Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért lett "divat" manapság...

Miért lett "divat" manapság az igénytelen, gyatra helyesírás?

Figyelt kérdés

Most nem arról van szó, hogy "ezek a mai fiatalok" mert más generációnál is látok ilyeneket.

"ojan" "mijen" "hejes" "mien" "oan" "juk" "vanak" "wan" "wagyok" stb stb...

Főleg a ly = j-s hibák idegesítenek, meg aki w-t ír a v helyett. Ezeket nem csak olvasni szörnyű, de ránézésre is lerí az illetőről, hogy igénytelen, nem foglalkozik a helyesírással még a legelemibb szinten sem, de ők vannak vérig sértődve, ha valaki ki meri javítani.

Én is múltkor nem bírtam tovább, és kijavítottam valamelyik oldalon az egyik emberke "Mijen wagyok?" című mondatát, és nekiállt anyázni, meg fel volt háborodva, hogy én miért nem a kérdéssel foglalkozok, és biztos csak kötekedni akarok mert én biztos bunkó vagyok.

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de engem nagyon idegesít az efféle igénytelen, gyatra, nyelvet rondító írás, az, hogy valaki ilyen magas szinten tojik a helyesírásra.

Aztán jönnek az olyan kifogások, hogy "de telefonnal SMS-ben mennyivel egyszerűbb W-t írni V helyett"

Titeket nem idegesít? (mondom, nem csak 1 generációról van szó, láttam már 30 éves embert is "ijenezni".....)

Ha valakit zavar, és kijavítja (NEM bunkó stílusba) akkor miért kell felháborodni, és minősíthetetlenül beszólni és leanyázni a másikat?

2012. máj. 3. 14:49
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

"Persze hogy leanyáznak téged,mert senki sem szereti az ilyen kekeckedő,tudálékos embereket. Nem védem őket, de te még gázabb vagy, rád férne már egy kis erotika,ami elfeledteti veled az élet ilyen szörnyű dolgait.."

Szóval szerinted már stréber, és okoskodó ember az, akinek bántja a szemét az ocsmány írása valakinek?

Kitalálom, hogy nem lehetsz több 13-14 évesnél.

Tudod, ha te dolgozni akarsz, és beadod az önéletrajzod, de ha olyat írsz bele, hogy "ijen" "ojan" akkor úgy vágnak ki mint macskát sz*rni.

Amúgy SMS-be semmivel sem spórol az ember többet, ha V helyett W-t ír.

Rövidíteni én is szoktam néha, na de így sosem tudnék írni, hogy v helyett w, vagy "ijen ojan amojan"......

Aki így ír, és marhára nem érdekli, az egyszerűen (nem csak itt, hanem az életbe is gondolom) igénytelen.

2012. máj. 3. 15:40
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Nemcsak a j-ly hibák, akár a duplázott betű is gond szokott lenne, vagy a hosszú-rövid magánhangzók megkülönböztetése, illetve egyes nyelvtani szabályok alkalmazása. És az ilyen embereket műveletlennek tartom. Az meg az igénytelenség netovábbja, hogy pl. a Word jelzi, hogy rosszul írta (de akár itt az ablak is, amiben megfogalmazzuk a kérdésünk, válaszunk) mégsem javítja.
2012. máj. 3. 15:52
 13/21 anonim ***** válasza:
63%

"Szóval szerinted már stréber, és okoskodó ember az, akinek bántja a szemét az ocsmány írása valakinek? "

Nem nekem is néha,ismétlem néha bántja a szemem ha valaki v helyett w-t ír meg ilyenek,de semmiképpen nem fogok hőbörögni, hogy hogyan tehette ezt,ellenben veled. Pláne nem fogok kérdést kiírni aminek ez a tárgya,mert ez a szánalom. Egyébként a következtetésed elég rossz,mert nem az számít az én szememben okoskodónak, akinek bántja ez a szemét,hanem aki ezt egyfolytában szóvá teszi.

"Kitalálom, hogy nem lehetsz több 13-14 évesnél. "

Még egy rossz következtetésed.

"Tudod, ha te dolgozni akarsz, és beadod az önéletrajzod, "

Na igen itt van a lényeg, ha ÉN adok be önéletrajzot,én nem követek el ilyen merényletet a magyar nyelv ellen,bár senki sem lehet tökéletes. Ha meg más ad be így önéletrajzot az meg az én esélyeimet növeli ugyanazon munkahelyen,probléma?

