Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Albérletben élők! Ti duplán...

Albérletben élők! Ti duplán fizetitek a vízdíjat?

Figyelt kérdés

Most láttam a kimutatását a közös költségnek. 4 m3-re van bejelentve a víz, ami ugye a közös költségben egy 3000valahányszázas összeg.

Ugyanakkor mi úgy fizetjük a tulajnak a fogyasztást, hogy amit használunk, azaz leolvassuk mindig az órákat, a villanyt és a vizet egyaránt. Szóval így lényegében duplán fizetjük? (a mi fogyasztásunk is 3-4 m3 körül szokott lenni) Ti hogy csináljátok? Ez jól sejtem, hogy nem fair?

2012. jún. 5. 14:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Ha jól értem, akkor fizetitek a közös ktg-et, amiben benne van a víz.

Másrészt az óraállás a tulajnak is fizettek vízre.

Azt kellene tudni, hogy hideg vagy meleg víz, az nem lehet, hogy egyiket ide, másikat oda fizetitek? Kérdezz rá udvariasan, mondd, hogy nem érted.

2012. jún. 5. 14:31
 2/11 anonim ***** válasza:

sehogysem lehet kiszámolni, hogy egy személy mennyit fogyaszt, elvileg el kellene osztani a vízfogyasztást azzal, ahány fő ott lakik.

Én laktam külön vízórás albérletben meg közösben is, ott az volt, amit írtam, meg laktam fix összeges albérletben is. Amit elfogadsz a szerződésben, az fair.

2012. jún. 5. 14:32
 3/11 anonim ***** válasza:
71%
Hát ezt azért nem értem, mert vagy benne van a közös költségben, vagy nem lehet külön órája.Legalábbis saját tapasztalatból, nálunk így van.Benne van a közösk.-ben, amit a négyzetméter alapon számoltak a lakásokra.Így óra csak a villanyra van.Nem igazán értem, szerintem ezt magyaráztasd el a tulajjal, nem sértő rákérdezni, mindenki védi a pénzét....
2012. jún. 5. 14:37
 4/11 anonim ***** válasza:
71%

Èn sem igazán értem amit írsz.

A közös költségböl a közös vízet szokták fizetni, ha van elökert amit locsolnak, ha külön takarítanak stb... Pl egy kisebb elökertnél is nyáron sok víz fogy locsolásra.

Ezt közösköltségböl fizetik.

Amit meg a tulajnak fizettek az a ti fogyasztásotok.

Mi mindent a tulajnak fizetünk. A tulaj minden évben 1x küld egy teljes kimutatást mindenröl. Elötte lemérnek itt mindent. Küld a közösköltségröl kimutatást, szemétröl, fütésröl, vízröl, füttésröl.

2012. jún. 5. 14:39
 5/11 A kérdező kommentje:

Nincs külön díja a meleg- és hidegvíznek, közös ára van köbméterenként.

Lényeg az, most elvileg május elejétől drágultak a közös költségek. Erről ugye mi nem tudtunk, a szokott összeget fizettük (abba nem volt benne ez a vízátalánydíj). És szólt, hogy vagy 6 ezerrel kevesebbet fizettünk a valósnál meg hogy drágultak a költségek.

Úgy jött le, mintha mi át akarnánk verni, közben ő a tulaj, ő kapott róla értesítést anno, miért nekünk kéne tudni, ha változik valami? Honnan szopjuk, a kisujjunkból? És akkor kértük, küldjön át már kimutatást, hogy lett a 25ezer k.k.-ből 31ezer. Erre kiderül, hogy ott egy 3000vhányszázas tétel a vízről.

Na, de azóta tisztáztuk, azt nem is akarja kifizettetni (bár szerintem ha nem szólunk, akkor azt is), hanem hát a többi több lett valami 3000-rel összesen. Csak azt nem értem, miért kell a másikat letámadni egyből... Az ő lakása, ő kap értesítést...

2012. jún. 5. 14:49
 6/11 A kérdező kommentje:

Mi a konyhában és a wc-ben (ehhez tartozik a fürdőé is) lévő órák alapján olvassuk le a fogyasztást. Van ugye ott hideg és meleg vízóra. És ezek összegét fizetjük m3-re felkerekítve, x összegű köbméterdíjjal beszorozva (mint írtam, a meleg és hidegvíz ugyanannyiba kerül). Így lett megállapodva, a villannyal szintén ez a helyzet.

Ha többet is fogyasztanánk a bejelentettnél, akkor is mindig az aktuálisat fizetjük, nem értettem, mi jogon kéne fizetnünk azt is, amire be van jelentve. Ez akárhogy nézem, dupla fizetés.

Ja és a közös költséget is neki adjuk, mi csak netszámlát fizetünk magunk, a többit mindenestül neki adjuk le, ő intézi.

2012. jún. 5. 14:56
 7/11 anonim ***** válasza:

Külön a ti albérleti lakásotoknak 4m3 a víz a közös költség szerint?

Nálunk is kell a közös költségbe vízdíjat fizetni, mert a pincékbe van slag és azzal szokták locsolni a gondnokok a növényeket. Nem lehet hogy nálatok is ez vagy ilyen vízdíj szerepel a közös költségben? Mert azt kizártnak tartom, hogy a vízfogyasztást a közös költség által kellene rendezni.

2012. jún. 5. 17:20
 8/11 A kérdező kommentje:

Itt nincs mit locsolni, nincs udvara az épületnek. Nem értem az értetlenkedést, anyáméknál családi házban is az van, hogy be vannak jelentve x m3-re, azt fizetik, évente meg van elszámolás, ha túllépték, ráfizetnek, ha kevesebb, kapnak vissza. (nekik saját ház amúgy)

Ugyanígy működik itt is, csak lakásokra lebontva. A tulaj nem akart úgy járni, hogy csak a 4 m3-t fizetjük neki, de elhasználunk többet, a végén meg fizethet pluszban az éves elszámoláskor, inkább fizetjük, amit használunk, neki. Pl. előző albiban fix összeget fizettünk vízre, villanyra egyaránt (ami nekünk volt sz*r, mert fele annyit nem használtuk egyiket sem). Ez mindenkinek jó.

2012. jún. 5. 17:36
 9/11 A kérdező kommentje:

"Mert azt kizártnak tartom, hogy a vízfogyasztást a közös költség által kellene rendezni."

Nem lehet, hogy nálatok le van mindenki válva a vízóráról, és egyedi mérős? Mert valamit az előző albérletben a tulaj erről magyarázott, hogy az ő lakása le van választva, különben több lenne a vízdíj, így meg csak egy párszázas összeget számolnak fel közös költségben a vízre, gondolom az van olyan célokra, amit te is írtál, öntözés, stb.

2012. jún. 5. 17:39
 10/11 anonim ***** válasza:

Nálunk pl. havonta van vízóraleolvasás (igazából mi olvassuk le), és azt lejelentjük, azt fizetjük be közös költségbe. Mivel még ezen felül van plusz vízhasználat a közös csapról (pl. folyosófelmosás), azt elosztják a fogyasztás arányában, és szintén közös kts.-be megy.

A lényeg, hogy tudd, mit fizetsz óra alapján és mit közös költségbe. Bár elvileg egy albérlő csak azt fizeti, amit fogyaszt, a kukadíj meg felújítások, biztosítások stb. nem az ő gondja. Én pl. egyedi vízóra és gázóra alapján fizettem havonta, plusz a fűtést, meg havi 10ezret ezen felül, ami a szoba díja volt.

2012. jún. 5. 18:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!