Családon belüli erőszakot elkövetőktől kérdezném: van köztetek olyan, akinek boldog, felhőtlen gyerekkora volt, nem bántották, és a szülők is boldog házasságban éltek?
nem feltètlenul a kocsmàba.....anyàm alkoholista,a gyerekorom egy rèmàlom volt.
èn nem vagyok agressziv,a gyerekekkel birkaturelmem van,a rokonsàg màr kivan hogy birom amikor 10 gyerek egyszerre uvolt..../a 10 gyerek csak akkor van amikor csalàdi osszejovetel van,nekem csak 3 van/
viszont:a felnotekkel nem èrtem meg magam,nem vagyok tàrsasàgi lèny,ès a lènyeg:ha valaki kiabàl a kozelembe,vagy egy heves vita rèszvevoje,ful,szemtanuja vagyok,rosszul leszek,konkrètan elàjulok.gondolom igy vèdekezhettem gyerekkoromban.
Szia !
Szinte menekülve költöztem el otthonról 20 évesen 45 forintom volt egy komfort nélküli házba mentem , de meg könnyebbültem és boldog voltam mert nem ért sem testi sem lelki terror .Semmim nem volt mégis hatalmas szabadságot és határtalan örömet éreztem.Persze nem lettem milliomos de egy átlagos életet tudok élni,de aki elkövette rajtam a családon belüli erőszakot a nevelőapám őt is kegyetlenül verte az apja ,ő tovább adta ezt felénk.
Sem a feleségemet sem a lányomat soha nem bántottam ,sajnos elváltam de az egy másik történet.Igaz nyomot hagy az emberben egész életében.Egyébként nem hiszem,hogy vállalj az még névtelenül is magát aki gyereket vagy nőt ver.38ff
Én csak példát ismerek. Volt egy osztálytársam általánosban, akit rendszeresen vert az apja. Pl. volt olyan, hogy az egész teste lila volt, úgy jött iskolába, volt kb. 7-8 éves. (a tanár úgy tett, mintha nem látná) Úgy tudom, a férfi a feleségét is verte.
A fiúból erőszakos felnőtt lett, drogügyek, és egyszer nagyon durván összeverte az apját, kórházba is juttatta. Meg volt előzetesben, mert másokat is megvert. Iskolás korában is már megmutatkozott az agresszivitás, amit gondolom otthoni példákból vett.
A családon belül erőszakot elkövetők nem fognak ide járni neked dicsekedni, hogy milyen jól megy a sorunk. Aki pedig úgy lett agresszorrá, hogy maga is áldozat volt, annál teljesen felesleges a kérdésed, mert egyértelmű a válasz.
Aki úgy lesz családon belóli erőszak elkövetőjévé, hogy valóban boldog és felhőtlen gyermekkora volt, a szülei szerették - és tényleg, nem csak azt hiszi - , azt úgy hívjuk, hogy pszichopata. Igen ritka az ilyen ember.
Aki pedig áldozat volt, és valódi áldozat, nem olyan, aki beképzeli magának, csak hogy egy kis figyelmet kapjon a neten, az nagyon-nagyon sokat szenved már attól a tudattól is, hogy ez megtörtént vele, és a szégyen miatt még névtelenül is nehezen fog neked vagy bárminek beszélni.
Mivel a kérdésed erősen provokatív, ezért megkérem a moderátorokat, hogy töröljék.
Szerintem se fogja itt bevallani senki, hogy veri a családját.
Van, aki ezt full normális dolognak tartja, mindenféle alkoholizmus vagy egyéb probléma nélkül.
Igen lehet befolyásoló a gyerekkor is, csak nem mindegy a környezet, mert nem törvényszerű, hogy aki ilyen környezetben nőtt fel ő is ezt követi.
Vegyük Józsikát. Józsikának családja generációk óta ebben nőtt fel, a környezetben is ez normális volt. (Megjegyzem elég primitív "buta" közösségből származó emberekre gondoljunk) Az apját is verték, őt is verték, ezért ő is veri a gyerekeit, mert ebben nőtt fel számára ez elfogadható út, hisz ő is túlesett rajta, majd a gyerek is túléli.
Aztán nézzük Pistikét. Pistike családjában nem volt szokás a verés, őt mégis bántalmazták, főképp az apja. Elég ideges, stresszes ember, aki a családján tölti ki. Pistike látja, hogy más gyerekeket nem bántanak, ő segítséget is kér talán, hogy vége legyen a terrornak. Pistike olyan apa lesz, mely nem fog kezet emelni a gyerekére, mert csak azért sem akar olyan lenni, mint az apja, és tudja milyen rossz ez a gyereknek.
Pistike és Józsika közt az a különbség, hogy Pistike tudja, hogy ez így nem jó és változtatni akar és ennek érdekében mindent megtesz, viszont Józsika csak megrántja a vállát és lekever a gyereknek csak úgy, mert nem tetszett, ahogy ránézett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!