Ti mit csinaltatok a rendszervaltaskor?
Azokra a napotokra vagyok kivancsi amikor volt a "nagy" rendszervaltas. Mit csinaltatok ? Mit szoltatok hozza ?
En 17 eves vagyok es nem tudom egyszerüen elkepzelni,hogy milyen lehetett a rendszervaltas.
Nekem a szüleim azt mesélték hogy ők pezsgőt bontottak.
Ők mindig is lázadók voltak abban a rendszerben , persze nem nyíltan.
na, most jót kérdeztél, mert én nem emlékeztem, hogy az pont egyetlen meghatározott napon volt, én inkább folyamatnak éreztem a hírekből, az eseményekből
középiskolás voltam, és mikor bejelentették, hogy na, ebben a tanévben már nem kell oroszul tanulni...nekem az volt a rendszerváltás csúcsa :D :D
Nálunk forradalom volt.
Még nem lehetett tudni belénk lőnek e a rendőrök de a pár haverral (déltájban ahogy kijöttünk az étteremből ahol az egyikünk sült krumplival és sörökkel traktált minket mert megkapta behívót) egyből odaálltunk a demonstrálók közzé.Akkor még alig voltunk vagy 20an. De egy óra alatt több ezerre gyűlt a tömeg és a városházáról dobálták kifele a dolgokat.Beszédeket mondtak az erkélyről hétköznapi emberek .Elvonultunk a zsaruságra néhány százan is és provokáltuk a szó szerint bekakilt rendőröket.Néhány felpofozódott közülük a nagy kavarodásban,de 8 napon belül gyógyult az is.
Volt aztán nagy ujjongás tábortűz meg éneklés a városháza előtt napokig.Lengett a magyar zászló folyt a bor testvér volt mindenki.
Majd negyedik vagy ötödik napon kezdtek előbújni a románok is.Hórázni akartak vagy mit ,de le lettek beszélve.
A gyárakból elkergették a pártvezetőket(szó szerint), néhol az igazgatókat is.De nem csúsztak le,mint később kiderült.
Örültünk .Bíztunk .Később inkább csak reméltük a jobb világot.Ami jobb is lett, csak nem mindenkinek.93-94-ben meg már világosan látni lehetett , hogy csak nagyon keveseknek jött be az igazi jólét és valahogy szinte majdnem csak azoknak akik azelőtt is jó pozíciókban voltak.
31 vok. Pont játszottam nagymamáméknál, amikor mondták, hogy leverték a vöröscsillagot a parlament tetejéről. Nagyon izgatottak voltak, én is beszaladtam megnézni a híradót, utána kértem, hogy magyarázzák meg. Megpróbálták, de nem sokat értettem belőle, uh visszamentem játszani.
Amúgy nagyanyám öccse volt a forradalmi rádió szerkesztője 56-ban Pesten, ezért 2 évet ült Darvas Ivánnal együtt. Közben többször elvitték "kivégezni".
Nagyapám a Malenkij Roboton, Szovjetunioban 45 kilóra fogyott, és sokáig úgy volt, hogy bele fog halni.
Úgyhogy őket elég közelről érintette, nem csoda, hogy izgatottak voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!