni, ez helyes, de hogy lány létemre szeretek szoknyát hordani, ez nem. Ez lévén kéne, hogy legyen.

2014. júl. 29. 23:12
 24/26 A kérdező kommentje:
(Utolsó mondatba meg nem kell vessz. Mármint a sajátomba.)
2014. júl. 29. 23:13
 25/26 BringaManó ***** válasza:
És akkor még bekavar a "révén" is...
2014. júl. 29. 23:28
 26/26 anonim ***** válasza:

Nekem van egy pár, amitől igen ki tudok akadni.

- Önbíráskodás, nagyon nem azt jelenti, hogy valaki a saját kezébe veszi a dolgokat, és egy személyben igazságot szolgáltat magának, vagy a nép más tagjának (Pl: Mariska lopott, majd jól elverik a honfitársai) (Tomcat koncepciós perére gondolok, mikor bizonyítékok hiányában elítélték olyanért, amit nem tudtak rábizonyítani.

- Kocsi, ez egy külön misét megérne. Mi a kocsi? A kocsi lóvontatású jármű, eredetileg a szekérnek a 15. században Kocs községben kialakult változata.

És még akad ez, az de most egy sem jut eszembe. Járjatok békével!

2020. jan. 18. 17:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!