Egyetértetek azzal, hogy a tanárok nem is keresnek keveset, csak mindig panaszkodnak?
Általános iskolában tanítok. A kötelező 22 tanórán túl van 2 fizetett túlórám. Ezen kívül ingyen korrepetálok
hetente két órát. Ingyen ügyelek hetente kétszer minden szünetben, ügyeleti napokon már hét órától bent vagyok az iskolában (nem panaszképp, de 4-kor kelek, vidékről utazom). Kötelező munkaidőn kívül a gyerekek étkezését, ebédrendelését intézem. Adminisztrálok, naponta 50-90 percet (papírnapló, e-napló, tájékoztató füzetek...). Uszodába, fogorvoshoz, könyvtárba, múzeumba, bábszínházba, moziba kísérem a gyerekeket (ezt is ingyen,
munkaidőn túl). Évente több alkalommal valamilyen előadásra készülünk, ezért műsorokat állítok össze,
jelmezeket gyártok, zenéket keresek, verseket, jeleneteket tanítok be. (Idősek napja, nemzeti ünnepek, Karácsony, farsang, Anyák napja, Ki mit tud?...), ezeket olykor több helyszínen, más-más napokon is előadjuk.
Akadályversenyek évente kétszer, sportversenyek, szavalóversenyek, egészségnapok, hulladékgyűjtés,
tantárgyi versenyek, levelező versenyek, rajzpályázatok... semmiből sem maradok ki, és ezek igen gondos előzetes felkészülést és tevékeny részvételt igényelnek. Szülői értekezleteket, fogadóórákat tartok, kérésre soron kívül is. Osztálykirándulást szervezek,
de nem a magam örömére, hiszen a gyerekek folyamatos felügyelete igen nagy felelősség. Rendszeresen értekezleteken veszek részt, pályázatot írok, továbbképzésekre járok. Ruhát, cipőt gyűjtök a fázó gyerekeknek. Angyalokat (szponzort) keresek, hogy legyen felszerelésük, ceruzájuk, füzetük. Tetűt irtok, hányást törlök fel. Gyászoló gyermeket vigasztalok, agresszívat
lenyugtatok, állami gondozottat dédelgetek anyja helyett, tanulási zavarokkal küzdő gyerekeket egyénileg kezelek, veszélyeztetett diákok hiányzó ismereteit pótolom (kézmosás, WC használat, köszönés, kulturált étkezés...), visszahúzódót bátorítok, a tehetségest
segítem kibontakozni, a lemaradót felzárkózni... A szülők furcsaságait is kezelni kell, diplomatikusan, közérthetően tájékoztatni, személyesen, olykor telefonon vagy e-mailben őket, mindig mosolyogva, segítőkészen rendelkezésre állni és időnként szó nélkül el kell viselni minden alpári ocsmányságot részükről. Szerencsére vannak együttműködő, segítőkész szülők is. Havonta tantermet, folyosót dekorálok. Bemutató órákat tartok szülőknek, kollegáknak, érdeklődőknek. A munkámat az igazgatóság is rendszeresen ellenőrzi, minősíti. Feladatlapokat állítok össze, sokszorosítom, dolgozatokat javítok, szakértők részére jellemzéseket írok, naponta ezzel is 2-4 óra eltelik. Tudom, LÁTOM, hogy a pedagógusok nagy része lelkiismeretesen végzi a munkáját, ehhez pedig előre készülni kell minden egyes órára, még ha hihetetlennek tűnik is. Folyamatos önképzésre, a szakirodalom tanulmányozására is szükség van. Egy csoportmunkával kombinált óra precíz megtervezése, előkészítése nagy rutinnal is 2-3 óra. A mai gyerekeknek
nem elég "leadni" az anyagot: aki hatékonyan akar tanítani, vállalja a jelentős többletmunkát az előkészületekkel. Folyamatosan színpadon érzem magam, állandó pillantások kereszttüzében, ahol minden megnyilvánulásomra, gesztusomra, szavamra, megjelenésemre ügyelni kell, továbbá minden pedagógus mintaadó a magánéletét tekintve is.
Dióhéjban ennyi mindent kell elvégeznem, nekem ingyenélőnek. Nem szoktam "nyávogni" sem "rinyálni", kollegáimat sem hallottam még panaszkodni. Felesleges, rosszindulatú hangulatkeltés kívülállók részéről. A szünetek mennyiségéről pedig téves ismeretek keringenek, jelentős túlzásokkal. A gyerekek most őszi szüneten vannak, én pedig 3 nap SZABADSÁGON. Augusztus 20. és december 23. között mindössze ez a 3 szabadnap jár, lényegtelen, hogy nekem máskor lenne rá szükségem hivatalos ügyintézés miatt. Sajnos erre a három napra sem tudok elszakadni az iskolai dolgaimtól, fogalmazásokat és egyéb dolgozatokat javítok, feladatlapokat állítok össze, szakirodalmat olvasok, a karácsonyi műsorhoz
gyűjtöm az anyagot, használt kiscsizmákat gyűjtök, e-naplóba adminisztrálok, szülőkkel levelezek, prezentációt készítek, tantermi dekorációt alkotok. Ne irigyeljétek tőlem a "henyélés" napjait! A fizetésem 25 év tapasztalattal a hátam mögött a családi adókedvezmény
igénybevételével (nagycsaládos) 125 ezer nettó, osztályfőnöki pótlékkal együtt. Semmilyen egyéb juttatás nem jár. Lehet, hogy több, mint egy képzetlen segédmunkásé, igazatok van! Most érezzem magam rosszul?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!