Nektek van olyan szó/kifejezés, ami nagyon idegesít benneteket, hogy legtöbbször rosszul használják? (Nem nyelvtanilag, hanem jelentés szempontjából. )
Amikor nincs valaki tisztában az antiszociális szó valódi jelentésével, és olyanra mondják, aki csak szimplán nem szeret társaságban lenni és visszahúzódó.
Az is, amikor a skizofréniát a többszörös személyiséggel azonosítják.
Köszi, hogy válaszoltál!
Persze, hogy nem várható el, hogy tudja, de akkor ne használja a szót. Az orvosi kifejezések nem maguktól szállingóznak be a nyelvbe, hanem valakik használni kezdik. Biztos média, meg ilyesmi hatása is.
Tök igazad van pl. a depresszió szóval kapcsolatban, és ez szerintem azért rossz, mert így a valódi depresszióra is sokan csak azt hiszik, hogy olyan "kis szomorúság", levon a komolyságából.
Előző: bocs, csak most vettem észre, hogy írtál.
Második: igen,neked is igazad van, és egy idő ezeket addig csűrik-csavarják, hogy már nehezebben érthető a mondat, mint csak úgy egyszerűen elmondva.
Nem mondanám, hogy engem "idegesítenek" az ilyen dolgok (tudok ennél fontosabb idegeskednivalókat is, ha éppen arra van szükségem :-), de érdekes lehet megismerkedni az "ominózus" szó szótári jelentésével is ("baljóslatú, végzetes, átkos, rossz emlékű") – szemben a köznapival ("szóban forgó", "korábban említett").
Ja, és még egy: a szexizmus.
(Ezt azért nagyobb arányban használják helyes értelemben, mint az "ominózust" – és nyilván főleg a férfiak használják jól, hiszen ők logikusabban gondolkoznak, meg általában is okosabbak. ;-)))
Most várod, hogy az utolsó mondatot vajon szexistának titulálja-e valaki? Ügyes.
Az ominózust nem is tudtam. De szavaknak mondjuk alakul a jelentése. Talán ez nem olyan nagy baj, mint orvosi fogalmakat keverni, vagy egyáltalán szavakat keverni. Ez végülis nyelvhasználati változás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!