Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Titeket zavarna, ha valaki a...

Titeket zavarna, ha valaki a temetőben sétálna a sírok között és a fejfákat olvasgatná?

Figyelt kérdés

November elsején mindig sétálok egyet az itteni temetőben, gyújtok egy gyertyát, bár szerencsére itt nem nyugszik olyan, akit ismertem.

Legutóbb mondta ismerősöm, hogy illetlen és beteg dolog az, hogy idegen emberek életén gondolkozom (milyen élete lehetett, mi lehetett a halálának oka, ki sirathatja stb.).

Valamelyik nap teljesen ilyen hangulatban voltam, le akartam menni sétálni a temetőbe, kicsit "más világban", egy nyugodtabban járni (eddig mindig csak novemberben voltam). Viszont eszembe jutott, amit ismerősöm mondott. Senkit nem akarok megsérteni, megzavarni, ezért gondoltam megkérdezek erről kívülállókat.

Titeket zavarna egy 20 éves lány, aki csendben sétálgatna a síroknál és 1-1 fejfánál megállna egy pillanatra merengeni?

2012. jún. 12. 12:13
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
Nincs vele semmi gond.
2012. jún. 12. 14:55
 32/38 anonim ***** válasza:

Szerintem hasznos dolog néha belegondolni mások életébe, az elmúlásba. Empátiára utal, látszik hogy a kérdezőnek nem csak a bulik meg a haverok a fő dolog az életében, ami dicséretes. Ha néha elgondolkodik az ember hasonló dolgokról, kicsit átértékeli az életét. Talán eszébe jut egy kicsit, hogy milyen szerencsés is, amiért az ő szerettei még vele vannak...

Sok dolgot természetesnek veszünk, ami lehet, másoknak már kiváltság. Néha talán nem árt elmerengeni a szomorú dolgokról, a múltról.

2012. jún. 12. 17:44
 33/38 anonim ***** válasza:
65%

De azért van egy egészséges arany középút....természetesen az az egyik véglet, ha valakinek csak a bulin jár az esze, de az meg a másik véglet, hogy valaki érdekesnek találja azt lesni, hogy ki hány évesen halt meg.

Én nem kezelem tabuként a halált, kisfiamnak is elmondom ha valaki meghal, nem kamuzok hogy elköltözött, de annak azért nem örülnék titkon, ha az lenne a gyógyír bármilyen rosszkedvére, ha kimegy és a sírokon lesi, hogy hány gyerek halt meg vagy éppen ki halt meg 90 év felett. Nekem ez bizarr. Mert emberek, ketté kéne szedni két dolgot:

1. ha kint vagyok a temetőben, én is ránézek egy-két szép vagy érdekes sírra, vagy megakad a tekintetem egy fényképes síron, netán kicsi évszám-különbségen. DE én nem azt érzem hogy megnyugszom, vagy hogy jaj de érdekes, hanem mérhetetlen fájdalmat, és sajnálatot! Ezt miért akarná valaki direkt érezni?

2. megint más amivel az 1-es pontomat zártam, azaz ha valaki direkt kimegy és lesi hogy ki mikor halt meg, mert ha neki rossz a kedve, akkor megnyugszik attól ha látja, hogy más meghalt..vagy hogy másnak meghaltak a szerettei...ettől miért kéne megnyugodni? Ez kinek okoz nyugalmat és "rohanó világból való kilépést"? ha azt olvassa hogy x meghalt, y meghalt, z meghalt, stb....ettől jobb lesz? Ettől egy érző ember inkább elszomorodik, legalábbis nekem összefacsarodik a szívem ha babasírt látok, nemhogy még meg is nyugodjak hogy "jaj de jó most kiléptem a rohanó hétköznapokból mert itt látom meghalt egy néni és itt meg jé, egy kisfiú". Ez kinek jó?

2012. jún. 12. 18:13
 34/38 anonim ***** válasza:
100%
#33, mint korábban írtam, én is járok ki a temetőbe néha. Az általad leírtak közül én egyiket sem érzem. Az emberek nem csak olyasmit képesek érezni, amit te el tudsz képzelni.
2012. jún. 12. 18:17
 35/38 anonim ***** válasza:
De olyasmit IS kellene érezniük, legalább is egy sírnál állva......mert ha valaki nem érez fájdalmat egy gyermek sírjánál, csak érdekes érzéseket, mint valami katasztrófa-turista, az nem ember. Már bocs.
2012. jún. 12. 18:19
 36/38 anonim ***** válasza:
Az élet nem csak jó dolgokból áll. Miért lenne rossz időnként elmerengeni a szomorú dolgokon? Nem azért sétál valaki a temetőben a sorok között, hogy rossz kedve legyen és nem mindig teszi ezt, ha rossz kedve van. Ez nem erről szól. Inkább csak elgondolkodik... Én is szoktam. A halál békés. A temető a gondolkodás és emlékezés helye.
2012. jún. 12. 21:30
 37/38 anonim ***** válasza:
#35 - Ahogy gondolod. Ettől függetlenül én nem hiszem, hogy azt kellene éreznem, amiről te azt gondolod, hogy azt kellene éreznem. Akárminek is tartasz vagy nem tartasz.
2012. jún. 12. 21:41
 38/38 anonim ***** válasza:
Semmi gond nincs vele. Vegyük néprajzi gyűjtésnek. Még fel is fedezhetsz érdekességeket. Pl. szaploncai vidám temető.
2012. júl. 29. 09:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!