Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Te hogyan alakítanád a ha...

Te hogyan alakítanád a ha romának születtél volna? 21/L

Figyelt kérdés
Egész életemet végig kísérte a rasszizmus.Mikor el kezdtem az ovit az első napon meg kaptam "Jaj ne ez a büdös cigány minek jött ide". Nem is barátkoztak velem az ovitársaim.A suliban már megtanultam kezeli a helyzetet de mindig is csendes vissza húzódó voltam.A szüleim becsületre tanítottak apukám 14 éves kora óta dolgozik a szakmájában.Soha nem értettem miért cigányoznak csak mert barna a hajam mert még a bőröm se fekete de még csak nem is barna. Nem éreztem magam másnak a többi embertől de az emberek mindig emlékeztetnek rá hogy ki vagyok.Mikor egy Magyar ember el mondja a himnuszt biztos büszke rá ,hogy Magyar.De mikor én el mondtam a suliba azt éreztem ,hogy egy olyan országba születem ahol annak örültek volna ha meg se születek.Ha el megyek egy állásinterjúra azon kell idegeskednem ,hogy látszik rajtam ,hogy cigány vagyok és és nem kapok munkát.De mi lett volna ha ti születek cigánynak és nektek kell egy olyan világban élni ahol nincs helyed?

2012. máj. 8. 15:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Én éreztem hasonlóan.Svájcban születtem és ott is jártam iskolába.Én ugyan szláv és sváb származású vagyok de akkor is éreztették velem sokszor hogy idegen vagyok és egy megtűrt személy.Nyugat-Európa nem volt mindig befogadó a bevándorlókkal és ezt tapasztaltam is.Persze amikor kezdtem ott a középiskolát akkor már nem voltak gondok , tudtam bizonyítani és beilleszkedni.

Neked is bizonyítanod kell.Tudom milyen nehéz de sikerülni fog.

2012. máj. 8. 15:41
 2/11 anonim ***** válasza:
Ezt nem minden munkahelyen fogadják igy.Például én,ahol dolgoztam sok cigány munkás volt és mondhatom,hogy viselkedésük és munkájuk alapján nem volt különbség köztünk .Amikor jobban összerázódtunk és teljes partnerként viselkedtünk munka közben vicceltünk, nevettünk akkor ütköztek ki olyan vonások és jellemek egyeseknél , amelyek nekem nagyon ellenszenvesek voltak. Szinte mi voltunk a főnökök előtt megszégyenítve az ő általuk mondott valótlanságok miatt, amelyeket utána a trehány munka követte. Ennek hangot is adtunk de a v iszonyunk nem változott. Egyet megtanultam, hogy senkit nem szabad olyan közel engedni magadhoz.
2012. máj. 8. 15:46
 3/11 anonim ***** válasza:
67%
Ha Te magad is úgy gondolsz a származásodra, mint hátrányra, akkor hátrányként is fogod megélni. Én ismerek olyan cigányt, aki rendesen dolgozik, speciel ápoló egy kórházban. Soha senkinek nem jutott eszébe "lecigányozni" vagy diszkriminálni a bőrszíne, származása miatt. Rendes, dolgozó ember, toleráns és kedves. És az hogy van munkája csak egy újabb bizonyíték, hogy a cigányoknak is ugyanúgy meg vannak azok a lehetőségeik, amelyek a fehér embereknek vannak meg, csak vagy nem keresik, vagy alapból mindent reménytelennek könyvelnek el. Ha az én szüleim cigányok lettek volna, akkor is ugyanott tartanék, mint most. A gondolkodásmódomon semmit nem változtatna a bőrszínem, akkor is orvos akarnék lenni, ha barna bőrű lennék és nem szőke, kék szemű. Mit számít az? Téged azért bántottak és piszkáltak oviban/suliban, mert hagytad magad. Mert beletörődtél abba, hogy Te "csak" egy cigány vagy. Hogy várod el a többiektől, hogy másként bánjanak veled, ha Te magad is lekezelően bánsz saját magaddal? Itt belsőleg kell először helyretenni a dolgokat. Nem hátrány az, ha valaki cigány, rengeteg lehetőséged van, csak ki kell használni azokat. De amíg ülsz és sajnálod magad addig semmi nem fog történni. Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Ha elfogadod magad és e tények mellett próbálod felépíteni a jövőd, akkor mások is úgy fognak kezelni, ahogy szeretnéd. De amíg ilyen negatívan kezeled ezt az állapotot (mert ez nem több és nem kevesebb, mint csak egy állapot), addig mások is úgy fognak kezelni Téged. Nem az ellen kell tenni, hogy cigány vagy, hanem az ellen, hogy emiatt megbélyegezzenek.
2012. máj. 8. 15:46
 4/11 anonim ***** válasza:
29%