Másrész az egymás közti sms-ek,interneten való fecsegések elbírják a kisebb helyesírási hibákat és nem illik ÖSSZEKEVERNI hivatalos dokumentumokkal vagy fontos helyzetekkel,amikor ténylegesen fontos a helyesírás,de te ezt megint nem veszed figyelembe.

2012. máj. 3. 15:55
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Dehogyis divat. Csak sokan annyira "egyszerűek", hogy saját anyanyelvük helyesírási szabályait sem voltak képesek elsajátítani az általános iskolában.
2012. máj. 3. 15:59
 15/21 anonim ***** válasza:
Amikor először tévedtem erre az oldalra, valóságos sokkot kaptam attól, hogy sokan hogyan erőszakolják meg, törik kerékbe, tapossák agyagba az anyanyelvet. Ma már látom: ha leírok egy-egy bonyolultabb összetett mondatot (a megfelelő írásjelekkel tagolva), számos visszajelzés arra utal, hogy aki elolvasta, felét sem értette. Szomorú jelenség ez, de nem vagyok hajlandó engedményeket tenni a lomposságnak és mindig örülök, amikor tiszta és igényes magyarsággal válaszol valaki. Nincs még veszve minden. (Picit bizonytalanabban hozzáteszem: talán....)
2012. máj. 3. 17:28
 16/21 anonim ***** válasza:
Engem is idegesít a rossz helyesírás,de itt gyakorin jót röhögök rajtuk:)
2012. máj. 3. 17:45
 17/21 anonim ***** válasza:
26%

Rossz hírem van számodra: a nyelv fejlődik. Ha Petőfit idehoznánk, és megmutatnánk a most írt szépirodalmat, szörnyülködve sírna azon, hogy hova jutott a magyar nyelv.

A nyelvet nem az akadémikusok, a költők, az írók fejlesztik, hanem a nép. Ha a nép így ír és beszél, akkor ez fog fennmaradni, ez lesz a szabály, és előbb-utóbb eltűnik a régi írásmód. Kb. ez a sors várható az ly-ra

2012. máj. 4. 13:34
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

15-ös válaszolóval hasonlók a tapasztalataim. Az a baj, hogy nagyon sok ember az összetett mondatokat képtelen értelmezni, ezért többször is előfordult, hogy "leanyáztak" itt a GYK-n. Sajnos nem értették meg az általam leírt válasz tartalmát.

Azt olvastam, hogy egyre több funkcionális analfabéta van az országban, akik ugyan megtanultak írni és olvasni, de alkalmazni nem tudják. Az itt eltöltött hosszú idő után kénytelen vagyok egyetérteni ezzel a statisztikával.

2012. máj. 4. 13:46
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

13:54-es:

Abban igazad van, hogy a nyelv "élő matéria", folytonos fejlődésben. Azonban fejlődés és TUDATOS RONTÁS eredményeképp bekövetkező romlás között drámai különbség van.

2012. máj. 4. 15:37
 20/21 anonim válasza:
100%

Teljesen megértem azokat, akik ki vannak akadva amiatt, ahogyan ma már ír nagyon sok ember...

Valami kiba$zott idegesítő ez nekem is. Igaz, én nem szólok rá senkire, de volt már olyan, amikor majdnem megtettem, majdnem felemlegettem neki, hogy tanuljon már meg írni normálisan.

Én is mindent szépen, pontosan szoktam írni, vesszőkkel, írásjelekkel, kis- és nagybetűkkel. Ahol ly-t kell írni, azt írok, ahol j-t, ott pedig azt. Még ha SMS-t írok, azt is szeretem így írni.

Lehet ez egyrészt azért is, mert az életben úgy általában rendszerető vagyok, másrészt pedig mindig 5-ös voltam helyesírásból, és valahogy már általános iskolától kezdve megszoktam, hogy akármit írok, azt mindig úgy írom, ahogy ott megszoktam.

Amiket felsoroltál, attól én is rosszul vagyok, de még egy példa: az is nagyon oda tud ba$zni, mikor valaki tesz fel akármilyen kérdést, de azt kérdőjel nélkül teszi! na meg nagyon elterjedt pl. a vagyok használata helyett a "vok"-ozás. Vagy ha már a "mijen"-nél tartunk, akkor elég sok helyen használnak "mien"-t is.

Egyébként az ilyen helyesírású embereket valamilyen szinten én is flegmának tartom, az élet egyéb területein is. Az embert szerintem részben elárulja a helyesírása...

2012. máj. 7. 09:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!