Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Akik külföldre költöznek nem...

Akik külföldre költöznek nem gondolnak a Szózat soraira: "Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell! "?

Figyelt kérdés
Speciel engem nem különösképpen érdekel, én akkor is itt hagyom ezt az országot.:(
2009. júl. 30. 08:06
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
49%

Szívemből szóltál, kedves előző:

"Ne csak akkor szeresd, amikor mint jó anyád

lágy bölcsőben ringat, féltve óv, dédelget,

vizeiben fürdet, szép álommal altat,

messze űzi tőled bánatod, félelmed!

Ne csak akkor szeresd, mikor téged ünnepel,

bátorító szép mosolyát reád ragyogtatja,

bársony köpönyegét alád teríti,

bőségét, kincseit mind-mind eléd rakja.

Akkor is szeresd, ha sorsod rosszra fordul,

mikor befú hóval, mikor vesszővel vág,

mikor könnyebb volna idegenbe menni,

akkor kell szeretned legjobban a hazád!"

2009. júl. 30. 13:00
 22/30 anonim ***** válasza:
27%

"Senkinek sem lesz jobb tőle, neked meg kifejezetten rosszabb lesz. Csak magaddal szúrsz ki."

Igen, tudod, igazad van, roszabb lesz nekem, de hiszek az emberi erényben, az igazságban, az önfeláldozás eszméjében, abban, hogy nem hiábavaló amit az életünkben teszünk. Vannak előrevalóbb dolgok is, mint a profit, a pénz, az állás. Nem ezek viszik előre a világot. Az USA a világ leggazdagabb állama, és boldogabbak? Nem az anyagiaktól függ az ember élete. Ezek nem nagy szavak, csak idealizmus. Sajnálni tudom, aki elmegy, nem utálom azt sem, csak kár érte, mi marad belőlünk így?

És ki lép a helyünkbe?

2009. júl. 30. 13:06
 23/30 anonim ***** válasza:
65%
A hazaszeretet nem egyenlő az éhhalállal vagy a gyerekem életének a kockáztatásával, ha külföldön biztosabb. Ez nem anyagiasság, de majd akkor rájönnek a nagy itthon maradók, ha nem tudnak a gyereküknek enni adni, hogy talán máshol több lehetőség lenne, akár csak ideiglenesen, és haza hozzák a kinti pénzt, és itt költik el.
2009. júl. 30. 13:07
 24/30 anonim ***** válasza:
32%

10.55 vagyok

Nem, nem élek jó körülmények között. Egyemista vagyok, egy lepukkant koleszban lakom, és az egyetem mellett dolgozom. 3. éve szinte teljesen önálló vagyok, és munka mellett viszem a sulit, ezenkívül több szervezetnek is aktív tagja vagyok, de így nagyon jó eredményeim vannak. Azért tanulok, hogy a tudásommal majd a hazám szolgáljam. Olyan a helyzet Magyarországon, amilyen, de ki tesz ellene, ha nem mi? Nekünk a feladatunk! Nem akarok parttalan vitába belemenni, mert úgysem tudnánk megérteni, meggyőzni egymást. Nem szoktam megfutamodni soha semmi elől, a rám nehéz évek elé is bátran nézek. Ha elmegyek, miért lenne jobb? Talán több pénzt keresnék, és? Itt születtem, itt élt apám és az ő apja, ezért a földért harcolt nagyapám a világháborúban. Ideköt minden. "külföld"- az a föld nem az enyém.

"Megátkoz, megéget és fejbevág

Néha szeret és néha bánt

Lehetne szebb, lehetne jobb

De álmodni, csak itt tudok"

2009. júl. 30. 13:11
 25/30 anonim ***** válasza:
59%
13:11 - te még diák vagy, neked még könnyű, te még nem tudod, milyen az, ha a gyereked éhes, és nem tudsz neki adni... Keresztanyám már tudja, ezért ment ki, hogy a gyereke ÉLJEN.
2009. júl. 30. 13:23
 26/30 anonim ***** válasza:
74%

"Igen, tudod, igazad van, roszabb lesz nekem, de hiszek az emberi erényben, az igazságban, az önfeláldozás eszméjében, abban, hogy nem hiábavaló amit az életünkben teszünk. Vannak előrevalóbb dolgok is, mint a profit, a pénz, az állás. Nem ezek viszik előre a világot. Az USA a világ leggazdagabb állama, és boldogabbak? Nem az anyagiaktól függ az ember élete. Ezek nem nagy szavak, csak idealizmus. Sajnálni tudom, aki elmegy, nem utálom azt sem, csak kár érte, mi marad belőlünk így?

És ki lép a helyünkbe?"

