"Túlórázz te, neked nincs gyereked! ", "Utazz el a konferenciára te, neked nincs gyereked! " és hasonlók. Miért hiszi azt sok anyuka, hogy másnak nem kell szabadidő?
Valóban igazságtalan, mármint a gyerektelenek szemszögéből.
Viszont képzeld el a gyerekes helyzetét, akinek nem a szabadidejéből csípődnek le ezek az órák, hanem a gyerek körüli teendőiből, és sokszor erre az időszakra a felügyeletét sem tudja megoldani.
He-he-he
Nálunk is ez ment. Mindig az egyedülállóknak kellett minden ünnepet vinni. Aztán a főni extra pénzt osztott érte. egymás haját tépve sorakoztak, hogy nekik kell a pénz, mert gyerekük van. Na akkor már késővolt és jöttek azok a kárálások, hogy most ők azért vannak hátrányosan megkülönböztetve, mert gyerekük van és hogy nincsenek rájuk tekintettel.
Bocsi, elment...
Nekem pl. a túlóra azt jelentette, hogy a srácaim az iskola előtt fagyoskodtak, mert bezárt a napközi, és hozzánk nem tudtak egyedül hazajutni. Az oviban meg azzal járt, hogy keresztben lenyelt az a dadus, akinek az én gyerekem miatt kellett túlórázni.
És igaz, hogy senki sem kényszerített a gyerekvállalásra, de nem is hiszem, hogy ennek köze van a dologhoz. A legtöbb embernek igénye van arra, hogy gyerekei legyenek, és akkor sem tudja megoldani az összes munkahelyi túlórát, egyebet, ha megfeszül.
"Munkahelyen tapasztaltam nagyon sok anyuka körében, hogy mindent azokra húznának rá, akiknek nincs gyerekük. "
Én ezt nálunk nem tapasztaltam. Én is anyuka vagyok, az elmúlt 7 évben összesen 2 napot hiányoztam a gyerek betegségére hivatkozva. Szerencsére nekem van segítségem. Akik most dolgoznak körülöttem, azok sem passzolják le a munkát, csak másképp szervezzük. Tehát ha tudom, hogy 5-kor le kell lépnem, akkor nem kávézgatok kétszer is egy nap beszélgetve, nem trécselek senkivel, hanem belehúzok. Vagyis mennyiségben nem dolgozok attól még kevesebbet mint más. Vagy ha tudom, hogy pl. másnap 4-kor van leadási határidő, nekem meg anyáknapi ünnepély van, akkor előző este sokáig bent maradok.
Viszont a gyerek tényleg sok munkahelyen kívüli elfoglaltságot ad. Én pl. múltkor el tudtam utazni pár napra külföldre, de megértem azt, aki nem tud, mert nem tudja kire bízni addig a gyereket.
Jaj, nem kell ez az álszent duma.
Aki akar, dolgozzon, aki nem akar, az meg ne dolgozzon - akár van gyereke, akár nincs.
A munka az munka, a család az család, a munkaidő az munkaidő, a szabadidejében meg mindenki azt csinál, amit akar. A szabadidő a munkaidő után kezdődik, nem akkor, amikor a gyerekeket lefektettétek.
Javaslom a kérdezőnek, hogy tartsa magát a munkaszerződéséhez, annyi munkát vállaljon annyi pénzért, amire a szeződése kötelezi, és ha kevesli a fizut vagy a jutalmat, keressen másik állást. De ne hagyja, hogy hülyére vegyék.
A gyerekvállalás nagyon szép és dicsérendő dolog, de senki ne felejtse el, hogy mindenki magának vállalja a gyereket, nem másnak, nem a férjének/feleségének, nem a nagymamának, nem a kollégáknak stb. Ez bizony több lemondással és kevesebb szabadidővel jár. Ha nem tudja teljesíteni a munkahelyi követelményeket, akkor keressen olyat, amit teljesíteni tud család mellett. De a gyerekére hivatkozva ne terheljen másokat.
"Én is anyuka vagyok, az elmúlt 7 évben összesen 2 napot hiányoztam a gyerek betegségére hivatkozva."
Természetesen nem ilyen esetekről beszélek. Ennyivel - többel is - az ember szerintem akkor is segít, ha nem gyerekről van szó. Viszont mikor visszaélnek ezzel, az bosszantó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!