Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit olvasnak a cigány fiatalok?

Mit olvasnak a cigány fiatalok?

Figyelt kérdés

Ha van fent cigány regisztrált, akkor az ő válaszát/válaszaikat várom!

Ne gyertek gyűlölködni, és azok a válaszok sem elfogadhatóak számomra, hogy a cigányok nem tudnak olvasni.

2012. máj. 23. 17:46
1 2
 11/18 Tom Benko ***** válasza:
@8: Öröm az ilyet olvasni. Sok sikert a továbbiakban is!
2012. máj. 26. 00:15
 12/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod. Én sem olvastam el minden kötelezőt, mert nem érdekeltek.
2012. máj. 26. 09:59
 13/18 Napkiraly ***** válasza:

amikor a rabkórházban dolgoztam (mint boncmester) a börtönkönvytárban a legelső vitrines szekrényben szemmagasságban a következő könyv volt kitéve:

"Roma közmondások"

no comment

2012. máj. 26. 10:54
 14/18 anonim ***** válasza:
80%

Az 5-ös és 7-es válaszoló vagyok.

Kedves érettségi előtt álló cigány (származású, magyar) fiú!

Ha elolvasod - főként az első - beírásomat, tisztán, félreérthetetlenül látod, hogy gondolkodom a cigányságról.

Nekem Te ugyanolyan magyar vagy, mint bármilyen más gyökerű hazánkfia. Ha TE azt mondod: cigányként akarsz magyar lenni (tehát öntudatosan vállalod a "rom" identitást), az én válaszom erre: miért ne akarhatnád ezt a szép kettősséget? Miért ne tarthatnád meg (már ha tudod..) az - esetleg - lovári nyelvet, miért ne énekelhetnél gyönyörű (eredeti) cigány népdalt, miért ne táncolhatnál hasonlóképp értékes cigány táncot? NEKEM szerzel vele örömet, fiatal honfitársam: én tudok gyönyörködni abban, ami érték. TE bármit megtehetsz, hisz gondolkodó, tanuló/olvasó, jövőre készülő, másnál fikarcnyival sem kevesebb polgára vagy és leszel ennek az országnak. Az, hogy - esetleg, mivel ez sem biztos - barnább árnyalatú a bőröd színe, fekete a szemed? - annak is örülök. Magyarán: úgy vagy honfitársam, ahogy vagy, mert nem különbözöl a sváb vagy jász-kun származású, becsületes és tanult X-től, Y-tól. És: azt szeretném, ha a cigányságból száz- és százezer olyan fiatal tolongana az iskolákban (egyetemet is beleértve!) amilyen TE vagy. Ennyit az én "rasszizmusomról".

Kérlelhetetlen azonban az elutasításom azokkal szemben, akiket - sarkítva és summázottan - a "píz-olvasó", deviáns/bűnöző kategóriába soroltam. Ezeket az embereket nem lehet felelősség alól felmentéssel, elnéző igazolgatással, ködevő idealizmussal kezelni. Ezek - akikhez Neked és sok másnak nincs közöd, de akik, sajnos, a cigány etnikum döntő többsége! - egyedül maguk okozói a helyzetüknek. A többségi társadalom minden lehetőt megtett értük. Nekik kellene szembenézniük magukkal és váltani, míg be nem telik a pohár..és közel járunk ahhoz az időhöz.:(

TE magad légy sikeres, kitartó, és érd el minden célod - hasonló társaiddal együtt. Ellenetek senki épeszű embernek sem lehet kifogása. A többségiek zömének egy ÉLETFORMA és egy MENTALITÁS a zsigerileg elfogadhatatlan: az, amelyet az élősködő deviánsok képviselnek.

2012. máj. 26. 14:20
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok.

Én is cigány vagyok, és szerettek olvasni.

pl.: Leslie L. Lawrence/ Lőrincz L László könyveit szerettem.

Ez sem a kérdéshez kapcsolódik de én is tanultam bár csak egyszerű Pék lettem.

2012. máj. 29. 23:10
 16/18 Tom Benko ***** válasza:
@15: Az miért baj, hogy pék lettél?
2012. máj. 30. 07:02
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

14-es vagyok:

Eeez igen! Tudod, minden tiszteletem a pékeké. Nem mindennapi szakma az! Hajnalban kelni, megsütni a kenyeret az embereknek..szép és kemény dolog..és ha emellett még olvasásra is szakítasz időt, méginkább megnősz a szememben. Tehát: nem pék vagy, hanem Pék (vagy akár csupa nagy betűvel, mert úgy még igazabb).

Aztán..a szépségén túl, azért is kitűnő a szakmád, mert annak mindig lesz jövője. Eltűnhetnek a luxuscikk-kereskedők, a média-bohócok - de pék (vagyis hát: Pék), az mindig lesz!

Gratulálok tehát a jó választásodhoz, és tudod mit "irígylek" tőled? A csodálatos kenyér-illatot, amelyben dolgozol. (És kösz nektek a mindennapi betevőt. Szia.)

2012. máj. 30. 07:29
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Sziasztok!Én félig vagyok cigány származású.Egy idősek otthonában dolgozom mint ápoló.Ez OKJ-s általános ápolói szakma.Theodore Dreisert.Upton Sinclairt,Sinclair Lewist olvasok legszivesebben.Meg régebben Gorkijt de azt elég lehangolónak és száraznak találtam.
2012. máj. 30. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!