Nem tudom neked elmagyarázni, de én pl. az USA-ban élek és sokkal boldogabb vagyok azóta, mióta elköltöztem, mert mindig itt akartam élni. Magyarországon sokkal stabilabb helyzetben éltem, mert akkor nem kellett ennyit költöznöm és akkor is ugyanúgy gazdag voltam, szóval engem sem a gazdagság boldogít, mivel nekem itt nem lett több pénzem. Azért mentem el Magyarországról, mert itt akartam élni. Nekem ennyi volt az ok, és ettől én még lehetek önfeláldozó és jó ember...nem látom, hogy ezzel kinek ártottam volna és azt sem, hogy te kinek használsz az állítólagos önfeláldozásoddal. Tehát ki mondta, hogy csak a profitért, jobb állásért lehet máshová menni? Mindenki oda menjen, ahol otthon érzi magát. Ez a lényeg, nem az, hogy hol születtél. Azt nem te választod meg.

2009. júl. 30. 13:44
 27/30 anonim ***** válasza:
50%
A hazaszeretet szép és jó, de nem lehet vele jóllakni, fűteni, világítani.
2009. júl. 30. 13:51
 28/30 anonim ***** válasza:
70%

A hazaszeretet egy telejsen értelmetlen romantikus eszme, amit egyfajta vallásként is felfoghatunk. Egyszerűen nem áll meg a két lábán.

Miért vagy büszke a származásodra?

-Mert gyilkolászva, fosztogatva, erőszakolva, magukat eladva bepofátlankodtak őseim a Kárpát-medencébe, mert a töröktől kezdve a hasburgon át a szovjetig mindenki uralkodott már rajtunk, mert a náci Németország mellett harcoltunk, mert a szovjet időkben divat volt egymást jelentgetni.

-Miért vagy büszke a felmenőidre?

Mert nem volt köztük egy gyilkos, alkoholista, hazaáruló, nőket erőszakoló, csaló, tolvaj sem? Na persze. A legtisztességesebb családok felmenői közt is akad mindenféle hitvány ember.

-Miért vagy büszke a nemzetiségedre?

Hiszen egy magyar ember sincs a világon. A honfoglaló magyarok sem voltak magyarok, keveredtünk létezésünk kezdete óta a körülöttünk és velünk élő népekkel. Magyarországon ma minden egyes ember kazár-török-morva-német-besenyő-román-cigány-zsidó-szláv-satöbbi.

A hazaszeretetet lehet tolerálni egészen addig, amíg nem társul a sovinizmussal, de sajnos aki napjainkban "hazafi" az legtöbbször soviniszta, rasszista, tanulatlan is. Ismerek ellenpéldát, tisztelem őket, mert látom, hogy tényleg tenni akarnak valamit a helyzet javítása érdekében és a környezetük felvirágoztatásáért, de nem ők vannak többségben.

Lehet gondolkodni. Vagyis inkább kéne.

2009. júl. 30. 14:14
 29/30 anonim ***** válasza:
38%

Gondolhatjátok, hogy Vörösmarty arra gondolt hogy rá a következő évszázadban egy olyan dolog következik be, amely a nemzetet szétszaggatja! Ő sem tudhatta hogy szétszedik az országot, és a "Verbündetéje" csak megint egy újabb pusztulásba sodrhatja az országot. Azt se sejthette, hogy egy amerikai Németország felosztási terv szerint, Magyarország is bekerült volna "Dél-Németországba" (ez jelentette Bajorországot és még pár délnémet területet Ausztriát meg minket.)

Ő azt gondolta, hogy az osztrákok leteszik rólunk a kezüket, polgári társadalomban élhetünk, és lassacskán felküzdjük magunkat a fejletteb országok szintjére. Így mindenbizonnyal nem kerültünk volna be az I. világháborúba (más lett volnba a miniszter) nem kellett volna náci segítséget kérni. Az már más hogy utanna mi lett volna, hiszen nem lehettünk volna semleges állam mert mi voltunk Európa közepén. És utánna lett volna iparunk, mezőgazdaságunk. És akkor a nemzetiségek elmagyarosodtak volna. (ez egy statisztika)

A sors ezt nem így kívánta, így megszűnt az kiparunk, léassacskán mezőazdasáunk is. Vannak magyarok, aki ezért utálják "egyes" országokat) A hazaszeretetet költőien szépen fogalmazta meg Vörösmarty.

2009. júl. 30. 15:22
 30/30 anonim ***** válasza:

Most komolyan, csak azért mert valaki költő és ír egy verset; nem erőltetheti rám az elképzeléseit.

Egy vers, egy eszme... És?

2011. márc. 5. 14:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!