Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Titeket zavarna, ha valaki a...

Titeket zavarna, ha valaki a temetőben sétálna a sírok között és a fejfákat olvasgatná?

Figyelt kérdés

November elsején mindig sétálok egyet az itteni temetőben, gyújtok egy gyertyát, bár szerencsére itt nem nyugszik olyan, akit ismertem.

Legutóbb mondta ismerősöm, hogy illetlen és beteg dolog az, hogy idegen emberek életén gondolkozom (milyen élete lehetett, mi lehetett a halálának oka, ki sirathatja stb.).

Valamelyik nap teljesen ilyen hangulatban voltam, le akartam menni sétálni a temetőbe, kicsit "más világban", egy nyugodtabban járni (eddig mindig csak novemberben voltam). Viszont eszembe jutott, amit ismerősöm mondott. Senkit nem akarok megsérteni, megzavarni, ezért gondoltam megkérdezek erről kívülállókat.

Titeket zavarna egy 20 éves lány, aki csendben sétálgatna a síroknál és 1-1 fejfánál megállna egy pillanatra merengeni?

2012. jún. 12. 12:13
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Nem bolondultam bele, mint írtam alapjáraton életvidám vagyok és évente kb. 2-3 alkalommal jön rám ez az érzés.

Ne hogy azt mond, hogy neked soha nincs más hangulatú napod, mint a többi, mert azt nehezen hinném el. Plusz eddig csak novemberben jártam ki, most először fordult meg a fejemben, hogy június elején kisétáljak, ugyanis az év másik 362 napján nem szoktam ennyire a halálra gondolni.

2012. jún. 12. 12:48
 22/38 anonim ***** válasza:
19%
A válaszom hasznos volt, nem a nem tetszést kell lepontozni! Egyébként szerintem nem csak illetlen, hanem beteg dolog is. Halott emberek volt életéről fantáziálni több, mint beteg dolog. Azt javaslom, senkinek ne beszélj erről, mert elmebetegnek fognak tartani.
2012. jún. 12. 12:53
 23/38 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 3-as válaszoló:

lelked mélyéig ember vagy te, és mindenki más, aki megteszi ugyanezt.

A Kérdezőt pedig a legtökéletesebben megértem. Érzékeny, gondolkodó, empátiára képes..ritka az ilyen fiatal. Egy temető - amellett, hogy hihetetlenül "feloldó" hangulata van - rengeteg értékes reflexiót tud elindítani. Egy-egy ilyen (tűnődő) látogatás után én is komplexebben látom az életet: mintha egy prizmáról vetülne vissza.

Menj csak, kedves 20 éves lány - érezz és gondolkodj nyugodtan. Több vagy te, mint az átlag.

2012. jún. 12. 12:55
 24/38 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem meg az ismerősöd beteg. Teljesen jó dolog kicsit sétálni a temetőben és olvasgatni, én is szeretem. Ott legalább az ember békét, nyugalmat talál és kicsit ,,kiszállhat" a rohanásból.
2012. jún. 12. 12:59
 25/38 anonim ***** válasza:
100%
A temetőben senki nem kérdezi,hogy miért vagy ott.Ha a hangulat ,a csend,a gondolkodás miatt mész ki,az csak a te dolgod.Nem is értem,miért kell erről bárkinek a véleményét megkérdezni.
2012. jún. 12. 13:06
 26/38 anonim ***** válasza:
48%

Én akkor szállok ki a rohanásból, ha a barátaimmal vagyok vagy a kisfiammal, férjemmel, szüleimmel. Engem elszomorít ha sírok között sétálok, hiszen ott olyanokat látok és olvasok, hogy "xy meghalt 12 évesen", vagy "xy hátrahagyott 4 gyermeket és egy szerető feleséget".

Nem gondolom, hogy valaki azért több lenne, mint az átlag, mert nem akar szándékos, direkt szomorú lenni és megsiratni magát.

Én elfogadom hogy nem egyformák az emberek és egyáltalán nem zavar ha egy 20 éves idegen lány sétálgat a sírok között, sőt ha ez teszi "boldoggá", tegye, de azért ne essünk át a ló túloldalára, hogy egyenesen csodás dolognak tartjuk a halottakon és elmúláson való merengést!

