Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Fázok vagy fázom? Hogy mondod?

Fázok vagy fázom? Hogy mondod?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy ikes ige és a fázzom lenne a helyes, ne ezt írjátok :) Hanem, hogy melyiket használjátok. Én például mindig "fázok" :)
2009. júl. 5. 13:44
 1/8 anonim ***** válasza:
96%
Én is azt mondom, hogy fázok
2009. júl. 5. 13:45
 2/8 anonim ***** válasza:
75%
Fázom.
2009. júl. 5. 16:40
 3/8 anonim ***** válasza:
Fázok. Nálunk mindenki így mondja. De pl. ha normálisan akarok megnyilvánulni akkor megpróbálom azt mondani, hogy fázom. Csak nekem az olyan furán hangzik a számból... leírva is próbálom az utóbbit használni. De én akkor is "jaj de fázok!".
2009. júl. 6. 03:46
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ja és amióta egyik haveromat felidegesítettem ezzel, hogy ő hogy mondja és melyik a helyes mindig azt használja: hidegem van.

Képes ezt átkiáltani nekem az út másik oldaláról is rezzenéstelen arccal. :D

2009. júl. 6. 03:47
 5/8 anonim válasza:
32%
Fázok. csak a puccosok mondják úgy hogy "fázom"
2014. aug. 15. 13:35
 6/8 anonim ***** válasza:

Elvileg a fázom lenne a helyes, csak elterjedtebb lett a fázok.

A fázom egyszerűen csak kifinomultabb verzió, viszont például itt nálunk, vidéken rengeteg szót helytelenül mondanak és itt mindenki azt mondja "fázok" (és eszek, iszok stb.). De szerintem vannak ennél sokkal durvább hibák is, ráadásul ez már túlságosan elterjedt, mármint a "fázok".

2014. aug. 21. 09:52
 7/8 anonim ***** válasza:
na, azóta megtanultad már hogy fázom és nem fázok? azóta te is beláttad hogy nem kell minden hülyeségben az ostoba tömeget követni és hagyni hogy kikopjon a magyar nyelv ékes szóhasználata ;)
2020. márc. 27. 13:17
 8/8 huzoro válasza:
A nyelv alakul, változik. Ma már a fázok is elfogadbható. Most éppen kötözködni akartam a feleségemmel, ezért kerestem rá, de inkább veletek kötözködöm!
2021. máj. 28. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!