Nektek van olyan szó/kifejezés, ami nagyon idegesít benneteket, hogy legtöbbször rosszul használják? (Nem nyelvtanilag, hanem jelentés szempontjából. )
Dehogy várom: elég egyértelműen jeleztem, hogy poén volt, aki olvasni tud, az azt is tudja, hogy mivel kapcsolatban (valóban a szexizmussal), úgyhogy csak harsány kacajokat várok, és elismerő hahotázást. :-))
---
Nem egészen értem az alábbi különbségtételeidet:
– "sima" szavak vs. "orvosi fogalmak":
az utóbbiak jelentése is változhat, sőt sokszor van olyan, hogy bizonyos szakmában mást jelent valami, mint a köznyelvben (pl. súly);
- jelentés változása vs. szavak keverése:
ez nem két külön dolog: (főleg) attól változik a jelentés, hogy valakik keverik/torzítják, és egyre többen alkalmazkodnak ehhez, és így végül megváltozik, ill. bővül a jelentés ("hivatalosan" is).
Hasonlóan ahhoz, ahogy azt sem lehet, mondani, hogy mindenki írjon helyesen, és ha majd változik a szabályzat, akkor majd mindenki írjon helyesen az új szabályok szerint. Ez is értelmezhetetlen, hiszen éppen attól változik meg egy szabály, hogy valakik – és aztán egyre többen, és végül negligálhatatlanul sokan – nem tartják be a "régi" szabályt.
A jelentésváltozás alatt azt értettem, hogy van egy szó, és az a szó egy új jelentést kap, csak úgy önállóan, minden más szótól függetlenül.
Az összekeverés abban más, hogy a használó az eredeti szót akarja használni, csak elrontja.
OK, OK, nem is gondoltam egészen komolyan ezt a relativizálást, meg a tárgytól is eltértem, úgyhogy bocs, térjünk vissza "on-topic"-ba:
Mit jelent az úgymond? Tudnátok rá egy két olyan köznapi – mai nyelvhasználatnak megfelelő – példát mondani, ami "helyes"?
(A klasszikus "Hadd látom, úgymond, mennyit ér / A velszi tartomány." megvan, de én mai példát szeretnék, ami nem bántaná a füledet.)
Apropó: az megvan nektek, hogy mostanában(?) a "megvan" szónak is hogy kitágult a jelentése? Sokszor mondják mostanában, hogy "Az [a vicc] megvan, hogy...?", "Az a sztori megvan, hogy ...?", "Nem értem a fizikát: Newton első törvénye még megvan, de utána már..."
Ismétlem, nekem semmi bajom az úgymonddal.
(A klasszikus "Hadd látom, úgymond, mennyit ér / A velszi tartomány." megvan, de én mai példát szeretnék, ami nem bántaná a füledet.) -- itt még úgy érti arany János, hogy a szereplő azt mondja, úgy mondja.
ma inkább az úgynevezetthez tudnám hasonlítani, de nem nevekkel, hanem... nem is tudom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!