A zsidók mit akarnak megbosszulni?
Most szólok mielőtt innen is törölnének, hogy nem rossz szàndékkal jöttem.
A zsidók itt ugrálnak, hogy majd megbosszulják a holokamusztot meg minden. Ha állítólag kinyírták Jézust akkor mit akarnak? Megvan érte a büntetésük, nem? Nem mondom, hogy mindegyik halált érdemelt de biztos volt olyan aki igen.
Azért, mer tiszteljük annyira, hogy feleslegesen ne vegyük szánkra a nevét.
Utolsó, ne is haragudj, de ez ritka ostoba kérdés volt..
Nem én írtam ki az utolsó kérdést, a válasz viszont érdekelt.
Így is lehet nézni, ahogy a kérdező írta, nem éreztem benne rossz szándékot.
Válaszodat köszönöm, érthető volt.
Azért, én jó dolognak tartom, hogy ilyet lehet kérdezni, nem tabu téma. Mi (nem zsidók) nem ismerjük a Ti vallásotokat, és érdeklődésünk tisztességes szándékú.
Kedvenc gondolatom a Torából van..
"Adj uram, erőt,hogy elfogadjam, azt amin nem tudok változtatni..
Köszi 12 !
nem tudok angolul..:((
Nekem még az orosz volt a kötelező tantárgy.:(
Le van írva, hogy ok nélkül a nevem szádra ne vedd..
Ha arról lenne szó, hogy nem tiszteljük/ hiszünk benne, akkor nyílván nem az Ószövetség lenne az egyik vallási alapunk, mint a keresztényeknek.
HÚÚÚ! Ez nagyon durva !
Már nincs is több kérdésem, hozzászólásom.
Előtte a 13. voltam.
"
nem tudok angolul..:((
Nekem még az orosz volt a kötelező tantárgy.:("
Jogos, de semmi gond, akkor igyekszem a lényeget lefordítani.
Szóval a zsidóknak ki volt adva, hogy minden más istenről való minden említést, tárgyi vagy írásos emléket semmisítsenek meg Izrael földjén, és nem volt szabad hagyniuk, hogy a saját istenükkel ugyanez történhessen.
Ezért nem írják le azt, hogy Isten, helyette csak jelzik a szót, de nem írják ki, hogy ne történhessen meg ugyanez - hogy ezzel is elejét vegyék, hogy pl. elégjen az a papír, amire az Isten szót leírták, vagy bármi módon meggyalázzák (pl. hogy véletlenül se azzal a papírdarabbal itassák fel a kiömlött kakaót, hogy csak egy nagyon mérsékelt példát hozzak, de hogy akár szándékosan is valami szentségtörőt csinálhassanak vele).
Ez alól a szokás alól kivétel az olyan esetek, amikor ennek nem nagyon van esélye, nevezetesen a Tóra esetén, amire amúgy is nagyon vigyáznak, szóval ott eléggé kizárt minden ilyen dolog.
A cikk még említi azt is, hogy értelemszerűen ez a szokás még akkor alakult ki, amikor még nem voltak számítógépek, és hogy az egy kérdés, hogy számítógépeken akkor lehet-e kiírni, hogy Isten. Erre azt írja, hogy a zsidó közösség arra jutott (ami így kijelentve egyébként tuti nem igaz, mert tuti, hogy van ellentábor is, aki nem ért ezzel egyet), hogy Isten nevének törlése a számítógépen nem számít bele a törvénybe, így végső soron számítógépeken ki lehet írni, amíg ki nem nyomtatod.
Ettől függetlenül ott se szokás.
" sajnos az a baj hogy ez mind igaz ami ott van"
sajnos az a gond, hogy hozzád hasonló emberek szó nélkül elhiszik ezt, anélkül, hogy tényleg leellenőriznék, és utánajárnának. És az a szomorú, hogy ezt nem is érzik kínosnak.
A videón bemutatott idézetek egy része "csak" szimplán ki lett ragadva a szövegkörnyezetéből, hogy egész mást jelentsen, más részébe meg már egyenes bele is toldottak, hogy az jöjjön ki, amit akartak.
Ugyanezt el lehet játszani pl. az Újszövetséggel is, pl. Károli fordítás Lukács evangéliuma 14: 26-ban ezt mondja Jézus:
"Ha valaki én hozzám jő, és még nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom"
Akkor most Jézus láthatóan arra buzdít, hogy gyűlöljük a családunkat meg önmagunkat is.
Durva?
Nem, mert nem ezt jelenti, csak ez egy archaikus szöveg, ami pl. olyan szavakat is használ, amiket nem lehet jól magyarra fordítani, így a mondat értelme - magyarázó szöveg nélkül - nem világos.
És az a szomorkás, hogy amikor azok, akik a Talmudot itt nagyban szidták egy youtube-os videó kapcsán (!), és az abban található kiragadott és néhol módosított szövegek alapján, azoknak a fenti példa olvasásakor (ha még nem találkoztak vele), az első reakciójuk valószínűleg az volt, hogy húú, ez így durva, nézzünk már utána, ellenőrizzük le, hogy ez tényleg így van-e. És amikor látják, hogy igen, akkor meg azt mondják, hogy de az Újszövetségben nem lehet ilyen, ennek valami oka, más jelentése kell, hogy legyen.
De persze amikor a Talmudról van szó, akkor ezek a reakciók nincsenek, akkor mindent kapásból bemondásos alapon benyelnek, és még hirdetik is, mint igazságot...
szomorkás ez így
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!