Én ha szomorú vagyok, olyan emberekkel találkozom és töltöm az időmet, akiket igazán szeretek, nekem ez több energiát ad, mintha azt látom, hogy mások meg meghaltak még kisgyerekkorukban, vagy más édesanyáknak meghalt a gyereke! Hát hogy kapcsolna ki egy egészséges elmét az, hogy azon morfondírozik, hogy hány anyának halt meg a gyereke, hány feleségnek halt meg a férje? Ez mitől lenne olyan felemelő és megnyugtató érzés? Kit nyugtat meg, ha más emberek halálát és veszteségét veszi lajtrom alá?

2012. jún. 12. 13:07
 27/38 A kérdező kommentje:

22.: Én nem pontoztam le a válaszodat, automatikusan mindenkinek zöldet nyomtam, aki válaszolt a kérdésre.

26: Nem tartom csodás dolognak az elmúláson való merengést. Csak néha érzem, hogy "azt kívánja a lelkem". Igazából nem akkor jön rám ez az érzés, amikor szomorú vagyok, hanem... nem is tudom megmagyarázni, mikor.

Sok barátom van, a rokonokkal is jóban vagyok, csak nekem néha kell ilyen is.

Természetesen nem ítélek el, vagy nézek le senkit, aki nem így gondolkodik, hisz amit ismerősöm mondott, azon is elgondolkodtam.

2012. jún. 12. 13:14
 28/38 Sókristály ***** válasza:
100%

Érdekesnek találom azokat a véleményeket, amik szerint beteg lelkű a kérdező.

Szerintem pont az a baj a mai társadalommal, hogy tabuként kezeljük a halált. Sokan például hazudnak a gyerekeknek, ha meghal egy nagyszülő, vagy rokon a családban, azt mondják elutazott, elköltözött. És így az emberek nagy része nem tanulja meg feldolgozni a szerettei elvesztését.

Pedig a halál a születéssel kezdődik, így elkerülhetetlen. És én nem tudok a temetőnél alkalmasabb helyet az ezen való gondolkodásra.

2012. jún. 12. 13:30
 29/38 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ketten vagyunk betegek! :D

Nagyon szeretem a temetőket, magát a hangulatot. Tényleg olyan, mintha egy más világba érkezne az ember.

Halottak napján annyira nem jó, mert sok ember klubhelyiséget csinál a szerette sírja körül.

Én szeretem az évszámokat olvasni, ha pedig kép is van az elhunytakról, az még érdekesebb.

Egyszerűen jó néha a saját világodból kimenekülni, és más emberek életén is gondolkodni, megemlékezni róluk.

Nem értem, hogy az ismerősödnek ez miért jelent gondot. Elvégre nem sírokat gyalázol, akkor kinek ártasz vele?

Menj ki nyugodtan, ne adj a véleményére.

2012. jún. 12. 14:03
 30/38 anonim ***** válasza:
100%

Haha... már válaszoltam de közben eszembe jutott még valami. Én itthon sosem szoktam csak úgy elmenni a temetőbe, csak ha amúgy is mennék családtaghoz. Akkor viszont szoktam ott egy kicsit sétálgatni, merengeni, mécsest gyújtani... Elmélkedni, hogy "úristen ő 98 éves volt amikor meghalt", avagy "mit élhetett át a család, hogy elvesztették a gyermeküket", esetleg mit érezhettek a szülők, hogy 40 évesen halt meg a fiuk... "milyen fura, hogy 1900 előtt is születtek és haltak meg emberek"... Ilyen abszolút fura gondolataim vannak, olykor belegondolok abba is, hogy ha egy relatíve alcsanyod idő intervallumot látok egy síron, hogy vajon miért halhatott meg ilyen korán.

Az egyetlen hely aminek a közelébe sem szeretek menni, az az újszülött temető. Nálunk külön rész van a babáknak. Na ott egyszerűen a szívem összefacsarodik és ha ott kéne mászkálnom látva az apró sírköveket, valószínűleg tényleg hamar becsavarodnék.

Amúgy pl amikor Csehországban töltöttem egy hosszabb időt, ott egy már rég nem használt zsidó temetőt néztem meg. Kicsit horrorfilm hangulata volt, teljesen más kövek, más hangulat mint az általunk megszokott temetőkben! Még is érdekes volt.

2012. jún. 12. 14:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!