ez attól függ hogy nézel ki. ha olyan tipikus bejás fejed van, akkor alap hogy kitaszítottak, mert az olyanokban valami fekete szutyok folyik vér helyett. ha viszont egy szép ,aranyos roma lány vagy, akkor semmi bajod nem lenne.

17/f

2012. máj. 8. 15:58
 5/11 anonim ***** válasza:
2/4 vagyok. Egyetértek avval a hozzászólóval, aki valahogy ugy fogalmazott,hogy mindenki a saját maga kovácsa. Nyilván való, hogy tele vannak az emberek előitélettel. Mégis azt mondom,hogy a fellépésen nagyon sok számít. Ne feledd,ha van tartásod az már fél siker.Ne feledd a gyerekeidet is át kell majd segiteni .Ne parázz pláne,ha okod sincxs rá.
2012. máj. 8. 16:20
 6/11 anonim ***** válasza:
26%
pontozzatok le buták! de ez így van... nem tehetek róla hogy nincs életetek és ezen a blogon rohadtok egész nap, na én lépek:) és köszönöm annak aki igazat adott!
2012. máj. 8. 16:43
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat amit a fentiekben le írtam az a mondani valója,hogy embernek érzem maga, megtanultam kezelni a származásom.Soha sem tagadtam le ki vagyok mindig úgy gondoltam aki szeret az szeretni fog így aki pedig nem az nem.A kérdésem csak arról szól,hogy akik utálják vagy meg vetik a másságot bele gondolhatnának abba mit érez a másik személy és mi lenne ha ők születek volna romának vagy esetleg másmilyenek.
2012. máj. 8. 16:56
 8/11 anonim ***** válasza:

fogalmam sincs hogyan alakítanám! még is mit akarsz hallani?

amúgy bocsáss meg, ez nem azért szólt, mert cigány vagy, hanem a kérdésnek. légy erős, nem csak neked nehéz az élet...

2012. máj. 8. 17:30
 9/11 anonim ***** válasza:

Szerintem az emberek azért annyira előítéletesek, mert alig van a cigányok közt olyan mint Te.

Nekem mindegy, hogy valaki cigány-kínai-néger vagy ufó. Ha tud normálisan "viselkedni" és betartja az úgymond íratlan szabályokat akkor oké. Ellenkező esetben a magyart is megvetem...

2012. máj. 8. 21:29
 10/11 anonim ***** válasza:
Én csak félig vagyok roma származású, rajtam nem látszik, nővéremen igen..nekem mivel magyar is vagyok, kettős identitásom van..nem könnyű a helyzetünk, tudom...megértem hogy fáj ez a megalázó bánásmód..én is megkaptam már sajnos magyaroktól, hogy nekünk nem volt sohasem saját hazánk és nem is lesz, nekem is rosszul esett. Népünk sokat szenvedett idáig is, és sajnos ez így is maard még úgy hiszem. De most itt kell helytállnunk, és bizonyítanunk, az elismerést, tiszteletet ki kell magunknak érdemelni!
2012. aug. 7. 16:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!